Gangwon 2024: Nelli-Lotta Karppelin hiihti nuorten olympiakultaa 

Nelli-Lotta Karppelin on hiihtänyt maastohiihdon nuorten olympiakultaa 7,5 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Väliaikalähdöllä käydyssä kilpailussa toiseksi tullut Ranskan Agathe Margreither hävisi Karppelinille 10,5 sekuntia. 

– Oli aika rankka kisa. Ei tuntunut hyvältä ja ajattelin, että olisin väliajoissa huonoilla sijoilla. Jotenkin eilinen painoi, eikä tuntunut hyvältä hiihto. Olin yllättynyt, että mulle huudettiin niin hyviä väliaikoja ja että voitin. Se oli sellaista taistelua koko matka, mutta olen tosi iloinen voitosta, Karppelin kertoi. 

Karppelin hiihti maanantaina jo vapaan sprinttikilpailussa nuorten olympiapronssia. 

Hanni Koski oli päivän kilpailun 14:s ja Signe Jakobsson 45:s. 

Topias Vuorela päivän kilpailussa. Kuva: Roni Lukkarinen

Poikien 7,5 kilometrin perinteisellä Topias Vuorela oli kuudes. Vuorela hävisi kilpailun voittoon hiihtäneelle Saksan Jakob Mochille 28 sekuntia. Kalle Tossavainen sijoittui 15:nneksi ja Leevi Passila oli 36:s. 

– Kisa lähti hyvin käyntiin. Ihan rennosti koitin lähteä liikkeelle ja onnistuin siinä hyvin, eikä tullut mitään suuria hapotuksia alkuvaiheilla. Eka kierros meni takaisen paksusti ja oli tiedossa, että loppuun pystyy kiristämään, kun tiedän että loppuni on aina vahva. Tokan ringin alku oli ihan ok, mutta golfkentän pätkä oli vähän välikuolema ja siitä sisuuntuneena sitten loppuun hyvä kiri ja taisin sijan nostaa siinä. Yhteenvetona hyvä kisa. Vähän jäi hampaankoloon, mutta kyllä elämä antaa ja opettaa, Vuorela summasi. 

Suomi pronssiotteluun jääkiekossa 

Poikien jääkiekkoturnauksen välieräottelun ensimmäinen erä Tshekkiä vastaan oli maaliton, vaikka Suomi pääsi kertaalleen ylivoimalle. Heti toisen erän alkuun Suomi sai kaksi rangaistusta, ja Tshekki teki kahden pelaajan ylivoimalla ottelun avausmaalin. Ajassa 19.06 Simon Belohorsky vei Tshekin jo 2–0 johtoon. Erän lopussa Filip Novak löi erätaukolukemiksi 3–0. Kolmannen erän alussa Viljo Kähkönen kavensi ottelun 3–1:een. Nämä jäivät myös loppulukemiksi. 

– Hyvä alku ja loppu siihen, mutta kakkoserään otettiin pari turhaa boksia alkuun ja Tshekki rankaisi kolme kertaa. Ilman sitä oltaisi varmaan voitettu, mutta ei riittänyt tällä kertaa. Maali tuli, mutta ei se nyt hirveästi lämmitä tässä. Pitää ottaa oppia ensi kertaan, Viljo Kähkönen kertoi pelin jälkeen. 

David Huk CZE attempts to score past Pyry Lammi FIN during the Ice Hockey Men’s 6-on-6 Tournament Semifinals game between Czech Republic and Finland at the Gangneung Hockey Centre. The Winter Youth Olympic Games, Gangwon, South Korea, Tuesday 30 January 2024. Photo: OIS/Thomas Lovelock. Handout image supplied by OIS/IOC

Suomi kohtaa pronssiottelussa Yhdysvallat tai Kanadan, jotka kohtaavat myöhemmin tänään pelattavassa toisessa välierässä. 

– Pronssipelissä olympiamitali kyseessä. Lähetään taistelemaan. USA tai Kanada tulee vastaan eli hieno peli tulee varmasti, Kähkönen jatkoi. 

– Hyvä ensimmäinen erä, ei saatu tulosta. Sysimusta toisen erän puolikas siinä – turhiakin jäähyjä. Sitten puhuttiin paljon siitä, että mitä otetaan opiksi, jos tulee vastoinkäymisiä. Kannattaako meidän käpertyä kuoreen vai pitäisikö meidän taistella entistä enemmän? Kolmannessa erässä taas pystyttiin yhdessä taistelemaan vähän enemmän ja annettiin itsellemme sauma tulla takaisin peliin, mutta ei riittänyt. Pronssipelissä on ainutkertainen mahdollisuus meille taistella vielä olympiamitalista. Uskon, että hieno päivä. Otetaan paljon oppia tästä huomiseen ja siirretään ne jo teoiksi huomenna, päävalmentaja Tuomo Ropo summasi pelin jälkeen. 

Karhunen onnistui vapaaohjelmassa 

Iida Karhunen FIN performs in the Figure Skating Women Single Skating – Free Skating at the Gangneung Ice Arena The Winter Youth Olympic Games, Gangwon, South Korea, Tuesday 30 January 2024. Photo: OIS/Joel Marklund. Handout image supplied by OIS/IOC

Iida Karhunen lähti vapaaohjelmaan lyhytohjelman 11:nneltä sijalta. Karhunen onnistui vapaaohjelmassaan ja sai pisteet 111,84. Karhusen kokonaispisteet olivat 166,88. Lopputuloksissa hän nousi kahdeksanneksi. 

– Tänään tuntui tosi hyvältä luistelu ja oon tosi tyytyväinen tämän päivän suoritukseen, Karhunen summasi. 

Myös valmentaja Marina Shirshova oli tyytyväinen suojattinsa esitykseen. 

– Olen myös tyytyväinen tämän päivän luisteluihin, elementteihin ja Iidan fiilikseen. Hän oli rohkea ja näytti kaiken, mitä hän voi tehdä tänään. Paikka kymmenen parhaan joukossa tällaisissa kilpailuissa, joihin kootaan maailman vahvimmat juniorit, on arvokasta. 

Kilpailun voittoon luisteli jo lyhytohjelman jälkeen kilpailua johtanut Japanin Mao Shimada.  

Suomalaiset Gangwonissa keskiviikkona 31.1. 

Yhdistetyssä kisataan joukkuekilpailussa. Suomi kohtaa poikien jääkiekkoturnauksen pronssiottelussa Yhdysvallat tai Kanadan. 

Keskiviikon kisaohjelmassa: 

4.30 Yhdistetty, joukkuekilpailu, normaalimäki 
6.00 Jääkiekko M, pronssiottelu
8.30 Yhdistetty, joukkuekilpailu, 4×3,3 km  

Artikkelikuva: Roni Lukkarinen

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista