Euroopan kisat 2023: Hakala ja Kolehmainen B-finaalin kuudensia

Euroopan kisojen toinen kisapäivä tarjosi suomalaisjännitystä niin padelissa, ratamelonnassa sekä ampumaurheilun ilmakiväärin parikilpailussa. 

Ratamelonnassa Joona Mäntynen avasi kisansa kajakkiyksiköiden (K1) 200 metrin alkuerissä ja eteni oman eränsä seitsemännellä sijalla välierään. Välierässä Mäntynen oli yhdeksäs, kun kolme nopeinta eteni finaaliin. 

Iltapäivällä kilpaillussa kajakkikaksikoiden (K2) B-finaalissa Jeremy Hakala ja Eetu Kolehmainen olivat kuudensia.  

– Kaksikko sai vedettyä varsin ehjän ja hyvän suorituksen. Eilisen välierän jälkeen tehdyt pienet tekniset muutokset toteutuivat ja meno oli selkeästi kantavampaa tänään. Hieno veto kavereilta ja erittäin tärkeä saada tämän vedon kautta juonesta taas kiinni. Tästä hyvä lähteä rakentamaan eteenpäin kohti elokuun MM-kilpailuja, valmentaja Petteri Pitkänen kertoi. 

Ampujien kisaurakka käyntiin ilmakiväärin parikilpailulla

Ampumaurheilussa Euroopan kisat avattiin ilmakiväärin parikilpailulla. Suomea edustivat Aleksi Leppä ja Emmi Hyrkäs, jotka sijoittuivat 26:nneksi tuloksella 622,9. Leppä tähtäsi 311,3 pistettä, ja Hyrkkään tulos oli 311,6. 

Suomalaispari oli mietteliäs kisan päätyttyä. Leppä mietti suorituksensa yhteenvetoa pitkään. 

– Se oli vähän niin, että kilpailussa oli kaksi vaihtoehtoa: joko se menee tosi hyvin tai tosi huonosti. Nyt tuli jälkimmäinen vaihtoehto. Ilma-aseiden EM-kisojen ja Bakun maailmancupin jälkeen olen pudonnut ilmakiväärissä kärryiltä. Asento ei löydy enkä saa jalkojani rennoiksi, hän sanoi. 

Hyrkäs puolestaan totesi, ettei hänen kilpailunsa mennyt kovin hyvin: 

– Ammunta on jotenkin ollut hukassa Bakun maailmancupin jälkeen. Hyvä asia tänään oli se, että sain kiinni ammunnasta, ja terävät kympit löytyivät. Olen aina tykännyt siitä, että ensin ammutaan parikilpailu ja vasta sitten henkilökohtainen kilpailu. Pahimman alkujännityksen saa pois, hän viittasi perjantain kisaan. 

Emmi Hyrkäs ja Aleksi Leppä päivän kilpailussa. Kuva: Lassi Palo

Hyrkkösen ja Huttusen padelturnaus päättyi ensimmäiselle kierrokselle 

Padelissa Pyry Hyrkkönen ja Saska Huttunen pelasivat avauskierroksen ottelunsa ruotsalaisparia Viktor Stjern-Daniel Appelgren vastaan. Ruotsalaiset olivat ottelussa vahvempia erin 6–4, 6–2. Näin ollen Hyrkkösen ja Huttusen turnaus päättyi ensimmäisellä kierroksella.  

– Peli ratkesi ruotsalaisten tasaisuuteen. He pitivät omat syöttönsä helpommin kuin me, meillä oli vähän enemmän niissä vaikeuksia. Eka erä oli tiukkaa vääntöä, se ratkesi yhteen syötön murtoon.  Toisessa erässä tuli muutama syötön murto. Hyviä juttuja oli paljon, mutta ruotsalaiset oli tänään tuon verran edellä, sanoi Hyrkkönen. 

– Ajoittain onnistuttiin omassa pelissä tosi hyvin, mutta ajoittain pelattiin omaan tasoon nähden aika huonosti. En ole ainakaan itse kovin tyytyväinen matsiin kokonaisuutena. Siellä oli paljon hyviä hetkiä, mutta se ei riitä tällä tasolla, jos ne on vaan hetkiä. Perustason pitää olla koko ajan pikkuisen kovempi ja parhaimmillaan me siihen pystytäänkin. Ei mitään selittelyä, tänään ei riittänyt. Lisää treeniä vaan ja kohti uusia kisoja, totesi Huttunen. 

Suomen miesten padelkaksikko ennen turnauksen alkua.

Perjantaina runsas kattaus suomalaislajeja

Perjantaina pääsevät vauhtiin suomalaiset jousiampujat. Satu Nisula ampuu taljajousen ja Ida-Lotta Lassila tähtäinjousen peruskilpailussa, sekä miehissä Antti Tekoniemi tähtäinjousen peruskilpailussa. Lassila ja Tekoniemi kilpailevat myös tähtäinjousen joukkuekilpailussa.

Karatessa yli 68-kiloisissa kisaava Titta Keinänen saa ottelupoolissaan vastaansa isäntämaa Puolan Julia Daniszewskan, Saksan Johanna Kneerin ja Kreikan Kyriaki Kydonakin. Poolin kaksi parasta jatkavat semifinaaleihin, ja niiden parhaat ottelevat mestaruudesta. Semifinaalit ja finaalit ovat ohjelmassa myöhemmin iltapäivällä klo 17.50 alkaen.  

Ratamelonnassa kisataan kajakkiyksiköiden 500 m alkuerät, ja Suomelta mukana on naisissa Netta Malinen ja miehissä Eetu Kolehmainen. 

Taekwondossa alle 46-kiloisissa kisansa avaa Ida-Elina Tammila, joka kohtaa avausottelussaan Israelin Rivka Bayechin. Alle 49-kiloisissa Jenna Ylönen saa vastaansa Puolan Nikola Krajewskan. 

Pöytätenniksessä pelataan miesten kaksinpelin ensimmäiset ottelut, ja siellä tositoimiin pääsevät Alex Naumi ja Benedek Oláh. Naumin ensimmäinen vastustaja on Slovakian Lubomir Pistej ja Oláh saa vastaansa Espanjan Carlos Caballeron. Kisoissa on käytössä yhden tappion kaavio, eli pelit jatkuvat vain voitolla.  

Ampujista Aleksi Leppä ja Emmi Hyrkäs jatkavat kisaurakkaansa 10 m ilmakiväärin henkilökohtaisissa peruskilpailuissa.  

Nyrkkeilyn alkukierroksilla Teresa Mäkisen avausvastustaja 60-kiloisissa on ranskalainen Estelle Mossely, Rion olympiakultamitalisti. 

Yleisurheilussa käynnistyy joukkuekilpailun ykkösdivisioona, jossa Suomi kilpailee. Huomenna suomalaisista ovat mukana Eveliina Rouvali (kuula), Silja Kosonen (moukari), Mette Baas (400 m), Aaro Davidila (kolmiloikka), Viljami Kaasalainen (400 m), Camilla Richardsson (5000 m), Salla Sipponen (kiekko), Juho Alasaari (seiväs), Joonas Rinne (800 m), Topi Raitanen (3000 m esteet), Lotta Kemppinen (100 m) ja Samuli Samuelsson (100 m).

Suomalaiset Euroopan kisoissa perjantaina 23.6. 

 9.45 Jousiammunta, naiset, taljajousi, peruskilpailu: Satu Nisula
9.45 Jousiammunta, miehet, tähtäinjousi, peruskilpailu: Antti Tekoniemi
10.00 Karate, naiset, kumite +68 kg, alkukierrokset: Titta Keinänen
10.07 Ratamelonta, naiset, K1 500 m, alkuerät: Netta Malinen
10.28 Ratamelonta, miehet, K1 500 m, alkuerät: Eetu Kolehmainen
11.12 Taekwondo, naiset, -49 kg, 1. kierros: Jenna Ylönen
12.30 Ampumaurheilu, miehet, 10 m ilmakivääri, peruskilpailu: Aleksi Leppä
12.48 Taekwondo, naiset, -46 kg, 1. kierros: Ida-Elina Tammila
14.00 Jousiammunta, naiset, tähtäinjousi, peruskilpailu: Ida-Lotta Lassila
14.00 Nyrkkeily, naiset, 60 kg, alkukierrokset: Teresa Mäkinen
14.30 Ampumaurheilu, naiset, 10 m ilmakivääri, peruskilpailu: Emmi Hyrkäs
(15.00 Taekwondo, naiset, -46 kg, puolivälierät, välierät ja keräilyerät)
(15.00 Taekwondo, naiset, -49 kg, puolivälierät, välierät ja keräilyerät)
(15.45 Ampumaurheilu, miehet, 10 m ilmakivääri, finaali)
17.15 Jousiammunta, mixed, tähtäinjousi, joukkuekilpailu: Ida-Lotta Lassila ja Antti Tekoniemi
17.15–21.00 Yleisurheilu, EM-joukkuekilpailu, 1. divisioona, 1. päivä: Suomi, Ruotsi, Norja, Puola, Italia, Iso-Britannia, Espanja, Saksa, Ranska, Portugali, Tshekki, Alankomaat, Sveitsi, Turkki, Kreikka, Belgia
(17.30 Ampumaurheilu, naiset, 10 m ilmakivääri, finaali)
(17.44 Ratamelonta, naiset, K1 500 m, välierät)
(17.50 Karate, naiset, kumite +68 kg, välierät)
(17.58 Ratamelonta, miehet, K1 500 m, välierät)
18.15 Pöytätennis, miehet, kaksinpeli, Benedek Olah
(19.50 Karate, naiset, kumite +68 kg, loppuottelu)
(20.00 Taekwondo, naiset, -46 kg, mitaliottelut)
(20.00 Taekwondo, naiset, -49 kg, mitaliottelut)
21.45 Pöytätennis, miehet, kaksinpeli, Alex Naumi 

 

Euroopan kisoja voi seurata kisojen striimipalvelusta ja kisojen tulospalvelusivuilta sekä Suomen Olympiakomitean sivuilta ja Olympic Team Finlandin sosiaalisen median kanavista. Lisäksi Yle näyttää kanavillaan yleisurheilun EM-joukkuekilpailut. 

Euroopan kisat on Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) järjestämä monilajitapahtuma. Puolassa 21.6.–2.7. järjestettävissä kisoissa on mukana 29 lajia ja 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta. Euroopan kisat ovat 19 lajissa osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää ja 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status. Suomalaisurheilijoita on mukana 100 ja heidät nähdään 17 eri lajissa. 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista