Alueellisissa Urheilugaaloissa palkitut FC Kuusysi ja Kiikku edistävät Harrastamisen Suomen mallia aktiivisesti – ”Toimintaa olisi tärkeä saada entistä enemmän koulupäivän sisään”

Keväällä 2023 alueellisissa Urheilugaaloissa palkittiin Harrastamisen Suomen mallia esimerkillisesti edistäneitä seuroja. Palkitsemisista vastasivat Liikunnan aluejärjestöt, Olympiakomitea ja Liikkuva koulu -ohjelma. Tässä artikkelissa esitellään Päijät-Hämeen Urheilugaalassa palkittu FC Kuusysi sekä Etelä-Savon Urheilugaalassa palkittu Kiikku.  

Päijät-Hämeen Urheilugaalassa palkittu FC Kuusysi tekee vakuuttavaa työtä Lahden ja Hollolan alueilla koululaisten liikuttamiseksi. Seura pyörittää jopa yli 30 Harrastamisen Suomen mallin mukaista kerhotuntia koulupäivien yhteydessä.

FC Kuusysin urheilutoimenjohtajan Harri Kampmanin mukaan koululaisten liikkumismahdollisuuksien edistäminen on nähty seurassa tärkeäksi jo pitkään. Kampman uskoo, että harrastamisen kautta lapselle rakennetaan tärkeää joukkoon kuuluvuuden tunnetta ja innostetaan tätä löytämään omia mielenkiinnon kohteita.

– Harrastamisen vaikutukset lapsen ja nuoren arkeen ovat merkittäviä. Harrastus mahdollistaa mielekästä tekemistä ja vastapainoa arkeen. Samalla harrastaminen ehkäisee syrjäytymistä. Mitä paremmin pystymme vastaamaan lasten ja nuorten tarpeisiin, sitä vahvemmin voimme edistää heidän hyvinvointiaan. Olisi tärkeää, että jokaisella lapsella olisi edes yksi mieluinen harrastus, Kampman avaa.

Myös Kiikkun puheenjohtaja Tuomas Manninen tunnistaa harrastamisen hyödyt lapselle ja nuorelle. Koulupäivien yhteydessä järjestettävistä kerhoista on löydetty mukaan myös seuran toimintaan.

– Halusimme lähteä mukaan Harrastamisen Suomen malliin edistääksemme lasten ja nuorten hyvinvointia. Tällä hetkellä toimimme kolmella koululla Hirvensalmella, Puumalassa ja Mikkelissä. Olemme saaneet hyvää palautetta ja saaneet innostettua lapsia ja nuoria myös leipälajimme, kiipeilyn, pariin, Manninen kertoo.

– Ensimmäinen kiipeilyseinämme löytyy Hirvensalmen koululta. Tämä on ollut luonteva paikka tarjota kiinnostuneille mahdollisuus myös kiipeilyn kokeiluun, Manninen jatkaa.

Mitä enemmän liikunnallista tekemistä saadaan koulupäivään, sitä suurempia joukkoja tavoitetaan

FC Kuusysin Kampman näkee tärkeänä, että tulevaisuudessa Harrastamisen Suomen mallin mukaista toimintaa saataisiin sisällytettyä aiempaa vahvemmin koulupäivän sisään – ei vain koulupäivien jälkeiseen aikaan.

– Mitä enemmän liikunnallista tekemistä saadaan sisällytettyä koulupäivän sisään, sitä suurempia joukkoja saisimme liikkeelle.

Sekä Kampman että Manninen näkevät lasten ja nuorten toiveiden toteuttamisen ensisijaisen tärkeänä toiminnan kiinnostavuuden kannalta.

– Vaikka olemmekin jalkapallon erikoisseura, toimintamme on hyvin yleisliikunnallista. Pelit ja leikit toteutetaan lasten ja nuorten toiveita kuunnellen. Jotkut ryhmät haluavat pelata jalkapalloa, kun taas toiset haluavat jotakin aivan muuta – ja se on täysin ok. Tärkein tehtävämme on järjestää sellaista toimintaa, jota on toivottu, Kampman toteaa.

– Tietyn lajin ”tuputtaminen” ei ole tässä se juttu. Toki on hienoa huomata, että kiipeily on herättänyt kiinnostusta kerhojemme myötä, mutta tätäkin tärkeämpää on innostaa lapsia ja nuoria ylipäätään liikkumisen pariin. Tuntuu merkittävältä, että voimme auttaa mieluisan tekemisen löytämisessä, summaa Manninen.

Harrastamisen Suomen malli

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastamisen Suomen mallissa lasten ja nuorten toiveet ovat keskiössä. Toimintamalli suunnitellaan, rakennetaan ja kokeillaan yhdessä harrastuksia tuottavien tahojen kanssa. Malli on käytössä 91 % Manner-Suomen kunnista.

Lue lisää Harrastamisen Suomen mallista täältä.

Teksti: Aliisa Varuhin

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista