06.05.2024 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 18/2024: Leijonat MM-kisojen avausviikolle kuuden ottelun voittoputkessa

Leijonien kenraaliharjoitus MM-kisoihin oli loistokas. Anniina Ahtosalo polki viikonloppuna kahdesti palkintokorokkeelle ja otti myös uransa avausvoiton UCI:n kiertueilla. Silja Kosonen avasi moukarikesänsä lupaavasti Tammelassa. Kalle Samooja ylsi toistaiseksi parhaaseen sijoitukseensa golfin LIV-kiertueella.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat lähtee perjantaina käynnistyviin MM-kisoihin Tšekissä kuuden ottelun voittoputkessa, sillä kauden viimeisessä EHT-turnauksessa Tšekissä tuli voitot isäntämaasta 4-1, Sveitsistä 3-1 ja Ruotsista voittomaalikilpailun jälkeen 4-3. EHT-turnausvoitto oli Suomelle toinen peräjälkeen. Perjantaina Suomi kohtaa Prahassa Tšekin ja sunnuntaina Ison-Britannian.

Salibandy: Naisten alle 19-vuotiaiden maajoukkue pelaa tällä viikolla MM-kotikisat. Alkulohkoa pelataan arkiviikko, mitalipelit ovat ohjelmassa viikonloppuna.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Noora Antikaisen 11. sija trapissa peruskilpailun tuloksella 113 oli Bakun maailmancupin avausviikon paras suomalaisnoteeraus Azerbaidzhanissa. Mopsi Veromaa oli 18:s tuloksella 110. Kivääripuolella Aleksi Leppä oli ilmakiväärissä 32:s tuloksella 627,8. Kilpailut jatkuvat tällä viikolla.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkosen ja Niina Ahtiaisen pelit maailmankiertueen eliittitason turnauksessa Brasiliassa jäivät yhteen karsintaotteluun, joten sijoitus oli 21:s.

Golf: Kalle Samooja otti parhaan sijoituksensa LIV-kiertueella, kun hän pelasi 14:nneksi Singaporessa. Yli kuukauden pelitauoltaan palannut Sami Välimäki jäi cutiin PGA-kiertueella Texasissa. Tällä viikolla Välimäki pelaa Myrtle Beach Classicin Etelä-Carolinassa. Matilda Castrén ja Kiira Riihijärvi pelaavat LPGA-kiertuetta New Jerseyssä. Naisten Euroopan kiertue jatkuu Etelä-Koreassa.

Jousiammunta: Suomalaiset putosivat jatkosta Euroopan olympiakarsinnassa Saksassa ennen ratkaisuvaiheita. Pisimmälle eteni Antti Tekoniemi, joka jakoi miehissä yhdeksättä sijaa. Tällä viikolla Essenissä ammutaan EM-kisat.

Judo: Martti Puumalainen jäi yli satakiloisissa ilman otteluvoittoja Tadzikistanissa käydyssä grand slam -sarjan kilpailussa. Sarja jatkuu tällä viikolla Kazakstanissa.

Miekkailu: Gunnar Gräsbeck sijoittui 106:nneksi kalvan maailmancupissa Kolumbian Calissa.

Paini: Tällä viikolla on viimeinen mahdollisuus lunastaa olympiapaikkoja, kun maailmankarsinta painitaan Turkissa. Jokaisessa sarjassa on jaossa kolme maapaikkaa.

Purjehdus: Ranskassa purjehditaan tällä viikolla 49er-luokkien avoin EM- ja nacra 17:n MM-regatta.

Pyöräily: Anniina Ahtosalolla oli vahva viikonloppu Belgiassa. Lauantaina hän ajoi UCI:n 1.1-tason maantieajossa toiseksi ja sunnuntaina tuli uran avausvoitto, kun hän polki Trofee Maarten Wynantsin voittoon. Wilma Aintila sijoittui 80:nneksi naisten maailmankiertueen kahdeksan etapin etappiajossa Espanjassa. Tällä viikolla Aintilalla on ohjelmassaan kolmen etapin etappiajo samassa maassa.

Pöytätennis: Benedek Oláhin pelit WTT:n korkeimman kilpailusarjan kisassa Saudi-Arabiassa päättyivät karsintakaavion toisella kierroksella. Puerto Ricon Daniel Gonzalez (ranking-85) kaatui 3-0, mutta Intian Manav Vikash Thakkar (ranking-60) oli parempi erin 3-1.

Ratamelonta: Kansainvälinen kilpailukausi lähtee tällä viikolla käyntiin heti tosipaikalla, kun Euroopan maanosakarsinta Pariisin olympialaisiin järjestetään Unkarissa keskiviikkona ja torstaina. Perään melotaan kauden ensimmäinen maailmancup.

Ratsastus: Suomalaiset kouluratsastajat kilpailivat ympäri Eurooppaa menneellä viikolla. Henri Ruoste oli ratsunsa Quentano 2 kanssa neljän tähden kilpailuissa Saksassa, jossa tuloksena oli GP-ohjelman viitossija prosentein 71,435 ja vapaaohjelman kakkossija prosentein 73,064. Emma Kanerva ja Mist of Titanium Old juhlivat vapaaohjelman voittoa kolmen tähden kilpailussa Saksassa prosentein 75,595.

Sulkapallo: Joakim Oldorff eteni puolivälieriin international challenge -tason turnauksessa Luxemburgissa. Tappio tuli Ranskan Alex Lanierille, jonka Oldorff kaatoi samassa vaiheessa kevään EM-kisoissa. Kalle Koljonen taipui avauskierroksella.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen eteni nelinpelin finaaliin haastajakiertueella Kiinassa. Samalla tasolla Ranskassa pelanneesta suomalaiskolmikosta voitonmakuun pääsi nelinpelin puolivälieriin edennyt Harri Heliövaara. Emil Ruusuvuoren (pääsarja) ja Otto Virtasen (karsintakaavio) ottelut jäivät kaksinpelissä yhteen. Naisten ITF-kiertueen W35-tasolla Laura Hietaranta meni Italiassa kaksinpelin puolivälieriin ja nelinpelin finaaliin, Anastasia Kulikova putosi Espanjassa kummassakin turnauksessa kierrosta aiemmin. Tällä viikolla tositoimissa on muun muassa Ruusuvuori Rooman ATP1000 mastersissa.

Voimistelu: Naisten joukkue sijoittui 17:nneksi pistein 145,064 telinevoimistelun EM-kisoissa Italiassa. Neliottelussa Kaia Tanskanen oli parhaana suomalaisena 22:s pistein 50,932. Lähimmäs telinefinaaleja pääsivät Maisa Kuusikko nojapuilla (10:s pistein 13,600) ja Tanskanen permannolla (13:s pistein 12,800).

Yleisurheilu: Silja Kosonen avasi kesäkautensa paiskaamalla moukarinsa lukemiin 72,56 Tammelassa lauantaina. Krista Tervo oli toinen tuloksella 69,36. Miehissä peräti viisi suomalaismiestä ylitti 70 metrin rajan toiseksi heittäneen Henri Liipolan (73,82) johdolla. Alisa Vainio juoksi sunnuntaina Kööpenhaminen maratonilla kolmanneksi ajalla 2.28.21. Tiistaina Espanjan Huelvassa Ella Junnila oli korkeudessa kolmas tuloksella 184 ja Heta Tuuri neljäs tuloksella 180.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi 16:nneksi, kun MM-sarja jatkui Yhdysvaltain Miamissa.

Formula 4: Luka Sammalisto avasi Italian F4-sarjan ajamalla sijoille 25, 11 ja 31 Misanossa viikonloppuna.

Formula Regional: Arabiemiraattien sarjan talvella voittanut Tuukka Taponen aloittaa Euroopan sarjan tulevana viikonloppuna Saksan Hockenheimissa.

Karate: Kroatiassa kamppaillaan viikonloppuna EM-mitaleista.

Keilailu: Peppi Konsteri avasi PWBA-kiertueen Yhdysvalloissa suomalaisista parhaiten sijoituttuaan 15:nneksi Minnesotassa. Ani Juntunen oli 35:s ja Eliisa Hiltunen 39:s. Tällä viikolla pelataan Illinois’n Rockfordissa.

Ralli: Loppuviikolla Portugalissa ajetaan kauden viides MM-ralli.

Squash: MM-kisat Egyptissä käynnistyvät torstaina. Suomalaisista mukana on Emilia Soini.

Triathlon: Henrik Goesch sijoittui neljänneksi Australian ironman-sarjassa lauantaina. Goeschin loppuaika oli 8.04.10.

Paralympialajit

Pyöräily: Marko Kovalainen ajoi H3-luokassa aika-ajossa 38:nneksi ja maantieajossa 43:nneksi maailmancup-kauden avauksessa Belgiassa.

Pöytätennis: Timo Natunen sijoittui miesten 1-luokassa toiseksi ja Aino Tapola yhdistetyssä luokassa 1-2 kolmanneksi ITTF:n parakiertueella Montenegrossa. Natusen kovin voitto tuli maailmanrankingin nelosesta (entinen ykkönen), Etelä-Korean Kim Hakijnista erin 3-2. Tapola puolestaan voitti 1-luokan maailmanykkösen, Puolan Dorota Buclawin 3-0. Tapola jatkaa tällä viikolla pykälää korkeamman tason turnaukseen Sloveniaan.

Yleisurheilu: Teijo Kööpikkä avasi kuulakautensa F57-luokassa työntämällä Turussa tuloksen 14,31.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.