Gangwon 2024: Björkstén ja Pyrrö nuorten olympiapronssille parisuurpujottelussa

Alppihiihdossa päätöslajina laskettu parisuurpujottelu tarjosi roppakaupalla jännitystä  ja suomalaisittain myös nuorten olympiapronssia! 

Ensimmäisellä kierroksella Suomen kaksikkoa Amélie Björksténiä ja Altti Pyrröä vastaan tuli Slovenia, jonka Suomi voitti 3–2. Toisella kierroksella vastustajana oli kilpailun ykkössijoitettu Sveitsi, jonka kanssa neljän lasketun laskun voitot menivät tasan 2–2, mutta Suomi pääsi ajan perusteella jatkoon.  

Altti Pyrrö voitti laskussaan Sveitsin Romain Monneyn. Kuva: OIS/Chloe Knott. Handout image supplied by OIS/IOC

Välierässä Suomea vastaan asettuivat Ruotsin Astrid Hedin ja Elliot Westlund. Ruotsin kaksikko oli jokaisella laskulla Björksteniä ja Pyrröä nopeampi, ja näin ollen Ruotsi eteni kamppailemaan kirkkaimmista mitaleista yhdessä Itävallan kanssa. 

Suomi kohtasi pikkufinaalissa Yhdysvaltojen Annika Huntin ja Jevin Palmquistin. Hunt loukkaantui välierässä Itävaltaa vastaan, eikä pystynyt starttaamaan pikkufinaalissa Björksténiä vastaan. Pikkufinaalissa laskujen voitot menivät jälleen tasan 2–2, joten yhteenlaskettujen aikojen perusteella nuorten olympiapronssi tuli Suomeen. 

– Kisa oli ihan kova ja ihan hyvää laskua tuli itselle osaan kierroksista. Tietenkin pikkufinaali oli vähän harmillinen, kun ei löytynyt USA:lta naisille vastustajaa, mutta sellaista se välillä on. Ihan hyvä päivä oli, päästiin mitaleille, Pyrrö summasi. 

– Tämä oli ihan mahtava päivä, ihan tosi kivaa, iloitsi Björkstén. 

Björkstènin seura on GrIFK Alpine ja häntä valmentaa Anders Husby. Pyrrö edustaa Helsinki Ski Clubia ja hänen valmentajansa on Jukka Leino. 

Amelie Bjorksten FIN and Shaienne Zehnder SUI in action in the Skiing Alpine Mixed Team Parallel 1/4 Finals at the Jeongseon High 1 Ski Resort. The Winter Youth Olympic Games, Gangwon, South Korea, Friday 26 January 2024. Photo: OIS/Jonathan Nackstrand. Handout image supplied by OIS/IOC

Parisuurpujottelun nuorten olympiakultaan laski Itävalta. 

– Kyllä mitali maistuu. Meillä oli ihan kovia vastustajia. Sloveniakaan ei ole mikään helppo ja eka kierroksella voitettiin ne. Toisella kierroksella sellainen pieni alppimaa kuin Sveitsi laitettiin laulukuoroon, se on kyllä kova juttu. Ruotsi oli kova, ei pystytty pistämään niille tällä kertaa kampoihin. Finaalissa valitettavasti ei päästy kunnolla kisaamaan, kun USAn tyttö loukkaantui ja jouduttiin laskemaan tyhjää paria vastaan. Mutta mitali on mitali ja kovia maita tiputettiin siinä. Molemmat laskijat tekivät hienoja suorituksia ja pystyivät venymään tärkeissä paikoissa, valmentaja Jukka Leino summasi. 

– Alppihiihto on pienestä kiinni, oli epäonnistumisia ja ulosajoja. Amelien ja Altin panos oli hieno, vaikka Altilla oli terveyshuolia, eikä hän päässyt edes laskemaan päälajiaan, suurpujottelua. Varmasti hänelle jäi nälkää. Amelien 7. ja 11. sija olivat todella hienot sijat. Meillä on hyvä jengi, tästä on hyvä jatkaa. Hyvillä mielin kotia kohti, treenit jatkuu. Päätähtäin on kuitenkin vuosien päässä vielä, Leino jatkoi. 

Pikaluistelu päätettiin massalähdöin 

Pikaluistelun massalähdössä Eeka Rintala luisteli ensimmäisessä semifinaalissa yhdessä 14 muun luistelijan kanssa. Saksan Finn Sonnekalbin voittamassa erässä Rintala oli viimeinen, eikä näin ollen päässyt jatkoon. 

Massalähdössä jatkoon pääsivät välierien kahdeksan nopeinta luistelijaa. Kisassa luisteltiin yhteensä 10 kierrosta ja kirikierroksilta (4, 7 ja 10) oli mahdollista saada lisäpisteitä. Massalähdön voittoon luisteli jälleen Sonnekalb. 

– Eekan erä oli kovatasoisempi kuin toinen erä, puoli minuuttia kovempaa mentiin kuin jälkimmäisessä erässä. Eekalle taisi olla elämänsä kolmas kerta massastartissa eli kokemusta ei ihan kauheasti ole tuolta kilpailumatkalta. Se on haastavaa, jos ei ole paljoa luistellut isossa porukassa. Vaatii rohkeutta mennä sinne joukon keskelle ja hakea sitä paikkaa läheltä muita luistelijoita. Eeka onnistui siinä kohtalaisen hyvin ja pääsi luistelemaan ryhmän mukana jonkin aikaa, kertoi valmentaja Verneri Kinnunen.  

– Varmasti jäi nälkää, ja tuo hirveästi motivaatiota päästä luistelemaan näihin kisoihin. Uskon, että Seinäjoelle palaa motivoitunut nuori luistelija, joka mielellään menee takaisin työhommiin ja alkaa taas treenaamaan kohti uusia kilpailuita. Kokonaisuudessaan kolme matkaa, vaikka ei ihan ennätysvauhtiin päästykään täällä, oli hyvää tekemistä ja mukava nähdä, mitä kaikkea tämä ruokkii tulevaisuutta ajatellen, kun tietää nyt missä oman ikäluokan maailman parhaat menee. Nyt tietää, että on töitä tehtävä, että pääsee haastamaan poikia seuraavissa koitoksissa, Kinnunen summasi kisaurakkaa. 

Suomalaiset Gangwonissa lauantaina 27.1. 

Freeskissä ja lumilaudassa käydään big airin karsintakilpailu. Uutena suomalaislajina nähdään kumparelasku, jossa Suomen värejä edustaa Eero Lampi. Valmentaja Mikko Ronkainen ennakoi kisasta mielenkiintoista uuden kisaformaatin myötä. Kisan 20 laskijaa laskevat neljässä ryhmässä, ja karsinnassa lasketaan oman ryhmän jäseniä vastaan. Voittajat etenevät finaaleihin. 

– Tämä on täysin uudenlainen formaatti parikumpareisiin, mutta näkisin, että ihan hyvä ja mielenkiintoinen. Hienoa, että kumparelasku ylipäätään on ensimmäistä kertaa lajina nuorten olympialaissa. Rinne on oikein hyvä. Se on kumparerinteeksi tällaisiin kisoihin vähän loiva, 23 astetta, mutta parikumparekisaan sopiva. Meillä on kaksi treenipäivää takana ja ne ovat menneet oikein hyvin. Eero sai hyvät ja laadukkaat treenilaskut laskettua ja saatiin hypytkin kohdilleen. Eero hyppää ylähyppyristä korkkiseiskan ja alahyppyristä back flipin. Laskuvauhti näyttäisi olevan ihan hyvällä tasolla, joten mahdollisuudet hyvään menestykseen ovat onnistuneella suorituksella. Eero on ollut todella hyvällä ja iloisella fiiliksellä ja vaikuttaisi siltä, että on rento meininki. Hienoa olla täällä, ja huomenna meillä on toivottavasti hyvä päivä parikumpareissa, Ronkainen kertoo.   

Lauantain kisaohjelmassa: 

6.15 Freeski ja lumilautailu M, big air, karsinta (Jaakko Koskinen, Aimo Mandelin, Erik Jurmu) 
6.30 Kumparelasku M (Eero Lampi) 

Kisojen päivittyvä suomalaisaikataulu löytyy Gangwonin kisasivuilta. Täppää aikataulusta “change to my time”, niin kilpailuaikataulu näkyy Suomen aikaa.   

Artikkelikuva: OIS/Chloe Knott. Handout image supplied by OIS/IOC

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista