Euroopan kisat: Muaythaista kaksi Euroopan kisojen pronssia

Miina Sirkeoja ja Ommi Mingsupphakun saavuttivat Euroopan kisojen pronssiset mitalit muaythaissa.  

Muaythain välierissä Mingsupphakun otteli pronssia alle 63,5-kiloisten sarjassa. Turkin Bediha Tacyildiz oli vahvempi pistein 30–27, mutta urheilija oli tyytyväinen pronssiseen mitaliin. 

– Loppujen lopuksi olen aika ylpeä saavutuksistani. Nämä olivat mun tähän mennessä suurimmat arvokisat ja pärjäsin aika hyvin tuollaiselle moninkertaiselle maailmanmestarille. Pitää vain treenata enemmän ja palata vahvempana takaisin, Mingsupphakun sanoi. 

Sirkeoja kohtasi Portugalin Matilde Figuera De Melo Rodriguen. Portugalilainen vei ottelun nimiinsä pistein 30–27, joten Sirkeoja varmisti itselleen Euroopan kisojen pronssisen mitalin. 

– Ottelu oli erittäin tasainen ja vikassa erässä annoin ihan kaikkeni. Ajattelin vielä tuomion julistuksessa, että olisi mahdollista, että mun käsi nostetaan pystyyn. Niin ei sitten käynyt ja on tosi pettynyt olo. Mitali on ihan väärän värinen, ei täältä tätä tultu hakemaan. Ei auta muu kuin selvitä harmituksesta ja ensi viikolla alkaa treenata kovempaa, Sirkeoja harmitteli. 

– Valmentajan näkökulmasta kisat olivat erittäin kovatasoiset, kuten nykyään kaikki muaythain arvokilpailut. Siihen nähden pronssimitalit ovat ihan hyvä saavutus. Itse olen Miinan valmentaja ja Miina otteli oikein hyvin, semifinaaliottelu oli erittäin tasainen ja hän sai arvokasta arvokisakokemusta ja kuitenkin pronssimitalin kotiin viemiseksi, kertoi valmentaja Pertti Nurmi.

Koljonen aloitti voitolla, Nyqvistin avaus tappiollinen

Sulkapallossa Kalle Koljonen aloitti turnauksensa ruotsalaista Felix Burestedtia vastaan. Burestad vei ensimmäisen erän, mutta Koljonen taisteli toisen erän nimiinsä ja vei myös kolmannen. Näin ollen Koljoselle 2–1-voitto avausottelusta. 

– On aika hyvä fiilis. Ekassa erässä mulla oli kolme eräpalloa ja vastustaja sai käännettyä sen itselleen. Sitten kävi hyvin, että tokassa erässä vastustajalla oli kaksi matsipalloa ja sain itse käännettyä sen. Tokan erän jälkeen näki, että toisella alkaa tulla hapot jalkoihin enemmän kuin mulla, ja Eetukin (Heino) sanoi, että nyt se on enää fysiikasta kiinni, jatkat vaan duunia kolmannen erän alussa, niin sillä lähtee usko tai jalat alta. Molemmat ollaan hyökkääviä pelaajia ja sitten kun väsyy, niin pallot alkavat lentää hevon kuuseen ja sillä lenteli sitten. Kun tulee helppoja pisteitä, eikä itse anna yhtään helppoa, niin se pikkuhiljaa nakertaa johtoa, ja kyllä se selkäranka jossain kohtaa naksahtaa. Onneksi olin nyt itse voittajan puolella, Koljonen kuittasi.

Kalle Koljonen voitokkaan ottelun jälkeen.

Nella Nyqvist kohtasi alkulohkon ensimmäisessä ottelussa Unkarin Vivien Sandorhazin. Nyqvist voitti ensimmäisen erän, mutta lopulta unkarilainen oli parempi erin 2–1.  

– Keväällä on ollut vähän loukkaantumisia, mistä syystä lyönti ei ole vielä parhaalla tasolla. Liian epätasaista pelaamista oli tänään. Ensimmäisen erän alku onnistui ihan hyvin, mutta ihan kaikkea pitää parantaa, Nyqvist tuumasi ottelun jälkeen. 

Nyqvist lunasti paikkansa Euroopan kisoihin viime kesänä voittamalla Euroopan nuorten olympiafestivaalien sulkapalloturnauksen.

Skeetin sekaparikilpailussa mitaliottelut jäivät kiekon päähän

Ampumaurheilussa skeet jatkui sekaparikilpailulla, jossa Suomen joukkueessa ampuivat Marjut Heinonen ja Eetu Kallioinen. Suomi oli skeetin parikilpailussa viides ja jäi vain kiekon päähän mitaliotteluihin oikeuttaneesta tuloksesta. 

– Ei se huono päivä ollut. Mutta jos jää kiekon päähän finaalista ja ampuu yhden ohi, tyytyväinen ei voi olla. Olisi pitänyt tehdä parempi suoritus, koska mahdollisuudet siihen olivat, Kallioinen kertasi kilpailua. 

Eetu Kallioinen ja Marjut Heinonen päivän kilpailussa. Kuva: Lassi Palo

Tekoniemelle tappio olympiahopeamitalistia vastaan

Tähtäinjousen ensimmäisellä pudotuskierroksella Antti Tekoniemi kukisti Ivan Banchevin luvuin 7–3. Toisella pudotuskierroksella vastaan tuli Ranskan Jean-Charles Valladont, jota vastaan Tekoniemi kävi tasaisen ottelun, joka kuitenkin kääntyi viidennessä sarjassa Valladontille 6–4.  

– Oli hyvät matsit tänään. Kaksi ottelua, ekassa bulgarialainen vastassa. Pikkuisen oli oma ammunta sellaista hermostunutta, mutta hyvin pysyi homma kasassa ja voitin. Toinen ottelu ranskalaista olympiahopeamitalistia vastaan oli kyllä tiukka. Ihan ei riittänyt voittoon, mutta olen tosi tyytyväinen omaan ammuntaani. Parasta pystyin suorittamaan täällä, ihan hyvät kisat, kertoi Tekoniemi.

Päivän ohjelmassa myös miekkailua, nykyaikaista 5-ottelua, breakingia ja nyrkkeilyä

Miekkailussa käytiin kalpan henkilökohtainen kilpailu. Alkukierroksilla oli mukana neljä suomalaisnaista: Outi Jaakkola, Suvi Lehtonen, Anna Salminen ja Anna Vuorinen. Heistä Jaakkola ja Salminen etenivät pudotuskierroksille. 

Ensimmäisellä pudotuskierroksella Jaakkola kohtasi Georgian Arina Korneevan ja voitti ottelun lukemin 15–14. Salmisen vastustaja oli Kreikan Nefeli Rodopoulou. Salminen antoi tiukan vastuksen, mutta kreikkalainen oli vahvempi pistein 14–13. 

Toisella pudotuskierroksella Jaakkolaa vastaan asettunut Ruotsin Emma Fransson otti voiton pistein 15–10, joten suomalaisten ottelut päättyivät siihen. 

Nykyaikaisessa 5-ottelussa kisattiin miesten karsinnat. Tiitus Ämmälän karsinta alkoi miekkailulla, josta hän jatkoi uintiin karsintaryhmänsä sijalta 21. Vapaauinnin 200 m matka taittui Ämmälältä aikaan 2.16,55 ja hänen sijoituksensa oli uinnissa 28:s, samoin kuin laserjuoksussa. Myös Ämmälän kokonaissijoitus karsinnoissa oli 28:s. 

Breakingin alkukierroksilla Suomen b-girl Anniina “AT” Sono Tikka sai vastaansa Italian Alessandrinan ja Antin sekä Ranskan Senorita Carlotan. Kaikki kolme battlea päättyivät vastustajan voittoon.  

Nyrkkeilyssä Nikita Nystedtin turnaus jatkui Azerbaidžanin Murad Allahverdiyeviä vastaan, joka oli ottelussa vahvempi tuomariäänin 4–1. 

Tiistaina ohjelmassa kuusi suomalaislajia

Nyrkkeilyssä Vilma Viitanen pääsi arvalla suoraan 57-kiloisten toiselle kierrokselle, jossa vastaan tulee Puolan Julia Szemereta. Ida-Lotta Lassila kohtaa tähtäinjousen ensimmäisellä pudotuskierroksella Turkin Ezgi Basaran

Sulkapallossa pelataan lohkovaiheen toiset ottelut. Nella Nyqvist saa vastaansa Italian Yasmine Hamzan ja Kalle Koljonen kohtaa Turkin Emre Lalen. Mäkihypyssä tositoimiin pääsee Jenny Rautionaho. Kilpailut hypätään Zakopanessa normaalimäestä. 

Ampumaurheilussa jatketaan miesten skeetin joukkuekilpailulla, jossa Suomea edustavat Eetu Kallioinen, Tommi Takanen ja Timi Vallioniemi. Miesten kalpamiekkailun henkilökohtaisessa kisassa nähdään Akseli Heinämaa, Jaakko Paavolainen, Topias Tauriainen ja Niko Vuorinen. 

Suomalaiset Euroopan kisoissa tiistaina 27.6.

 10.00 Miekkailu, miehet, kalpa, henkilökohtainen kilpailu, alkukierrokset: Akseli Heinämaa, Jaakko Paavolainen, Topias Tauriainen, Niko Vuorinen
10.00 Ampumaurheilu, miehet, skeet, joukkuekilpailu, karsinta: Eetu Kallioinen, Tommi Takanen, Timi Vallioniemi
10.30 Sulkapallo, naiset, kaksinpeli, lohkovaihe: Nella Nyqvist
10.30 Sulkapallo, miehet, kaksinpeli, lohkovaihe: Kalle Koljonen
(12.20 Miekkailu, miehet, kalpa, henkilökohtainen kilpailu, pudotuskierrokset)
13.30 Jousiammunta, naiset, tähtäinjousi, 1. (ja 2. pudotuskierros): Ida-Lotta Lassila
14.45 Nyrkkeily, naiset, 57 kg, alkukierrokset: Vilma Viitanen
18.30 Mäkihyppy, naiset: Jenny Rautionaho
(18.00 Ampumaurheilu, miehet, skeet, joukkuekilpailu, finaali)
(19.00 Miekkailu, miehet, kalpa, henkilökohtainen kilpailu, välierät)
(20.10 Miekkailu, miehet, kalpa, henkilökohtainen kilpailu, finaalit) 

 

Euroopan kisoja voi seurata kisojen striimipalvelusta ja kisojen tulospalvelusivuilta sekä Suomen Olympiakomitean sivuilta ja Olympic Team Finlandin sosiaalisen median kanavista. 

Euroopan kisat on Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) järjestämä monilajitapahtuma. Puolassa 21.6.–2.7. järjestettävissä kisoissa on mukana 29 lajia ja 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta. Euroopan kisat ovat 19 lajissa osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää ja 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status. Suomalaisurheilijoita on mukana 100 ja heidät nähdään 17 eri lajissa. 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista