Harri Heliövaara grand slam -mestaruuteen Wimbledonissa 

Harri Heliövaara tuulettaa polvillaan ruohokentällä. Hänellä on valkoiset vaatteet päällään. Taustalla wimbledonin katsomoa.Kuva: ITF

Huippu-urheilun viikkokatsaus 26-29/2024

Harri Heliövaarasta tuli toinen suomalainen nelinpelin grand slam -mestari Wimbledonissa. Kalle Rovanperä voitti sekä Puolan että Latvian MM-rallit keskikesällä. Suunnistuksen sprinttimatkojen MM-kisoista oli tuomisina yksi mitali ja kaksi muuta pistesijaa. Olympialajeissa katse kääntyy Pariisiin, jossa juhlitaan perjantaina olympialaisten avajaisia. Suomesta Pariisiin lähtee 57 urheilijan joukkue. 

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus ilmestyy seuraavan kerran Pariisin olympialaisten jälkeen. Tässä katsauksessa on mukana viikkojen 26-29 tapahtumat. 

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä!

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: 119 kiekkoa rikkonut Kaarlo Hoppu oli trapissa seitsemäs ja putosi ensimmäisenä finaalista nuorten maailmancupissa Italiassa. Myös Silja Nieminen pääsi lähelle finaalia oltuaan yhdeksäs tuloksella 111. Skeetissä Lassi Kauppinen oli 11:s tuloksella 119 ja Nea Vallioniemi 17:s tuloksella 111. Pariisin olympialaisissa Suomea edustavat Eetu Kallioinen skeetissä, Noora Antikainen trapissa ja Aleksi Leppä kiväärilajeissa. 

Beach volley: Anniina Parkkinen ja Vilhelmiina Prihti etenivät futures-tasolla viidenneksi Viron Rakveressä ja yhdeksänneksi Belgian Leuvenissa. Jyrki Nurminen ja Santerin Sirén pelasivat yhdeksänneksi Rakveressä. 

Golf: Sami Välimäki onnistui hienosti PGA-kiertueella Illinois’ssa ja sijoittui 12:nneksi. Muissa keskikesän kolmessa turnauksessaan Välimäki jäi cutiin, mukaan lukien kauden viimeinen major-turnaus, The Open Skotlannissa. LIV-kiertueella ei pelattu viime viikkoina kuin yksi turnaus Espanjassa, jossa Kalle Samooja oli 27:s. Miesten Euroopan kiertueella Lauri Ruuska oli Italiassa kymmenes ja Mikko Korhonen 42:s. Korhonen paransi 32:nneksi Saksassa Ruuskan jäätyä cutiin. 

Naisten puolella Kiira Riihijärvi otti uransa parhaan LPGA-sijoituksen pelattuaan Ohiossa 19:nneksi. Matilda Castrén oli 64:s. Euroopan kiertueen kolmessa turnauksessa parhaat suomalaissijoitukset olivat Tiia Koiviston 10:s Sveitsissä, Ursula Wikströmin 31:s Britanniassa ja Linda Osalan 35:s Hollannissa. LIV-kiertueella pelataan vielä yksi turnaus ja LPGA-kiertueella kaksi turnausta ennen Pariisin olympialaisia, jossa Suomea edustavat Sami Välimäki, Tapio Pulkkanen, Ursula Wikström ja Noora Komulainen. 

Jousiammunta: Sinivalkoisia värejä Pariisin olympialaisissa edustaa Antti Tekoniemi. 

Judo: Venla Laiho ylsi kolmella otteluvoitolla 57-kiloisten pronssille Tallinnan European open -turnauksessa Virossa. Emma Krapu puolestaan otti kolmossijan 78-kiloisissa alle 21-vuotiaiden Euroopan cupissa Sloveniassa. Luukas Saha edustaa Suomea Pariisin olympialaisissa 66-kiloisissa ja Martti Puumalainen raskaassa sarjassa. 

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen sijoittui 17:nneksi uransa päätöskilpailussa, EM-kisoissa Unkarissa. Tiitus Ämmälä oli miehissä 43:s, eikä edennyt alkueristä jatkoon. Pariviestissä Salminen ja Ämmälä sijoittuivat kahdeksanneksi. 

Nyrkkeily: Pihla Kaivo-oja ottelee Pariisin olympialaisissa 50-kiloisten sarjassa. 

Paini: Roberta Luostarinen paini 50-kiloisissa alle 20-vuotiaiden EM-pronssia Serbiassa heinäkuun alussa. Miesten puolella paras sijoitus oli Oliver Padan kahdeksas sija kreikkalais-roomalaisen 72-kiloisissa. Pariisissa Suomea edustavat kreikkalais-roomalaisessa Jonni Sarkkinen 77- ja Arvi Savolainen 97-kiloisissa. 

Purjehdus: Suomi saavutti nuorten MM-kisoista Italiasta kaksi mitalia: Una Heinilä ja Silja-Sophie Laukkanen purjehtivat hopealle 29er-luokassa ja Sofia Hämäläinen pronssille iQFOilissa. Monika Mikkola hioi olympiakuntoaan purjehtimalla ILCA6-luokassa viidenneksi Kieler Wochessa Saksassa. ILCA7:ssa Nooa Laukkanen oli 14:s ja Valtteri Uusitalo 20:s. Marseillen olympiavesillä nähdään Mikkolan lisäksi Kaarle Tapper ILCA7:ssa, Jakob Eklund iQFOilissa, Ronja Grönblom ja Veera Hokka 49er FX:ssä sekä Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen nacra 17:ssä. 

Pyöräily: Pariisin olympialaisissa Suomea aika- ja maantieajossa edustava Anniina Ahtosalo viimeisteli olympiakuntoaan kesäkuun lopulla 2. Pro -tason etappiajossa Saksassa. Kokonaissijoitus oli 20:s ja pistekilpailussa Ahtosalo oli 16:s. Maantie-etapeilla tuli sijoitukset 7, 59, 9, 33 ja 5, ainoassa aika-ajossa Ahtosalo oli yhdeksäs. Lotta Henttala ja Wilma Aintila puolestaan polkivat 2.1-tason etappiajon Belgiassa. Kokonaiskilpailussa Aintila oli 17:s ja Henttala 26:s, mutta pistekilpailussa Henttala oli viides. Maantieajoista tuli kolme TOP8-sijoitusta, mukaan lukien päätösetapin kakkossija. Aintila ajoi myös 2.2-tason etappiajon Puolassa ja oli kilpailun avanneessa aika-ajossa toinen ja kokonaiskilpailussa 23:s. Lisäksi Aintila ajoi 1.2-tason maantieajon Belgiassa sijoittuen neljänneksi. Tositoimissa oli myös Jaakko Hänninen, joka sijoittui 2.1-tason etappiajossa Ranskassa 18:nneksi. Ahtosalon lisäksi Pariisissa nähdään maastopyöräilyssä kilpaileva Joni Savaste. 

Ratsastus: Pariisin olympialaisiin matkasi Suomesta kuusi ratsukkoa. Kenttäratsastuksessa kilpailevat Veera Manninen ja Sanna Siltakorpi, kouluratsastuksessa Suomella on joukkue, jonka muodostavat Henri Ruoste, Emma Kanerva ja Joanna Robinson. Lisäksi Pariisissa on mukana Elisabet Ehrnrooth, joka on mahdollista nostaa mukaan joukkuekilpailuun, jos jatkopaikka heltiää.  

Rullalautailu: Suomea Pariisin olympialaisissa edustaa Heili Sirviö, joka kilpailee parkissa. 

Sulkapallo: Joakim Oldorff pelasi Pohjois-Amerikassa sekä BWF Super Tour 300 -tasolla Yhdysvalloissa että 500-tasolla Kanadassa taipuen molemmissa turnauksissa avauskierroksella. Kanadassa oli mukana myös Kalle Koljonen samalla tuloksella. Koljonen edustaa Suomea Pariisin olympialaisissa. 

Tennis: Harri Heliövaarasta tuli toinen suomalainen nelinpelin grand slam -mestari, kun hän juhli brittiparinsa Henry Pattenin kanssa Wimbledonin voittoa heinäkuun puolessavälissä. Voiton myötä Heliövaara on noussut tuoreimmalla maailmanlistalla 15:nneksi. Jo aiemmin nurmikaudella Heliövaara eteni välieriin Eastbournen ATP250-turnauksessa. Wimbledon oli suomalaisittain menestys myös kaksinpelissä, sillä Emil Ruusuvuori kaatoi maailmanlistalla sijalla 11 majailleen Stefanos Tsitsipasin ja eteni ensimmäisen kerran urallaan 3. kierrokselle. Uuteen grand slam -ennätykseensä ylsi myös 2. kierroksella Yhdysvaltain Tommy Paulin (ATP-13) viidenteen erään pakottanut Otto Virtanen. Wimbledonissa oli mukana myös Oskari Paldanius, joka karsiutui poikien kaksinpelin ensimmäisellä karsintakierroksella. 

Patrik Niklas-Salminen eteni nelinpelin finaaliin haastajakiertueella Italiassa heinäkuun alussa. Kaksi seuraavaa turnausta – haastajakiertueella Italiassa ja ATP250-tasolla Ruotsissa – päättyivät avausotteluihin. Laura Hietaranta eteni ensin ITF-kiertueen W35-tasolla Espanjassa nelinpelin välieriin ja viikkoa myöhemmin juhli turnausvoittoa Romaniassa. Kaksinpelissä Hietaranta eteni puolivälieriin ja toiselle kierrokselle. Anastasia Kulikovan pelit W50-tasolla Portugalissa päättyivät avauskierrokselle. 

Uinti: Aliisa Soini ui nuorten EM-kisoissa Liettuassa finaaliin sadan metrin perhosuinnissa. Nuorten Suomen ennätysaika 59,35 riitti finaalissa viidenteen sijaan. Pariisin olympialaisissa Suomea edustavat rintauintimatkoilla Matti Mattsson ja Ida Hulkko. 

Yleisurheilu, aitajuoksut: Pariisin olympialaisiin lähtevät pika-aiturit Lotta Harala ja Reetta Hurske ovat kirittäneet toisiaan rajusti keskikesällä. Hurske oli parempi Kalevan kisoissa Vaasassa ajalla 12,76 (Harala 12,81) sekä La Chaux-de-Fondsissa Sveitsissä (molemmat ajalla 12,69). Alkuerissä Sveitsissä Harala juoksi kuitenkin Suomen ennätyksen 12,65, minkä lisäksi hän voitti Hurskeen Pariisin kenraaliharjoituksessa, Joensuun GP-kisassa (Harala 12,79 ja Hurske 12,91). Hurskeen edelle ehti Joensuussa myös Saara Keskitalo ennätyksellään 12,84. Hurske oli mukana myös Luzernissa, jossa tuli nelossija ajalla 12,87. 

Rasmus Vehmaa juoksi alle 20-vuotiaiden Suomen ennätyksen 13,13 110 metrin aidoissa Lappeenrannan GP-kilpailussa. Pitkissä aidoissa Viivi Lehikoinen oli La Chaux-de-Fondsissa viides ajalla 56,48. Vaasan Kalevan kisoissa Hilla Uusimäki voitti ajalla 55,61 ja Kristiina Halonen oli toinen ajalla 55,83. Pariisin olympialaisissa Suomea edustavat Hurskeen ja Haralan lisäksi Elmo Lakka miesten pika-aidoissa ja Lehikoinen pitkissä aidoissa. 

Yleisurheilu, heittolajit: Kalevan kisoissa Vaasassa nähtiin kovatasoinen miesten keihäsfinaali, jonka mitalistit Lassi Etelätalo (84,67), Toni Keränen (83,76) ja Oliver Helander (81,53) edustavat Suomea myös Pariisin olympialaisissa. Keränen oli heinäkuun alussa heittämässä Pariisin Timanttiliigassa, jossa tuli seitsemäs sija tuloksella 79,22. Naisten keihäässä Anni-Linnea Alanen varmisti olympiapaikan Kalevan kisojen voittotuloksellaan 58,66. Heinäkuun puolessavälissä Mikkelissä keihäs lensi jo 60,40. 

Kovassa kunnossa Pariisiin lähtee myös moukarinheittäjä Silja Kosonen, joka voitti Suomen mestaruuden tuloksella 72,65 ja paranteli viikkoa myöhemmin Kaustisilla lukemiin 73,41. Miesten keihään tavoin Suomella on täysi edustuskolmikko Pariisissa myös naisten moukarissa, sillä Kososen lisäksi olympiareissulle lähtevät Suvi Koskinen ja Krista Tervo. 

Yleisurheilu, hyppylajit: Elina Lampela voitti seipään Suomen mestaruuden Vaasassa tuloksella 452 ja heinäkuun puolessavälissä Saksassa tuli kakkossija tuloksella 455. Lampelan ja Wilma Murron lisäksi Pariisissa Suomea edustavat Urho Kujanpää miesten seipäässä sekä Ella Junnila korkeudessa ja Senni Salminen kolmiloikassa. 

Yleisurheilu, kestävyysjuoksu: Sara Lappalainen juhli tuplamestaruutta Kalevan kisoissa, kun 800 metrin voitto tuli ajalla 2.00,33 ja tonnivitosen mestaruus ajalla 4.06,68. Kalevan kisoissa vain 400 metriä juossut Eveliina Määttänen pysäytti Hollannin Hengelossa heinäkuun alussa kellot aikaan 1.59,85 ja oli 800 metrillä viides. Suomalaisedustusta nähdään Pariisissa naisten 800 metrillä (Määttänen), 1500 metrillä (Lappalainen), 5000 metrillä (Nathalie Blomqvist), 3000 metrin esteissä (Ilona Mononen) ja maratonilla (Camilla Richardsson). Miehissä edustuksesta pitää huolen Topi Raitanen 3000 metrin esteissä. 

Yleisurheilu, kilpakävely: Aku Partanen käveli 20 kilometrin Suomen mestariksi Vaasassa ajalla 1.21.34. Naisissa Enni Nurmi oli nopein kympillä ajalla 46.43. Partanen edustaa Suomea Pariisin olympialaisissa. 

Yleisurheilu, ottelut: Enni Virjonen otteli alle 18-vuotiaiden seitsenottelun Euroopan mestariksi Slovakiassa menneenä viikonloppuna ikäluokkansa SE-pistein 6151. Suomi saavutti kisoista kaksi mitalia ja kymmenen muuta pistesijaa. Pariisin olympialaisissa Suomea edustaa Saga Vanninen. 

Yleisurheilu, pikajuoksut: Lotta Kemppinen varmisti paikkansa Pariisin olympialaisissa voittamalla satasen Suomen mestaruuden ajalla 11,19. Myötätuulta oli takana tilastokelvottomat 2,1 metriä, mutta olympiarankingissa tuuli kompensoidaan. 

Paralympialajit 

Jousiammunta: Jere Forsberg sijoittui avoimessa taljajousessa yhdeksänneksi maailmanrankingturnauksessa Tšekissä kesäkuun lopulla. 

Yleisurheilu: Osa kotimaan kärkikaartista on hionut kuntoaan Pariisin paralympialaisiin kotimaassa keskikesällä. Leo-Pekka Tähti kelasi T54-luokassa satasen voittoihin Vaasassa (14,04), Lappeenrannassa (14,09) ja Joensuussa (4,0 metrin myötätuuleen 13,76). Joensuussa 400 metriä kulki 49,47.  

T34-luokassa kelaava Henry Manni pysäytti satasella kellot aikaan 15,58 Vaasassa, 15,68 Jämsänkoskella, 15,75 Lappeenrannassa ja 15,34 Joensuun myötätuulikilpailussa. Lisäksi Manni kelasi Jämsänkoskella 400 metrin Euroopan ennätyksen 51,07.  

Marjaana Heikkinen on tasaisessa kunnossa. F34-luokassa tuli voitot Pihtiputaalla (16,98), Lappeenrannassa (16,99) ja Joensuussa (17,10). Heittolajeissa esiintyi Lappeenrannassa myös F57-luokassa kuulaa työntävä Teijo Kööpikkä, joka pukkasi 14,27. 

T12-luokassa kilpaileva Iida Lounela hyppäsi Ilmajoella pituutta 513 3,2 metrin myötätuuleen. Sallituissa oloissa Lounela leiskautti maailmantilaston viidenneksi Lempäälässä tuloksellaan 512. T38-luokassa paralympialaisiin heinäkuussa valittu Vilma Berg hyppäsi Ilmajoella 424 ja Lempäälässä 416. Satasella Lounela juoksi Jämsänkoskella 13,67 ja Berg 14,66. 

Joukkuepelit 

Jalkapallo: Helmarit päätti EM-karsintansa 1–1-tasapeliin kotona Norjaa vastaan ja 0–4-vierastappioon Italialle. Suora EM-paikka karkasi, mutta Helmarit jatkaa EM-jatkokarsintoihin, joiden ensimmäisessä vaiheessa vastaan tulee Montenegro. 

Seurajoukkueiden eurocupeissa HJK karahti mestarien liigan ensimmäiselle karsintakierrokselle, kun liettualainen Panevezys oli parempi yhteismaalein 4-1. HJK jatkaa konferenssiliigan 3. karsintakierrokselle, jolle paikkaa hakevat tällä ja ensi viikolla pelattavalta 2. kierrokselta myös Ilves ja luxemburgilaisen UNA Strassenin yhteismaalein 5-0 voittanut KuPS. VPS putosi avauskierroksella liettualaiselle Zalgirikselle yhteismaalein 1-3. 

Koripallo: Susijengi lunasti Puola-voitolla paikan Espanjassa pelatun olympiakarsintaturnauksen välieriin, mutta niukka tappio Espanjalle pistein 74-81 vei mahdollisuudet Pariisin olympialaisiin. Ennen turnausta Suomi kaatoi Latvian kotonaan 90-84. Susiladies taipui Ranskalle kahdesti vieraissa lukemin 50-129 ja 59-117 sekä kotonaan niukasti Saksalle 90-91. 

Alle 20-vuotiaiden maajoukkueilla oli hyvin erilaiset EM-turnaukset. Miehissä Suomi hävisi vain yhden seitsemästä ottelustaan ja sijoittui B-divisioonassa Romaniassa kolmanneksi ansaiten nousun A-tasolle. Naiset puolestaan hävisivät kaikki seitsemän otteluaan A-divisioonassa Liettuassa ja putosivat ensi vuodeksi B-tasolle. Alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sen sijaan sijoittui historiallisesti kahdeksanneksi ikäluokan MM-kisoissa Meksikossa. 

Lentopallo: Suomen alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue sijoittui EM-kisoissa Bulgariassa viidenneksi ja lunasti paikan alle 19-vuotiaiden MM-turnaukseen 2025. Alle 18-vuotiaat tytöt olivat omissa EM-kisoissaan Kreikassa 14:s. Miesten maajoukkue pelaa vielä heinäkuussa pari harjoitusottelua Bulgariaa vastaan. 

Rugby-7: Naisten maajoukkue sijoittui heinäkuun puolessavälissä European Trophyn toisessa turnauksessa Unkarissa kuudenneksi. Sama sijoitus oli lopputulos koko Euroopan kakkostason kilpailussa. 

Ei-olympialajit 

Cheerleading: Suomen joukkueet saavuttivat yleisestä sarjasta cheerin ja cheertanssin Euroopan mestaruudet Norjassa kesäkuun lopulla. Menestystä täydensivät hopeat tanssista ja sekajoukkueista. Nuorissa Suomi otti kaksoisvoitot cheerissä ja sekajoukkueissa sekä hopeaa tanssisarjassa. 

Enduro: Roni Kytönen ajoi E1-luokassa kahdesti kuudenneksi Slovakian MM-osakilpailuissa. Hermanni Haljala keskeytti ensimmäisen kisan, toisessa tuloksena oli kahdeksas sija. Juniorien kakkosluokassa Samuli Puhakainen ajoi kahdesti neljänneksi. Elokuun alussa ajetaan Walesissa. 

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi Itävallassa, Isossa-Britanniassa ja Unkarissa sijoitussarjan 16-15-16. Tällä viikolla ajetaan vielä Belgian GP-kilpailu ennen kuin MM-sarja jää noin kuukauden kesätauolle. 

Formula Regional: Tuukka Taponen ajoi kolmannen perättäisen voittonsa Euroopan mestaruussarjassa Italian Mugellossa heinäkuun puolessavälissä. Sen jälkeen Mugellossa tuli nelos- ja Paul Ricardin radalla Ranskalla viitossija ennen toisen kilpailun keskeytystä. Taponen on sarjassa toisena ennen syksyn neljää viimeistä kilpailuviikonloppua. 

Joukkuevoimistelu: Minetit oli toinen ja OVO Team neljäs maailmancupissa Espanjassa kesäkuun päätösviikonloppuna. 

Keilailu: Stella Lökfors nappasi Suomen joukkueen ainoan mitalin nuorten MM-kisoista Etelä-Koreasta, kun hän otti henkilökohtaisesta kilpailusta hopeaa. Lisäksi Lökfors ja Tiiamari Laukkanen putosivat ensimmäisenä välieristä parikilpailussa. Euroopan kiertueella käytiin keskikesällä kolme kilpailua; Espanjassa ja San Marinossa paras suomalainen oli Essi Pakarinen (13:s ja 6:s), Saksassa Teemu Putkisto (4:s).  

Pyöräsuunnistus: Andre Haga kipusi kaikkien kolmen kilpailun jälkeen palkintokorokkeelle maailmancupissa Latviassa. Pitkältä matkalta tuli voitto, sprintistä ja sekaviestistä (Ruska Saarelan ja Jussi Laurilan kanssa) kolmossija. Laurila täydensi pitkän matkan menestystä kolmossijallaan. Saarela oli puolestaan kolmas sprintissä. 

Ralli: Kalle Rovanperä ajoi voittoihin sekä Puolan että Latvian MM-ralleissa. Puolassa Sami Pajari voitti WRC2-luokan ja oli yleiskilpailussa yhdeksäs. Samalta sijalta löytyi Esapekka Lappi Latviassa. Suomen MM-ralli ajetaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. 

Rallicross: Niclas Grönholm aloitti MM-sarjan Ruotsissa ajamalla sijoitukset 7 ja 2. MM-sarja jatkuu tällä viikolla Unkarissa. 

Suunnistus: Suomen joukkue Maija Sianoja, Miika Kirmula, Tuomas Heikkilä ja Venla Harju saavutti MM-hopeaa sprinttiviestistä sprinttilajien MM-kisoista Skotlannista. Henkilökohtaisia pistesijoja tuli kaksi: Harju oli kuudes pudotussprintissä ja Heikkilä kahdeksas sprintissä. 

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.