”Kaikille avoimen liikunnan järjestäminen on koko urheiluyhteisön asia” – Paralympiakomitea ja Voimisteluliitto kannustavat urheiluyhteisöä yhteistyöhön

Paralympiakomitea ja Voimisteluliitto ovat edistäneet kaikille avointa liikuntaa aktiivisesti. Avoimet ovet ja Erityistä Voimaa -hankkeet on tunnistettu urheiluyhteisössä tärkeiksi liikuntaa ja harrastamista yhdenvertaistaviksi toimiksi.

Paralympiakomitean ja Voimisteluliiton yhteistyö käynnistyi hankkeiden samansuuntaisten tavoitteiden pohjalta. Avoimet ovet -hanke oli ollut käynnissä jo hyvän aikaa

– Avoimet ovet -hanke oli ollut olemassa jo jokin aikaa ennen Voimisteluliiton hanketta. Kun Erityistä Voimaa käynnistyi, aloitimme yhteistyön lähes heti. Yhteistyö on tuntunut alusta alkaen luontevalta, avaa Paralympiakomitean seurakehittäjä ja Avoimet ovet -koordinaattori Nina Peltonen.

Yhteistyön avulla Paralympiakomitea ja Voimisteluliitto haluavat tuoda urheilun toimijat yhteen kaikille avoimen liikunnan edistämiseksi.

– Kenenkään ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan. Yhteistyömme keskeisenä tavoitteena on, että toimijat löytävät toisensa ja yhteisiä tapoja edistää kaikille avointa harrastamista, Peltonen jatkaa.

Voimisteluliiton seurakehittäjä ja erityisvoimistelun asiantuntija Sini Mattila komppaa Peltosta.

– Haluamme tukea toimijoita parhaalla mahdollisella tavalla. Hankkeiden kautta sparraamme ja saatamme toimijoita yhteen esimerkiksi yhteneväisten suunnitelmien tai tavoitteiden pohjalta. Lisäksi pyrimme tuomaan erilaisia esimerkkejä toiminnan järjestämisestä ihmisten tietoisuuteen, Mattila kuvaa.

Sekä Avoimet ovet että Erityistä Voimaa -hankkeet ovat keränneet urheiluyhteisöltä kiitosta.

– Avoimet ovet ja Erityistä Voimaa -hankkeet ovat herättäneet tärkeää keskustelua kaikille avoimen toiminnan järjestämisestä ja virittäneet myös runsaasti uusia ideoita. Jo se, että teemasta keskustellaan aiempaa enemmän ja sen merkitys tunnistetaan, on hienoa, Mattila toteaa.

Avoimet ovet ja Erityistä Voimaa -hankkeet nostavat esiin muun muassa esimerkkejä kaikille avoimen liikunnan toteutuksista. Kuvassa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden harjoitukset. Kuva: Touho Häkkinen

Erilaiset liikkujat ja esimerkit esiin

Peltonen kannustaa kaikille avointa toimintaa järjestäviä tahoja nimeämään toiminnan järjestämisen kaikkien yhteiseksi tavoitteeksi.

– Mikäli tavoite on asetettu yhdessä, se todennäköisemmin saavutetaan. Myös esimerkiksi seuratoimijat ovat motivoituneempia työskentelemään tavoitteen eteen, kun se on asetettu yhdessä. Keväällä 2023 julkaistava Avoimet ovet -seurakäsikirja on yksi oiva työväline toimintaa käynnistettäessä.

On tärkeää, että erilaiset harrastajat tulevat seuran kuvastosta esiin. Kuva: Milla Vahtila

Mattila korostaa puolestaan erilaisten harrastajien näkyvyyden merkitystä. Toimintaan on helpompi tulla mukaan, mikäli yksilö löytää tästä samaistumispintaa.

– On äärimmäisen tärkeää, että erilaiset liikkujat näkyvät seuran ja lajin kuvastossa, somessa, kilpailuissa ja näytöksissä. Näin toiminta saa näkyvyyttä ja sen pariin löydetään helpommin.

– Kun henkilö voi samaistua näkemäänsä kuvastoon, rohkenee hän todennäköisemmin kokeilemaan toimintaa, Mattila jatkaa.

Sekä Peltonen että Mattila vinkkaavat, että kaikille avoimen liikunnan järjestämisestä on olemassa onnistuneita esimerkkejä.

– Me autamme mielellämme alkuun, mutta meidän lisäksemme hienoja seuraesimerkkejä löytyy ympäri Suomen. Mitä enemmän teemasta keskustellaan, sitä paremmin hyvät vinkit pääsevät eteenpäin. Kaikille avoimen liikunnan järjestäminen on koko urheiluyhteisön asia. On tärkeää, että olemme valmiita auttamaan toisiamme, Mattila summaa.

Lue lisää:

Tutustu Avoimet ovet -hankkeeseen.

Tutustu Avoimet ovet -hankkeen urheiluseuraesimerkkeihin.

Tutustu Voimisteluliiton erityisryhmien harrastustoimintaan.

Erityistä VoiMaa -hankkeen myötä voimistelu on kaikille avoimempi ja saavutettavampi laji.

Artikkelikuva:  Sami Ilvonen

Teksti: Aliisa Varuhin

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista