Eduskunnassa vilkas keskustelu liikunnan edistämisestä

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Eduskunnan täysistunnossa käytiin torstaina ajankohtaiskeskustelu liikkumattomuuden torjumisesta ja liikunnan edistämisestä Suomessa. Liikunnasta keskustellaan eduskunnassa vain melko harvoin, joten keskustelua voidaan pitää historiallisena.  

Aloitteen keskustelusta teki kansanedustaja Saku Nikkanen (sd). Keskustelualoite sai laajaa kannatusta puoluerajat ylittäen ja keräten yli 60 allekirjoitusta. Keskustelu olikin vilkasta ja tunnin aikana käytettiin peräti 42 puheenvuoroa. 

– Liikkumattomuuden torjunnan ja liikunnan lisäämisen tulee olla meidän kaikkien asialistalla. Samalla tavoin kuin olemme yksimielisiä kansallisesta turvallisuudesta, meidän tulisi olla yksimielisiä liikunnan merkityksestä ja siihen tehtävien panostusten tärkeydestä, aloitti Nikkanen keskustelun.  

– Jos liikunnan myönteiset vaikutukset voisi tiivistää lääkekapseliksi, olisi se yksinkertainen ja ylivertainen ihmelääke. Liikkumattomuus aiheuttaa yli neljän miljardin euron kustannukset. Tämä arvio on kuitenkin varovainen, ja todelliset kustannukset saattavat olla huomattavasti suuremmat, muistutti Nikkanen.  

Kansanedustajat eri puolueista jakoivat vahvasti tavoitteen liikkumattomuuden torjunnasta. Laajaa kiitosta kansanedustajilta sai urheiluseurojen ja liikunta-alan yritysten toiminta. Monissa puheenvuoroissa nostettiin esille vapaaehtoistoiminnan merkitystä.  

– Suomessa toimii yli 8 000 urheiluseuraa, jotka liikuttavat lapsia, nuoria ja aikuisia, ja usein vielä vapaaehtoisvoimin. Tämä on kansallinen voimavara, jota emme saa unohtaa lainsäädännössä. Seurojen toimintaedellytykset on turvattava. Tarvitaan ohjaajia, valmentajia, koulutusta ja liikuntapaikkoja, totesi kansanedustaja Janne Jukkola (kok). 

Toimenpiteitä vauvasta vaariin 

Keskustelussa nousi erityisesti huoli lasten ja nuorten vähäisestä liikkumista. Edellisenä päivänä julkaistun LIITU 2024-tutkimuksen mukaan liikkumissuosituksen täyttää vain kolmasosa kaikista lapsista ja nuorista – lukioikäisistä ainoastaan 5 prosenttia. 

– Lasten liikkumattomuudesta pitää olla erityisen huolissaan. Välituntien kännykkäkielto tulee saada koko Suomessa käyttöön, koska kännykät ovat vieneet välitunneilta leikit, sosiaaliset kohtaamiset ja liikunnat. Myös harrastamisen Suomen malliin pistetyt lisäeurot ajavat oikeaan suuntaan tätä asiaa. Tähän tarvitaan kaikkia puolueita, sanoi kansanedustaja Ari Koponen (ps).  

Koulujen merkitystä lasten liikkumisen edistämisessä painotettiin. Esimerkiksi koululiikunnan lisääminen sai vahvaa kannatusta keskustelussa. 

– Ehdotan, että liikuntatunteja harkitaan lisättäväksi kouluun. Ne ovat myös suosittuja oppilaiden keskuudessa. Lisäksi tämä Liikkuvat-ohjelmakokonaisuus ja Harrastamisen Suomen malli ovat hyviä toimenpiteitä, ja myös liikunnan lisääminen kutsuntoihin jatkossa on ehdottomasti kannatettava, luetteli kansanedustaja Markku Siponen (kesk). 

Samoin puhutti varhaisessa iässä alkava drop out -ilmiö, joka haastaa lasten ja nuorten liikuntaa sekä urheiluseuratoimintaa. Myöskään ikäihmisiä ei keskustelussa unohdettu.  

– On niin paljon nuoria, jotka lopettavat jo 12–13-vuotiaina, kun menee liian vakavaksi. Millä tavalla pystyttäisiin tätä ennalta ehkäisemään? Ja sitten vielä ikäihmisille, liian vähän liikkuville suunnattu toiminta – voitaisiinko tehdä Suomen malli myös ikäihmisille, kysyi kansanedustaja Mikko Ollikainen (rkp).  

Leikkauksille kritiikkiä oppositiosta 

Oppositiosta muistutettiin, että kaikki hallituksen päätökset eivät ole edistäneet liikuntaharrastamista ja liikkeen lisäämistä. 

– Harrastamista hallitus on vaikeuttanut nostamalla liikuntapalvelujen arvonlisäveroa sekä leikkaamalla liikuntapaikkarakentamisesta ja pyöräteistä. Liikuntaharrastukset ovat tärkeitä, mutta niillä on mahdotonta korvata säännöllistä arkiliikuntaa. Tästä näkökulmasta nostan esiin hallituksen päätöksen poistaa työsuhdepyörien verovapaaetu, mikä oli kyllä todella typerää ja lyhytnäköistä, arvosteli kansanedustaja Tiina Elo (vihr). 

Leikkausten myötä liikuntapaikkarakentamisen määrärahat ovat vähentyneet merkittävästi, mikä herätti kritiikkiä monilta kansanedustajilta. Lisäksi oppositiosta muistuteltiin, että liikkumisesta voi tulla myös yhteiskuntaluokan kannalta jakava kysymys. 

– Suomessa liikkuminen on polarisoitunutta. Se tarkoittaa, että osa liikkuu todella paljon ja jotkut eivät sitten liiku lainkaan. Hallitus on tehnyt toimia, jotka kohdistuvat erityisen voimakkaasti pienituloisiin. Tällaisiksi voidaan laskea esimerkiksi liikuntapaikkarakentamisen määrärahojen leikkaus, seuratukien leikkaus ja myös liikuntapalveluiden arvonlisäveron korotus, jatkoi kansanedustaja Minja Koskela (vas).  

Suomi liikkeelle – ja myös kansanedustajat 

Keskusteluun osallistui myös liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (rkp). Hän kiitteli keskustelualoitteessa ja korosti eduskunnan olevan hyvin samanmielinen liikunnan edistämisestä.  

Ministeri Bergqvist kertoi monista käynnissä olevista toimista, erityisesti hallituksen Suomi liikkeelle -ohjelman toimenpiteistä. Lopuksi hän muistutti myös liikkumattomuuden vakavista seurauksista. 

– Kun puhutaan liikkumattomuudesta, kyse on myös turvallisuudesta. Toivon todella, että kaikki poikkihallinnollisesti ottavat tämän asian hyvin vakavasti. Tulevaisuudessa meillä ei ole turvallisuuden tekijöitä, jos emme saa liikkumattomuutta kuriin. 

Kaiken kaikkiaan keskustelussa nousi paljon ratkaisuehdotuksia liikunnan edistämiseksi – yhtenä myös esikuvien ja sosiaalisen median merkitys. 

– Eduskunnassa monesti puhutaan ongelmista, mutta haluaisin itse nostaa esille myös sen toiminnan. Mitä jos me kansanedustajat voisimme toimia esimerkillisesti, nostaa sitä omaa liikkumista myös sosiaalisessa mediassa esille ja näyttää, että mekin pyrimme liikkumaan enemmän ja tekemään arkiliikuntaa, ehdotti kesäkuussa liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeriksi nouseva kansanedustaja Mika Poutala (kd).  

Kuuntele tästä eduskunnan ajankohtaiskeskustelu liikunnan edistämisestä 

Unelmien liikuntapäivää vietetään lauantaina 10.5. jo kymmenettä kertaa. Tekemistä Unelmien liikuntapäiväksi löydät kuntien ja eri toimijoiden sivuilta ja sosiaalisen median kanavista tunnisteella #unelmienliikuntapäivä. Lue lisää Unelmien liikuntapäivästä tästä uutisesta.