Friuli-Venetsia Giulia 2023: Lina Häggströmille kultaa freestylen big airissa

Suomen mitalisaldo kasvoi tänään EYOF-kisoissa, kun Lina Häggström nappasi kultaa freestylen big airissa. Kisaformaatin mukaan finaalissa piti tehdä kaksi erilaista temppua, ja kun Häggström kaatui ensimmäisen hyppynsä, paineet jäivät kahdelle viimeiselle kierrokselle. Hän kesti, ja teki onnistuneet hypyt molemmilla: seiskan toisella kierroksella ja feikki vitosen kolmannella. Kulta irtosi yhteispisteillä 159,8.

– Todella hyvältä tuntuu. Meni yllättävän hyvin kaksi vikaa hyppyä. Ekan kaaduin, olisin halunnut ländätä sen, että olisin sitten kolmannella voinut tehdä feikki seiskan, mutta oon tyytyväinen tähän. Aika tosi iloiset fiilikset, kommentoi Häggström.

Häggströmin edustaa Moebiusta ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaa. Häntä valmentaa Juha Mourujärvi.

Erinomaisen suomalaispanoksen täydensi Liina Kuivalainen neljännellä sijallaan.

Poikien kisassa Aimo Mandelin oli niin ikään mitalin tuntumassa neljännellä sijallaan. Jaakko Koskinen oli 9:s.

– Valmentajana olen tosi tyytyväinen koko joukkueen esitykseen. Mentiin määrätietoisesti kohti niitä asioita, mistä oli puhuttu, että halutaan tehdä ja kaikki suorittivat parhaansa mukaan. Tulos on hyvä, olen erittäin tyytyväinen, iloitsi Mourujärvi.

Jurmu mitalin tuntumassa lumilautailussa

Lumilautailun big air -finaalissa Erik Jurmu hyppäsi neljänneksi yhteispisteillä 137,8. Big airin voitto meni Ranskan Romain Allemandille pistein 181,0.

– Kisat meni ihan mukavasti, jäi hyvä fiilis neljännestä sijasta. Tein caba tonni switchback ysin ja vikalla ranilla yritin switchback tonnia, mutta se ei tällä kertaa mennyt, Jurmu kiteytti

Ampumahiihtäjät pistesijavauhdissa

Jimi Klemettinen oli seitsemäs poikien 7,5 kilometrin pikakilpailussa. Hän selvitti kisan yhdellä ohilaukauksella, mutta hiihtovauhti ei urheilijaa miellyttänyt.

– Hiihto oli kaukana omasta tasosta, ei vaan riitä, kuittasi seitsemännelle sijalle hiihtänyt Klemettinen.

Rasmus Saarinen oli kisan 19:s, Akseli Kirjavainen 45:s ja Kaapo Saarinen 59:s. Kultaa otti Slovakian Pavel Trojer.

Tyttöjen 6 kilometrin kisassa parasta suomalaisvauhtia piti Inka Hämäläinen, jonka sijoitus oli niin ikään seitsemäs. Hämäläinen ampui puhtaasti makuupaikalta, mutta pystyltä jäi kaksi laikkaa kaatumatta.

– Yritin lähteä rauhassa, ettei tule hirveitä happoja ekaan ammuntaan. Se onnistui ihan hyvin ja sain kunnialla suoriuduttua makuulta. Keskimmäisellä kierroksella yritin vähän kiristää. Pystylle oli oikeastaan aika hyvä fiilis, mutta ohilaukaukset oli tosi vähän ohi, eli pientä huolellisuutta olisi vielä vaatinut. Vikalla kiekalla sitten yritin parhaani taistella sijoista, Hämäläinen kertasi kisaansa.

Eveliina Hakala oli 21:s, Saga Hurskainen 26:s ja Pinja Yläharju 52:s. Kisan voitto meni Ukrainaan, kun Oleksandra Merkushyna nappasi kullan liki 45 sekunnin erolla hopeaa ottaneeseen Ranskan Lola Bugeaudiin.

– Seitsemällä kahdeksasta urheilijasta oli tänään ensimmäinen kansainvälinen kisa. Tuloksena useampi hallittu ja hyvä kokonaissuoritus sekä kaksi seitsemättä sijaa. Paljon opittiin ja tästä hyvä jatkaa kohti torstain normaalimatkoja, kommentoi ampumahiihdon valmentaja Maija Holopainen.

Yhdistetyn päivässä dramatiikkaa suomalaisittain

Tyttöjen yhdistetyn kilpailussa Suomen Julia Äikiä oli 17:s. Alva Thors kaatui hyppynsä alastulossa eikä startannut hiihto-osuudelle. Kisa eteni saksalaisen Trine Göpfertin komennossa. Hän lähti ladulle ensimmäiseltä sijalta ja piti ykköspaikkansa maaliin asti.

– Mäessä Julialla tosi hyvää kehitystä koko ajan harjoituksista kilpailuun. Kisassa selkeästi reissun paras hyppy Julialle. Oli päivän positiivisin yllätys. Alvan kisahyppy oli paras tälle reissulle, mutta ikävä kaatuminen alastulon yhteydessä. Varotoimenpiteenä jätettiin hiihto-osuus välistä. Hiihto-osuudella Julialle omantasoinen hiihto, valmentaja Lasse Moilanen summasi tyttöjen päivää.

Poikien kisassa kulta meni Tsekin Lukáš Doležalille, joka vei myös mäkiosuuden nimiinsä ja starttasi näin ollen ladulle myös ensimmäisenä. Suomen Peter Räisänen oli 29:s, Eetu Pulju 31:s, Eeli Keränen 34:s ja Juho Ojala 35:s.

– Eeli oli päivän onnistuja hyppyrimäen puolella. Nostan hattua poikien osalta, että harjoitukset hypättiin lainavehkeillä ja omat sukset saatiin vasta kisaan, ollut hankala lähestyminen kilpailuun. Muilla pojilla oli vaikeampaa mäessä, mutta hiihtoladulla Eelillä oli hankalampaa ja hän kaatuikin kerran. Muilla pojilla vähän pirteämpää tekemistä ladulla ja omantasoiset suoritukset. Torstain sekajoukkuekisaa kohti mennään, Moilanen kertasi poikien päivää mäessä ja ladulla, kertoi Moilanen.

Alpissa pujottelupäivä

Alppihiihdossa laskettiin poikien pujottelu. Suomalaisista Jasper Palosaari oli 21:s, Felix Maksimow 33:s ja Rene Linnatsalo 35:s. Altti Pyrrö laski ulos toisella kierroksella.

– Meillä oli hyvä päivä. Pojat pisti taisteluilmeen päälle ja pystyi isoilta lähtönumeroilta vaikeissa olosuhteissa tekemään hyviä suorituksia. Jasperilta kaksi ehjää hyvää vetoa ja se riitti 21. sijaan. Samoin Felixiltä kypsää ja hyvää laskemista molemmilla kierroksilla. Rene veti hyvän ja ehjän ekan kierroksen, mutta iso virhe toisella kierroksella tiputti vähän tuloslistalla. Altilla ensimmäisellä kierroksella vähän virheitä siellä täällä, ja lähti hienosti hyökkäämään toista kierrosta, mutta se valitettavasti päättyi ulosajoon. Kisaorganisaatiolle iso peukku, täällä on tullut lunta ja märkää räntää koko päivän, mutta he saivat silti tehtyä suhteellisen hyvän ja tasapuolisen kisan kaikille, kertoi valmentaja Arttu Niemelä päivän suorituksista.

Maastohiihdon ohjelmassa poikien vapaan 7,5 km

Maastohiihdossa 7,5 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailu oli italialaisjuhlaa, kun kaksoisvoiton nappasivat Gabriele Matli ja Federico Pozzi. Juho Länsiluoto sivakoi maaliin parhaana suomalaisena ollen 14:s. Akseli Pitkänen oli 20:s, Jesse Kähärä 27:s ja Anton Packalén 40:s.

– Pojat jatkoivat hyvää virettään eiliseen tapaan. Urheilijat on selkeästi lyönnissä ja tänään parhaimpana onnistujana oli Juho, joka teki tosi hienon hiihdon. Erityisen hienoa siinä oli se, millaisen vauhdinjaon teki, se oli varmasti aivan optimaalinen ja sitä kautta lopputulos noin hyvä. Muilla pojilla perussuorittamista. Yksi suksivalinta oli virheellinen, mikä varmasti näkyy tuloksissa. Tästä on hyvä jatkaa torstaina sprinteillä. Joukkueena ollaan siellä varmasti vahvempia, tämä oli poikien osalta ennakkoon haastavin päivä. Ja huoltoryhmä onnistui tänäänkin, summasi maastohiihdon valmentaja Jaakko Halonen.

Tyttöjen jääkiekkoturnauksessa Suomi kohtasi alkusarjan kolmannessa ottelussaan Slovakian. Slovakia meni avauserässä johtoon, mutta Suomi tuli tasoihin heti toisen erän alussa Abigail Byskatan maalilla. Slovakia pääsy kuitenkin ylivoimalle ja kuittasi jälleen johtomaalin. Suomi tuli Eva Lambergin maalilla tasoihin, mutta jo seuraavassa vaihdossa Slovakia meni jälleen johtoon. Kolmannessa erässä Slovakian neljäs maali sinetöi ottelun loppulukemiksi 4-2. Suomen sijoitus A-lohkossa selviää keskiviikkona, kun lohko pelataan loppuun.

– Hyvä vauhtinen peli ja kova taistelu molemmilta. Slovakia onnistui puolustuspelissä paremmin kuin me, päävalmentaja Mika Väärälä tiivisti.

Keskiviikkona suomalaisia mukana kuudessa eri lajissa

Lumilautailu jatkuu keskiviikkona slopestylen karsinnoilla, joissa mukana ovat Erik Jurmu ja Ransu Rutonen. Alppihiihdossa myös tytöt pääsevät avaamaan kisansa Tarvisiossa laskettavassa pujottelussa. Mukana ovat Kaisu Jaakkola, Aada Kanto, Aada Marttila ja Isabel Söderström. Maastohiihto jatkuu tyttöjen 5 kilometrin vapaan hiihtotavan kisalla, johon starttaavat Selene Rossi, Silva Kemppi, Nelli-Lotta Karppelin ja Ella Noora Haapalehto.

Mäkihypyssä pojat hyppäävät joukkuemäen kilpailun HS102-mäestä. Suomen joukkue on hyppyjärjestyksessään Tuomas Meis, Eeli Keränen, Juho Ojala ja Tuomas Kinnunen. Taitoluistelijat pääsevät vauhtiin keskiviikkona, kun sekä tytöt että pojat luistelevat lyhytohjelmansa. Suomalaisista mukana ovat Iida Karhunen ja Matias Lindfors.

Jääkiekossa poikien EYOF-joukkue sijoittui alkulohkonsa toiseksi. Suomi kohtaa välieräottelussa B-lohkon voittaneen Sveitsin.

Suomalaiset EYOF-kisoissa keskiviikkona 25.1. (Suomen aikaa)

11.30 Alppihiihto N, pujottelun 1.kierros / 2.kierros klo 13.15 (Kaisu Jaakkola, Aada Kanto, Aada Marttila, Isabel Söderström)
11.30 Maastohiihto N, 5 km vapaa hiihtotapa (Selene Rossi, Silva Kemppi, Nelli-Lotta Karppelin, Ella Noora Haapalehto)
12.15 Lumilautailu M, slopestylen karsinta (Erik Jurmu, Ransu Rutonen)
13.00 Taitoluistelu N, lyhytohjelma (Iida Karhunen)
13.15 Mäkihyppy M, joukkuemäki (Tuomas Meis, Eeli Keränen, Juho Ojala ja Tuomas Kinnunen)
17.45 Taitoluistelu M, lyhytohjelma (Matias Lindfors)
20.30 Jääkiekko M, välierä SUI-FIN

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista