Gangwon 2024: Björkstén seitsemäs suurpujottelussa

Alppihiihdossa kilpailtiin tiistaina tyttöjen suurpujottelu. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Amélie Björkstén oli sijalla 12 ja Kia Suni 21. Toisen kierroksen hyvä lasku nosti Björksténin lopputuloksissa seitsemänneksi. Sunin kisa päättyi toisella kierroksella keskeytykseen. Aada Marttilan kisa päättyi keskeytykseen ensimmäisellä kierroksella. Suurpujottelukultaan laski Italian Giorgia Collomb. 

Päivä oli upea. Rinteen pinta oli todella hyvä ja paljon parempi kuin alkuviikosta. Minulla oli lähtönumero 30 ja tiesin, että joudun laskemaan vahvasti ja lujaa. Eka lasku onnistui kohtalaisen hyvin. Yleensä olen vahvempi jyrkillä osuuksilla, ja se onnistui myös tänään, loivat osuudet ovat haastavampia. Toinen lasku osui kyllä nappiin. Tunnelma täällä on todella hieno, meidän ryhmässä on upea fiilis. Järjestelyt ovat todella hienot, iloitsi Björkstén. 

Myös valmentaja Jukka Leino oli iloinen päivän onnistumisesta.  

– Oli hyvä kisa Amélielta. Radat olivat ihan hyviä, kuitenkin haastava, aika aggressiivinen lumi yllätti monet ja ulosajoja nähtiin paljon, kun virheiden korjaaminen ei ollut helppoa. Amèlie teki hyvän suorituksen ekalla, ja toisella vielä hermo piti ja hän laski hienosti seitsemänneksi. Erittäin hyvä sijoitus toi uran parhaat FIS-pisteet kotiinviemisiksi. 

Rantakömi 13:s pikamatkalla 

Ampumahiihdossa kilpailtiin tänään pikamatkat. Kisat vietiin läpi kovassa pakkasessa ja vaihtelevassa, ajoittain jopa puuskaisessa tuulessa. Epätasaiset olosuhteet tekivät penkkatyöskentelystä haastavaa. 

– Jos ei osannut katsoa lippuja tai ei reagoinut niihin, niin sieltä tuli kyllä paljon sakkoja. Joillekin sattui hyviä tuulirakoja ja joillekin aivan karmeita. Oli järkyttäviä puuskia, jossa lumi ja sauvat lentelivät. Jos sattui hyvä tuulirako ja osasi ampua nopeasti, niin saattoi saadakin sieltä nollia. Tänään olisi ollut paljon tarjolla, mutta jälleen kerran kaaduttiin pystyammuntaan, valmentaja Antti Repo kertoi.  

Tyttöjen pikamatkan ykkönen oli Italian Carlotta Gautero. Ilona Rantakömi oli yhdellä sakolla kilpailun 13:s. Eveliina Hakalan sijoitus oli 25:s (0+4), Erika Kujala oli 42:s (2+5) ja Hanni Koski 45:s (4+1). 

– Ammunta oli ihan superhyvä ja siihen tuli mulle sopivat tuuliraot. Hiihto on ollut täällä koko ajan vaikeaa ja tänäänkin oli raskas hiihtää, Rantakömi summasi kisapäiväänsä. 

Ilona Rantakomi FIN in action during the Biathlon Women’s 10km Individual at the Alpensia Biathlon Centre. The Winter Youth Olympic Games, Gangwon, South Korea, Saturday 20 January 2024. Photo: OIS/Thomas Lovelock. Handout image supplied by OIS/IOC

Poikien pikamatkalla parhaiten suomalaisista suoriutui Kaapo Saarinen, joka hiihti sijalle 21. Eemil Koskinen oli 36:s, Akseli Kirjavainen 57:s ja Arttu Remes 67:s.  

– Tänään hiihto kulki hyvin ja suksikin oli saatu toimimaan, niin sen puolesta ei ollut mitään ongelmaa. Ekalla ammunnalla tuuli vaihteli ihan älyttömästi, oli ihan erilainen kuin kohdistuksessa. Siitä nyt tuli kolmonen. Siitä sitten lähdettiin jatkamaan hiihtoa, mikä kulki ihan hyvin. Pystyltä sitten nollat ja siitä vaan kovaa ajoa maaliin asti, Saarinen kertoi.  

Kisan voittoon hiihti Ranskan Antonin Guy, jolle kultamitali oli jo kisojen kolmas.   

Kaapo Saarinen FIN leads Igor Kusztal POL in the Biathlon Men’s 7.5km Sprint at the Alpensia Biathlon Centre. The Winter Youth Olympic Games, Gangwon, South Korea, /23012024/. Photo: OIS/Joe Toth. Handout image supplied by OIS/IOC

Rintala jälleen 30:s 

Pikaluistelun 1500 metrillä Eeka Rintala oli 30:s. Eilisen tapaan voittoon luisteli Saksan Finn Sonnekalb.  

– Ihan hyvin meni, vaikka ei enkkaa tullut. Vähän oli raskas vika kierros. Startti oli hyvä ja eka 300 metriä oli sellaista, mitä mä oon yleensäkin vetänyt, mutta eka kunnon kierros oli hitaampi ja toinen samanlainen. Jää tuntuu luistellessa vähän erilaiselta, mutta hallissa on kyllä kiva luistella, Rintala kertoili. 

Eeka Rintala 1500 metrin kilpailussa. Kuva: Roni Lukkarinen

Suomalaiset Gangwonissa keskiviikkona 24.1. 

Keskiviikkona ohjelmassa on uusi suomalaislaji, kun Lina Häggström päästetään irti freeskin slopestylessä. Alppihiihdossa lasketaan poikien suurpujottelu ja ampumahiihdon viimeisenä kisamatkana nähdään sekajoukkueviesti. Suomen joukkueessa hiihtävät Eveliina Hakala, Ilona Rantakömi, Eemil Koskinen ja Kaapo Saarinen. 

Keskiviikkona kisaohjelmassa: 

2.45 Freeski N, slopestyle (Lina Häggström) 
3.00 Alppihiihto M, suurpujottelu, 1. kierros (Urho Rechardt, Altti Pyrrö)  
3.30 Ampumahiihto, sekaviesti 4×6 km 
5.45 Alppihiihto M, suurpujottelu, 2. kierros    

Kisojen päivittyvä suomalaisaikataulu löytyy Gangwonin kisasivuilta. Täppää aikataulusta “change to my time”, niin kilpailuaikataulu näkyy Suomen aikaa.

Artikkelikuva: OIS/Jonathan Nackstrand. Handout image supplied by OIS/IOC

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista