”Ajattelin, että joku päivä olen kuin äiti” – Vanessa Stefanskin harrastamisen kipinän sytytti vanhemman esimerkki

Vanessa Stefanskin polku karaten parissa alkoi jo 5-vuotiaana. Vanessa muistaa nähneensä äitinsä harjoittelevan karatea kotona ja hiljalleen myös oma into lajia kohtaan alkoi kasvaa.

– Kun näin äitini treenaavan, muistan ajatelleeni, että vielä joku päivä olen kuin äiti. Halusin olla yhtä taitava kuin hän, Vanessa kertoo.

Vanessan mukaan ensimmäisen lajikokeilun jälkeen karate tuntui nopeasti mieluisalta. Oma kehittyminen ja taitojen karttuminen ruokkivat innostusta entisestään.

Haaveena kansainväliset arvokilpailut

Innostus lajiin näkyi heti. Vanessan mukaan treeneihin on ollut alusta asti kiva mennä. Nykyisin harjoituskertoja kertyy viikkoon viisi.

– Yleensä siirryn treeneihin aina koulun jälkeen. Arkeen siis mahtuu aika paljon karatea, Vanessa kuvaa.

Myös lajissa kilpaileminen kiinnostaa. Karaten SM-kilpailujen ikäraja on 12 vuotta. Vanessalla olisikin nyt mahdollisuus päästä mukaan (kansallisiin) SM-kilpailuihin ensimmäistä kertaa.

SM-kilpailut olisivat selkeä askel kohti tulevaisuuden tavoitteita.

– Olen mä paljon miettinyt sitä, että vielä joku päivä haluaisin päästä EM- ja MM-kilpailuihin – jopa voittaa maailmanmestaruuden. Siihen on kuitenkin vielä matkaa. Seuraava selkeä tavoite on SM-kilpailut ja voitto siellä, Vanessa kuvaa.

Uuden oppiminen palkitsee

Seitsemän vuotta karatea on opettanut paljon. Seura, Lahden Karate, on ollut mukana matkan alusta alkaen.

– Palkitsevinta on nähdä omien taitojen kehittyvän. Kun tunnistaa oppivansa uutta, osaa asettaa myös tulevaisuuden tavoitteita, Vanessa toteaa.

Matkan varrelle on mahtunut myös monia ikimuistoisia hetkiä.

– Kilpailuissa onnistumisesta tulee aina yhtä hyvä fiilis. Toisaalta myös treeneissä on siistiä, kun oppii jonkin uuden liikkeen tai onnistuu tekemään jotain sellaista, mikä on ollut aiemmin vaikeaa.

­– Mieleenpainuvin kokemus on kuitenkin ensimmäiset kumite(ottelu)-kilpailuni 9-vuotiaana, kun minun piti osallistua poikien sarjaan. Ekat kumitekisat jännittivät jo muutenkin valmiiksi. Oli ihan hauska startti tälle matkalle, Vanessa kertoo nauraen.

Löydä harrastamisen kipinä Sporttihausta!

Suomen Olympiakomitea ja lajiliitot haluavat innostaa uusia liikkujia seuratoiminnan pariin. Tänä syksynä harrastuksen löytäminen ja aloittaminen on helpompaa kuin koskaan. Suomisportin uudistuneesta Sporttihaku -palvelusta löytyy tuhansia harrastusmahdollisuuksia.

Löydä oma harrastamisen kipinäsi – etsi uusi harrastus Suomisportin Sporttihausta!

Urheiluseura: katso, miten mukaan Sporttihakuun!

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuva: Anssi Takala

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista