Gangwon 2024: Mandelin neljäs freeskin big airissa – U16-pojat avasivat jääkiekkoturnauksen voitokkaasti

Freeskin viimeisenä suomalaislajina kisattiin big air, johon molemmat suomalaislaskijat olivat selvittäneet tiensä.  

Ensimmäisellä kierroksella Aimo Mandelin onnistui hypyssään 76,25 pisteen arvoisesti. Toisen kierroksen onnistuminen pistein 90,25 nosti hänet neljänneksi. Kolmannella kierroksella Mandelin ei pystynyt parantamaan pisteitään, ja näin ollen neljäs sija pysyi kokonaispistein 166,50. 

– Tänään meni tosi hyvin big air. Oon kahteen ekaan hyppyyn tyytyväinen ja kolmannella koetin parantaa, mutta se olisi ollut vaan bonusta, jos olisin saanut parannettua. Kaksi ekaa meni suunnitelmien mukaan. Taisin saada kisojen kovimmat yhden hypyn pisteet, Mandelin summasi kisaansa. 

Slopestylessä pronssia voittanut Jaakko Koskinen kaatui ensimmäisen hyppynsä ja sai siitä pisteitä 18,50. Toisen kierroksen hyppy toi pisteet 61,75, ja kolmannen kierroksen hyppy pisteet 45,25. Kokonaispisteiksi 107 ja finaalin kahdeksas sija.  

– Finaalissa kaaduin ekan tempun ja siitä tuli vähän paineita onnistua kaksi seuraavaa. Kakkoshyppy onnistui, mutta ei kauhean hyvin, kun gräbi ei pysynyt oikein kiinni, mutta ihan ok hyvät pisteet. Vikaan hyppy meni aika pitkälle ja kädet osui maahan, eikä tullut kauheen hyviä pisteitä. Ihan hyvät fiilikset kuitenkin, kun finaaliin pääsin, Koskinen kertoi. 

Big air -finaalin voittoon laski Kanadan Charlie Beatty. 

– Tämä oli hieno kokemus meille kaikille, ja opettava sekä valmentajille että valmennettaville. Hienoa nähdä, että meillä on potentiaalia, kiteytti valmentaja Heikki Vallioniemi. 

Iida Karhunen lyhytohjelman jälkeen 11:s 

Iida Karhunen starttasi lyhytohjelmaan kuuman ryhmän ensimmäisenä. Karhunen epäonnistui lyhytohjelmansa alussa ja sai ohjelmasta pisteet 55,04. 

– On vähän pettynyt olo, kun se yhdistelmä jäi tekemättä siinä alussa. Pystyin sen jälkeen kuitenkin jatkamaan hyvin ja tekemään loput kunnolla. Taistelen vapaaohjelmassa kaiken mikä on mahdollista, Karhunen kertoi. 

Lyhytohjelman jälkeen Karhunen on 11:s ja kilpailun johdossa on Japanin Mao Shimada pistein 71,05. 

Iida Karhunen lyhytohjelmassa. Kuva: Roni Lukkarinen.

Suomelle avauspelistä voitto poikien jääkiekkoturnauksessa 

Jääkiekossa Suomen joukkue kohtasi isäntämaa Korean. Korea tarjoili Suomelle shokkialun, kun minuutin pelin jälkeen halli räjähti isäntämaan tehdessä 1–0 maalin. Luka Arkko toi Suomen tasoihin ajassa 11.05. Erätauolle lähdettiin Suomen alivoimalla, kun Wilmer Kallio sai jäähyn estämisestä.  

Toisessa erässä Matias Myllyniemi ja Oliver Torkki veivät osumillaan Suomen 3–1-johtoon. Lukemat pitivät ottelun loppuun asti.   

– Tietenkin vähän huono startti, kun ollaan parempi jengi. Kopissa pieni psyykkaus ja hyvä musa siihen ja sieltä hyvällä buugilla saatiin omasta pelistä kiinni. Sitten vietiin ihan sata nolla. Rutiinivoitto, kapteeni Eelis Uronen kertoi. 

– Varmasti ikimuistoinen kokemus. Eilen oltiin katsomassa tarkoituksella alkupuolikas Korean ja Kanadan peliä, että päästiin vähän aistimaan sitä, että aina kun vastustaja saa kiekon, niin vaikka yleisö alkaa kirkumaan ja huutamaan, niin se ei tarkoita sitä, että tarvitsisi alkaa ylireagoimaan. Sitten tietysti vähän vaikea alku siihen vielä, mutta hienoa luonnettahan joukkue osoitti ja pystyttiin parantamaan. Ei varmasti jäänyt paremmasta joukkueesta epäselvyyttä lopulta, mutta propsit vastustajalle, hyvin taistelivat, päävalmentaja Tuomo Ropo summasi tunnelmia pelin jälkeen. 

U16-joukkue avasi voitokkaasti turnauksensa. Kuva: Roni Lukkarinen

Suomalaiset Gangwonissa maanantaina 29.1. 

Uusi viikko alkaa Gangwonissa kahden uuden suomalaislajin voimin. Maastohiihtäjät kisaavat sähäkät sprintit ja yhdistetyssä käydään normaalimäen kisa. Jääkiekossa Suomi kohtaa Kanadan. 

Huomenna vihdoin kisat alkaa ja sprinttipäivä meillä edessä. Urheilijat vaikuttavat hyväkuntoisilta ja pirteiltä. Ollaan käyty hienoja kisaratoja läpi ja sitä, miten niitä kuuluu hiihtää ja vähän taktisia elementtejä varsinkin huomista sprinttiä ajatellen. Tärkeässä osassa on ollut myös suksitestit ja voide- ja kuviotestit, että sillä puolella tulisi mahdollisimman vähän takkiin ja jopa saataisiin pientä etua, ja ne on kyllä sujuneet oikein hyvin. Urheilijoille hienot kisat edessä, monille ekat kisat ulkomailla. Lähdetään katsomaan, kuinka kovaa muut menee ja toivotaan, että urheilijat pääsevät omiin parhaisiin suorituksiin ja oltaisiin mahdollisimman korkealla tulosliuskoissa, maastohiihdon valmentaja Roope Haapakangas ennakoi. 

Tosi hyvillä fiiliksillä lähdetään tähän lyhyeen kisarupeamaan. Kaikki tuntuvat olevan sopeutuneet hyvin tänne tuloon ja aikaeroon, ja paikan päällä viralliset harjoitukset ovat rullanneet oikein mukavasti. Kelin pitäisi olla kisapäivänä hyvä, joten lähdetään nauttimaan. Kaikille ensimmäiset tämän tason karkelot, niin hyvillä mielin ja ainakin tyttöjen osalta on hyvä tilanne. Jos tulee omaa perustason tekemistä, niin sen pitäisi riittää tosi korkealle. Itse odottaisin ja olisi positiivinen päivä, jos tytöt uskaltaisi lähteä nauttimaan ja pitämään hauskaa tuonne, Jos siellä tulee omia suorituksia, niin se todennäköisesti lopussa riittää aika korkealle. Pojissa on positiiviset näkymät: varsinkin Eemeli säväyttänyt harjoituksissa ja Peterkin koko ajan parantanut, niin siellä voi olla hyviä tuloksia odotettavissa. Positiivisin mielin lähdemme kisoja kohti, yhdistetyn päävalmentaja Lasse Moilanen kertoi sunnuntaina.  

Maanantain kisaohjelmassa: 

3.30 Maastohiihto N/M, sprintit (v), karsinta (Signe Jakobsson, Nelli-Lotta Karppelin, Hanni Koski, Leevi Passila, Kalle Tossavainen, Topias Vuorela) 
4.30 Yhdistetty N, normaalimäki (Heta Hirvonen, Minja Korhonen)
5.30 Maastohiihto N/M, sprintit (v), finaalit 
5.40 Yhdistetty M, normaalimäki (Eemeli Kurttila, Peter Räisänen)
8.00 Yhdistetty N, hiihto-osuus 4 km
8.40 Yhdistetty, M, hiihto-osuus, 6 km
13.00 Jääkiekko M, CAN-FIN  

Kisojen päivittyvä suomalaisaikataulu löytyy Gangwonin kisasivuilta. Täppää aikataulusta “change to my time”, niin kilpailuaikataulu näkyy Suomen aikaa.   

Artikkelikuva: Roni Lukkarinen

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista