Gangwon 2024: Yhdistetystä sekajoukkuekilpailun kultaa, poikien jääkiekosta pronssia

Yhdistetyssä kisattiin joukkuekilpailu, jossa Suomi käänsi kilpailun itselleen ja voitti nuorten olympiakultaa joukkueella Heta Hirvonen, Minja Korhonen, Eemeli Kurttila ja Peter Räisänen. 

Suomen joukkue onnistui jo mäkiosuudella hienosti. Hirvonen venytti 101 metriin, Räisänen 87 metriin, Kurttilan hyppy kantoi 103 metriä ja Korhosen 102 metriä. Näin ollen Suomi starttasi hiihto-osuudella ladulle toisena vain 13 sekuntia kilpailua johtaneen Norjan perään. Kolmantena mäen jälkeen ollut Italia lähti vain kaksi sekuntia Suomen perään. 

Hiihto-osuudella Kurttila toi Suomen avausosuuden jälkeen vaihtoon viidentenä 45 sekuntia kärjessä olleen Norjan takana. Hirvonen nosti Suomen toisella osuudella neljänneksi 41 sekunnin päähän kärkeen siirtyneestä Itävallasta. Korhonen hiihti kärjessä olleen Itävallan 3,3 kilometrin osuudellaan kiinni ja toi Suomen viimeiseen vaihtoon 18 sekunnin johdossa ennen Sloveniaa. Räisänen hoiti oman osuutensa hienosti ja toi Suomen joukkueen maaliin ensimmäisenä.  

Peter Raisanen FIN celebrates as he crosses the finish line to win the Nordic Combined Mixed Team Normal Hill/4×3.3km, Cross Country for Finland at the Alpensia Biathlon Centre. The Winter Youth Olympic Games, Gangwon, South Korea, Wednesday 31 January 2024. Photo: OIS/Jonathan Nackstrand. Handout image supplied by OIS/IOC

– Päivä lähti mäessä erittäin hyvin käyntiin. Nyt on kaikilla perustaso mäessä todella hyvä, oli perustekemistä, keneltäkään ei ollut omia huippusuorituksia, mutta omia hyviä hyppyjä. Se riitti tuohon mahtavaan lähtöpaikkaan, että oltiin mitalitaistossa heti alusta asti. Hiihto-osuudesta ei etukäteen tiedetty, täällä on paljon kilpailijoita, joista ei tiedetty, miten he suhteutuvat meidän hiihtäjiin, joten oli jännittävä osuus tulossa. Kaikilta upea suoritus ja Minja teki sen, mitä häneltä odotettiin, ja ennakoitiin, että siinä on mahdollisuus ottaa kaulaa muihin. Niinhän siinä kävikin ja Peteltä upea ankkuriosuus, hallittu hiihto lähdöstä maaliin, siinä ei ollut hädän päivää missään kohtaa. Tämä tuntuu ja maistuu erittäin hyvältä joukkueena saavuttaa tällaista. Upea veto koko tiimiltä, iloitsi valmentaja Lasse Moilanen. 

– Joukkueella pysyi koko päivän hyvä kisatunnelma ja meillä on hyvä ryhmähenki. Oli tosi mukava kisata tämän joukkueen kanssa. Ihan huikea päivä, kiteytti Minja Korhonen koko joukkueen tunnelmat. 

Suomi nousi tappioasemasta nuorten olympiapronssille 

Suomen U16-joukkue on voittanut nuorten olympiapronssia Kanadaa vastaan.  

Pronssiottelussa Suomella oli ensimmäisen erän puolessa välissä synkkä hetki, kun Kanada mätti alle minuutissa kolme maalia. Suomi reagoi ja vaihtoi maalille Pyry Lammin. Heti seuraavassa vaihdossa Jiko Laitinen kavensi 3–1:een aloittaen takaa-ajon. Suomen 3–2-maali syntyi Luka Arkon toimesta ylivoimalla.  

Tapahtumarikkaan avauserän jälkeen Suomen joukkue pääsi testaamaan ylivoimaansa toisessa erässä, mutta se ei vielä tuottanut tulosta. 3–3 tasoitusmaali syntyi lopulta ajassa 25.34, kun Wilmer Kallio löi kiekon maalinedustalta Kanadan verkkoon. Viljo Kähkönen vei Suomen ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. 

Suomi tuli kolmanteen erään vahvasti, mutta Kanadan Mathis Preston pääsi kuitenkin tasoittamaan pelin maalin edestä 4–4:ään erän puolivälissä. Varsinaisen peliajan jälkeen edettiin suoraan voittolaukauskilpailuun. Suomen ensimmäiset kaksi laukojaa Eelis Uronen ja Matias Myllyniemi upottivat kiekon Kanadan maalivahdin Carter Eslerin taakse. Lammi taas torjui Kanadan kahden ensimmäisen laukojan yritykset. Näin ollen Suomelle nuorten olympiapronssia jännittävästä ottelusta tuloksella 5–4.  

Kuva: Roni Lukkarinen

– Aivan uskomattomat fiilikset! Vähän up and downia ollut tämä turnaus ja hienosti pumpattiin kaikki toisiamme ja otettiin hyvä voitto. Ihan selvä ykkösoppi tästä turnauksesta oli se, että kun kaikki tekee täysillä yhdessä töitä, niin ei meitä voi voittaa, kapteeni Uronen kertoi. 

– Eilen se synkkä kymmenminuuttinen, sitä käytiin illalla vielä koko joukkueen kesken palaverissa läpi ja puhuttiin paljon kasvun asenteesta, ja että nähdäänkö me epäonnistumiset mahdollisuutena oppia. Tänään, kun mietitään tuota alkua, kun Kanada meni 3–0:aan, niin palattiin siihen, että opittiinko me eilisestä mitään? Käperrytäänkö me taas kuoreen vai mitä tehdään? Ja aika huikea joukkue, mitä se siinä osoitti. Tälleen, kun otetaan virheistä opiksi koko ajan, niin meillä on aika huikea matka tämän joukkueen kanssa edessä. Suurin oppi oli nähdä, missä maailman kärki menee ja se, että sitten kun me lyödään kaikki peliin, niin miten paljon meissäkin on voimaa ja miten hyviä me ollaan. Ekassa pelissä Kanadaa vastaan ei ihan uskottu ja ymmärretty miten hyviä me voidaan olla, päävalmentaja Tuomo Ropo summasi pronssiottelua ja joukkueen matkaa turnauksessa.  

Suomalaiset Gangwonissa torstaina 1.2. 

Nuorten talviolympialaiset päätetään suomalaisittain maastohiihdon sekajoukkueviestiin. Suomen joukkueessa hiihtävät Nelli-Lotta Karppelin, Hanni Koski, Topias Vuorela ja Kalle Tossavainen. 

Keskiviikon kisaohjelmassa: 

3.30 Maastohiihto, sekajoukkueviesti, 4×5 km 

Kisojen päivittyvä suomalaisaikataulu löytyy Gangwonin kisasivuilta. Täppää aikataulusta “change to my time”, niin kilpailuaikataulu näkyy Suomen aikaa.   

Artikkelikuva: OIS/Jonathan Nackstrand. Handout image supplied by OIS/IOC

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista