Friuli-Venetsia Giulia 2023: Finaalipaikkoja lumilautailussa ja freestylessä – jääkiekkojoukkueet avasivat turnausurakkansa 

Friuli-Venetsia Giulian talviolympiafestivaaleilla kisat saatiin toden teolla käyntiin sunnuntaina. Lumilautailun big airin karsinnat käytiin sunnuntaiaamuna Zoncolanissa Italiassa. Erik Jurmu oli karsinnan seitsemäs pistein 72,8. Ransu Rutonen oli karsinnan 11:s ja karsiutui näin ollen ensimmäisenä finaalista. Karsinnan kymmenen parasta eteni maanantaina laskettavaan finaaliin. 

– Karsinnat meni ihan ok, tein caba tonnin. En saanut ehkä niin hyvin tehtyä kuin olisin halunnut, mutta tällä kerta se riitti finaalipaikkaan. Hyppyri on ihan ok, mutta voisi olla parempikin, Jurmu kommentoi. 

Kaikki suomalaiset finaaliin freestylessä

Freestylen big airissa laskettiin karsinnat sekä tytöissä että pojissa. Molemmat suomalaistytöt selvittivät tiensä finaaliin, Lina Häggström karsintojen toisena pisteillä 74,8 ja Liina Kuivalainen kuudentena pisteillä 53,8.  

Myös pojissa suomalaiskaksikko onnistui. Sekä Aimo Mandelin että Jaakko Koskinen nähdään huomenna laskettavassa finaalissa. 

– Valmentaja on erittäin tyytyväinen kaikkien suorituksiin. Sääolosuhteista huolimatta kukaan ei napissut, eikä valittanut, vaan kaikki lähtivät täysillä tekemään omaa juttuaan. Tulos on sen mukainen, kaikki neljä finaaliin, ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Taso on kuitenkin korkea, täällä parhaimmat on käyneet laskemassa jo maailman cupia, valmentaja Juha Mourujärvi totesi. 

– Meni aika hyvin. Olisin halunnut ländätä ekalla ranilla paremmin, niin oisin voinut parantaa vielä tokaa laskua. Mutta meni yllättävän hyvin kuitenkin, sain tokalla laskulla hyvän gräbin kiinni, summasi Häggström. 

Jääkiekossa tytöille avausvoitto, pojille jatkoaikatappio

Tyttöjen jääkiekossa Suomi hoiteli avausvastustajansa Itävallan reiluin lukemin 5-0. Jannika Sten yllätti vastustajan maalivahdin kahdesti, ja muista maaleista vastasivat Julia Kuhta, Elli Pohjanaho ja Ella-Sofia Hautala

– Turnaus lähti hyvin liikkeelle, onnistuttiin maalinteossa hyvällä prosentilla tässä pelissä ja saatiin pidettyä vastustaja ihan pahimmilta maalipaikoilta pois. Muuten vastustaja oli kyllä erittäin aktiivinen ja molemmilta joukkueilta alkoi olla jo lopussa virta pois. Hyvä taistelu, lähdetään parantamaan huomiselle, että saataisiin pelin laatu pysymään pikkuisen tasaisempana, summasi joukkueen päävalmentaja Mika Väärälä

Poikien jääkiekossa Suomi sai turnauksen avausottelussa vastaansa Saksan. Suomi hallitsi ottelua, mutta Saksa pääsi peliin mukaan ja tasatilanteessa päädyttiin jatkoajalle. Saksa onnistui maalinteossa, kun jatkoaikaa oli jäljellä minuutti ja ottelu päättyi lukemiin 4-5.  

Suomen maaleista vastasivat Jonatan Hirschovits, Aatu Karvinen, Matvey Butkovskiy ja Heikki Peipinen

– Saksa oli tänään erittäin tehokas omissa maalipaikoissaan ja vaikka 4-2 johdettiin kuusi minuuttia ennen loppua, hallittiin peliä hyvin ja oltiin kolmannessa erässä parhaimmillaan, niin pari paikkaa käänsi pelin jatkoajalle. Sielläkin meillä oli ylivoimaa tarjolla, mutta tänään ei ehkä ollut onnikaan puolella, oli aika monta ylärimaa. Sitä kautta ei saatu peliä pakettiin ja lyötyä selkeästi meille. Saksa sitten ansaitsi näköjään voiton. Mutta huomenna pelit jatkuu, ja päästään pelaamaan tiukka peli Slovakiaa vastaan, totesi päävalmentaja Marko Kauppinen

Maanantaina tukku suomalaisia kisa-areenoilla 

Maanantaina kilpaillaan talviolympiafestivaalien ensimmäiset maastohiihtokilpailut, kun Italian Sappadassa hiihdetään sekä tyttöjen että poikien perinteisen hiihtotavan kisat. Tytöissä ladulle starttaavat Ella Noora Haapalehto, Nelli-Lotta Karppelin, Silva Kemppi ja Selene Rossi. Pojissa mukana ovat Jesse Kähärä, Juho Länsiluoto, Anton Packalén sekä Akseli Pitkänen.  

Myös mäkihyppääjät pääsevät Slovenian puolella Planicassa vauhtiin, kun sekä tytöt että pojat avaavat kisansa HS102 -mäestä hypättävillä henkilökohtaisilla kisoilla. Suomalaisista mukana ovat Sofia Mattila sekä poikien kilpailussa Tuomas Kinnunen sekä Tuomas Meis.  

Lumilautailun big air -finaalissa nähdään Erik Jurmu. Freestylen big airissa mukana ovat kaikki neljä suomalaista: Lina Häggström, Liina Kuivalainen, Aimo Mandelin ja Jaakko Koskinen. 

Molemmat Suomen jääkiekkojoukkueet jatkavat EYOF-turnaustaan maanantaina. Pojat pelaavat toisen ottelunsa Slovakiaa vastaan Italian Udinessa ja tytöt kohtaavat Sveitsin Itävallan Spittalissa pelattavassa ottelussa. 

Suomalaiset EYOF-kisoissa maanantaina 23.1. (Suomen aikaa) 

11.00 Lumilautailu, big air -finaali, M (Erik Jurmu)
11.00 Mäkihyppy N, HS102 (Sofia Mattila)
11.00 Maastohiihto M, 10 km perinteinen (Jesse Kähärä, Juho Länsiluoto, Anton Packalén, Akseli Pitkänen)
13.00 Maastohiihto N, 7,5 km perinteinen (Ella Noora Haapalehto, Nelli-Lotta Karppelin, Silva Kemppi, Selene Rossi)
13.30 Mäkihyppy M, HS102 (Tuomas Kinnunen, Tuomas Meis)
13.40 Freestyle, big air -finaalit, M ja N (Lina Häggström, Liina Kuivalainen, Aimo Mandelin, Jaakko Koskinen)
16.30 Jääkiekko M, SVK-FIN
17.00 Jääkiekko N, FIN-SUI 

Kisojen tulospalvelu 

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14–18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. Vuoden 2022 talvikisat pidettiin Vuokatissa ja Lahdessa.

Artikkelikuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista