Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.04.2024 | Olympiakomitea | Tiedote

Kehysriihestä kylmää kyytiä liikunnalle ja urheilulle

Suomen Olympiakomitea on pettynyt hallituksen kehysriihen päätökseen tiukentaa leikkauksia OKM:n valtionavustuksiin. Pääministeri Petteri Orpon hallitus kertoi tänään tiedotustilaisuudessaan, että leikkaukset OKM:n valtionavustuksiin aikaistuvat ja kiristyvät. Tämä tarkoittaisi pahimmillaan yli neljänneksen eli jopa reilun 40 miljoonan euron leikkausta liikuntabudjetista hallituskauden aikana.

– Olemme järkyttyneitä leikkausten kiristymisestä ja aikaistumisesta. Urheiluyhteisöllä ei ole riittävästi aikaa sopeuttaa hallitusti toimintaansa nopeutettuihin leikkauksiin. Meille on selvää, että myös liikunnan ja urheilun tulee olla säästötalkoissa mukana. Mutta on täysin kestämätöntä, että liikunnasta ja urheilusta leikattaisiin näin paljon näin nopeasti, sanoo Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto.

Valonpilkahduksena kehysriihestä on hallituksen lupaus laajentaa lahjoittamisen verovähennysoikeutta, mikä auttaa järjestöjä vahvistamaan talouttaan yksityisellä rahoituksella. Hyvää on myös, että hallituksen tavoitteena on painottaa avustustoimintaa yleisavustuksiin hankeavustusten sijaan ja vähentää hallinnollista taakkaa.

– Pidämme myönteisenä, että hallitus on kuullut järjestöjen ahdinkoa ja päättänyt laajentaa lahjoittamisen verovähennysoikeutta yksityishenkilöiden liikuntaan ja urheiluun tekemiin lahjoituksiin. Tämä on ollut pitkäaikainen tavoitteemme. Jos hallitus voi korottaa arvonlisäveroa kesken vuotta, niin myös lahjoitusvähennys tulee valmistella jo ennen kesälomia, jotta järjestöt pystyvät hyötymään vähennyksen buustista varainhankintaan mahdollisimman nopeasti, vaatii Susiluoto.

Leikkausten lisäksi arvonlisäveron korotus iskee pahasti urheiluseurojen ja liikunta-alan yritysten toimintaan ja uhkaa nostaa harrastamisen hintaa. Hallitusohjelman tavoitteena on kuitenkin selkiyttää liikunta-alan toimijoiden arvonlisäverokohtelua liikkumiseen kannustavaksi sekä selvittää liikunnan tukemista verotuksen keinoin. Näiden hallitusohjelmakirjausten valmistelu ei kuitenkaan ole vielä käynnistynyt, sen sijaan arvonlisäveronkorotukset pyritään tiedotustilaisuuden perusteella saamaan voimaan jo tänä vuonna.

Vaikka liikunnan ja urheilun suurimmat rahoittajat ovat jatkossakin kunnat ja kotitaloudet, näkyvät myös valtion liikuntabudjetin leikkaukset väistämättä loppukäyttäjien eli urheiluseurojen, liikkujien ja urheilijoiden arjessa.

– Hallitusohjelman tavoitteet liikkeen lisäämiseksi ja hallituksen säästöt liikunnasta ovat räikeässä ristiriidassa keskenään. Joudumme varmasti kaikki venymään tulevina vuosina valtiontalouden tasapainottamiseksi, mutta voin jo nyt sanoa, että näillä leikkauksilla ei säästetä. Päinvastoin leikkaamalla liikunnasta synnytetään uusia kuluja esimerkiksi sote-sektorille, jatkaa Susiluoto.

– Leikkaukset uhkaavat romuttaa pitkäjänteisen työn liikunnan ja urheilun edistämiseksi. Pyrimme tekemään kaikkemme, että liikuntaan ja urheiluun ei kohdisteta enää lisää säästöjä, vaan niiden tarkempi kohdentaminen tulee huolella harkita, sanoo Susiluoto.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Taina Susiluoto, taina.susiluoto@olympiakomitea.fi, 0503319832