Gangwon 2024: Koskinen ja Mandelin freeskin big airin finaaliin

Freeskissä ja lumilautailussa kisattiin big airin karsinnat. Suomalaisista freeskilaskijoista sekä Jaakko Koskinen että Aimo Mandelin selvittivät tiensä karsinnasta huomiseen finaaliin. 

Slopestylessä pronssia ottanut Koskinen ländäsi ensimmäisen hyppynsä pistein 81 ja toisesta hän sai 76 pistettä. Koskinen oli karsinnan seitsemäs. 

– Hyvillä mietteillä. Ykkösrani ländäsi hyvin, sain siitä 81 pistettä. Kakkosrani ländäsi, mutta ei mennyt niin hyvin kuin eka. On kyllä hieno juttu, jos big airissakin pääsisi finaaliin, Koskinen tuumi karsintasuoritusten jälkeen. 

Mandelin oli karsinnan kahdeksas ja sai ensimmäiseltä kierrokselta pisteet 54,25. Toisella kierroksella Mandelin paranteli pisteensä 79:ään. 

– Hyvä päivä, täällä on hieno keli. Hyppyri on nyt ihan parhaassa kunnossa, mitä täällä on ollut. Ländikin on vähän pehmeä eikä ihan jäässä. Ihan hyvät suoritukset. Ekalla ranilla en onnistunut, enkä saanut gräbiä kiinni ja toisella sain, mutta ei ollut mikään täydellinen, Mandelin kertoi. 

Aimo Mandelin FIN in action during the Freestyle Skiing Men’s Freeski Big Air at the Welli Hilli Park Ski Resort. The Winter Youth Olympic Games, Gangwon, South Korea, Saturday 27 January 2024. Photo: OIS/Joel Marklund. Handout image supplied by OIS/IOC

Freeskin big air –karsinnan voittoon laski Tshekin Petr Müller. 

Lumilaudassa Erik Jurmu kaatui alastulossa molemmat karsintahyppynsä, ja jäi karsinnassa sijalle 20. Karsinnan voittoon laski Kanadan Eli Bouchard. 

– Ihan hyvä fiilis oli päästä laskemaan big airiin, ja harjoitukset meni tosi hyvin. Kisassa vaan yksinkertaisesti ei onnistunut. Kaksi kertaa kaaduin aika tutun tempun ja siitä jäi aika huono fiilis. En päässyt näyttämään mihin olisin kyennyt. Kuitenkin siistiä päästä kilpailemaan tällaisessa paikassa ja tosi hieno mahdollisuus päästä vetämään parhaimpia vastaan, Jurmu kertoi. 

– Junnuolympiaurakka ohi ja olen ylpeä Erikin vedoista. Slopestylessä hieno 7. sija ja kovista karsinnoista finaaliin. Sielläkin ländätty rani ekalla. Big airissa hienosti sai harjoituksissa tehtyä omat parhaat temput eli nähtiin, että ne kyllä menee myös täällä kisaympäristössä päälle, mutta harmillisesti kisatilanteessa ei ihan tullut tänään temput alas. Tämä oli kokonaisuudessaan iso arvokas kokemus. Hyvää vetämistä ja hyvällä asenteella, tosi tyytyväinen olen Erikin otteisiin, summasi valmentaja Saku Tiilikainen. 

Lampi kymmenes kumparelaskussa  

Kumparelaskussa 20 laskijaa kilpaili neljässä ryhmässä, niin että karsinnassa laskettiin oman ryhmän jäseniä vastaan. Voittajat etenivät finaaleihin. Eero Lampi oli omassa ryhmässään kolmas, kun ryhmän voittanut Yhdysvaltain Porter Huff eteni semifinaaleihin. 

– Oli tosi hyvä päivä ja laskut meni mukavasti. Oli paljon tasaisia suorituksia, ja kaksi voittoakin. Ihan hyvin meni, iloitsi Lampi. 

– Taso oli todella kova, ja aika korkealle sijoitetut siellä mitaleilla taisteli. Eerolle tänään kaksi voittoa ja kaksi häviötä ja 10. sija. Olen tyytyväinen, miten tasaisia laskuja hän pystyi laskemaan näissä kisoissa. Varmasti arvokasta kokemusta jatkoon. Näkisin, että aika omalla tasollaan pystyi suorittamaan, eikä yksikään lasku ollut mikään varsinainen epäonnistuminen. Ei ihan parhaimmillaan ollut niissä kahdessa laskussa, mitkä hävisi, mutta kokonaisuutena hyvää tekemistä ja voi olla todella tyytyväinen, summasi valmentaja Mikko Ronkainen. 

Eero Lampi FIN in action in the Freestyle Skiing Women’s Dual Moguls at the Jeongseon High 1 Ski Resort. The Winter Youth Olympic Games, Gangwon, South Korea, Saturday 27 January 2024. Photo: OIS/Jonathan Nackstrand. Handout image supplied by OIS/IOC

Suomalaiset Gangwonissa sunnuntaina 28.1. 

Sunnuntaina freeskin big airin finaaleissa nähdään Jaakko Koskinen ja Aimo Mandelin.  

Taitoluistelija Iida Karhunen aloittaa kisansa lyhytohjelmalla. Valmentaja Marina Shirshova kertoo, että harjoitukset ovat sujuneet hyvin, ja kaksikko odottaa hyvällä mielellä kisaa.  

– Iida lähtee kilpailemaan tosi hyvällä mielellä, tämä kilpailu oli yksi koko kauden tavoitteista. Iitu on tosi ylpeä, että sai itse Suomelle paikan tähän kisaan viimevuotisen vähän epäonnisen MM-kisan jälkeen. Tavoitteena on puhtaat ohjelmat ja hyvät suoritukset, Shirshova kertoi. 

Jääkiekossa Suomen joukkue kohtaa avausottelussaan isäntämaa Korean. Kilpailuformaatin mukaan otteluissa pelataan 15 minuutin erät ja jos peliajan päätyttyä ollaan tasatilanteessa, siirrytään suoraan voittolaukauskilpailuun.  

Joukkueen päävalmentaja Tuomo Ropo ennakoi edessä olevaa turnausta. 

– Hyvät fiilikset avauspelin aattona. Odotettavissa varmasti kovatasoinen turnaus, ja hieno mahdollisuus meille päästä ensimmäistä kertaa mittaamaan missä menemme suhteessa muihin maailman parhaisiin kiekkomaihin. Monilajitapahtumana olympialaiset ovat meille uudenlainen tapahtuma, ja asettaa erilaisen haasteen hetkessä elämiselle. Etenkin huominen avauspeli isäntämaata vastaan pyritään rakentamaan ”hetkessä elämisen” ympärille. 

Sunnuntain kisaohjelmassa: 

3.15 Freeski M, big air finaali (Jaakko Koskinen, Aimo Mandelin)
9.10 Taitoluistelu N, lyhytohjelma (Iida Karhunen)
13.00 Jääkiekko M, FIN-KOR

Artikkelikuva: OIS/Joel Marklund. Handout image supplied by OIS/IOC

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista