Tasa-arvo on vahva teema kesän 2024 Pariisin olympialaisissa. Tulevien olympialaisten kilpa-areenoilla nähdään ensimmäistä kertaa historiassa yhtä paljon sekä mies- että naisurheilijoita.
Vaikka urheilijoiden tasa-arvon toteutumisessa on otettu vuosien mittaan merkittäviä kehitysaskeleita, haluaa Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) edistää tasa-arvoa yhä vahvemmin myös valmennuksessa.
Tokion 2020 olympialaisten valmentajista vain 13 prosenttia oli naisia. Women in Sport High-Performance (WISH) -ohjelman avulla KOK pyrkii lisäämään naisvalmentajien määrää. Ohjelmaan on tähän mennessä valittu kuusi osallistujaa, jotka valmentavat myös Pariisin olympialaisissa. Yksi WISH-ohjelmaan valituista on suomalainen taekwondovalmentaja ja entinen olympiaurheilija Suvi Mikkonen.
Siirtymä valmentajaksi Mikkoselle luonteva urapolku
Ennen valmentajapolkuaan Mikkonen on kilpaillut taekwondon kansainvälisellä huipulla – myös Lontoon ja Rion olympialaisissa. Siirtymä urheilijasta valmentajaksi oli hänelle monin tavoin luonteva. Nykyisin Mikkonen on nimetty myös World Taekwondon valmentajakomiteaan.
– Oman urheilu-urani ansiosta olin tottunut toimimaan tietynlaisena roolimallina nuoremmille urheilijoille. Siirtymä uuteen asemaan tuntui näin ollen helpolta. Valmennustehtäviin siirryin hiljalleen urani loppupuolella. Lopettamispäätöksen jälkeen täysipäiväisesti, Mikkonen kuvaa.
Mikkosen mukaan seuran, HANKUK (Espanja), antama tuki on ollut korvaamatonta.
– Tietysti alussa oli paljon oppimista. Vaikka muutos uuteen rooliin oli luonteva, tuntui se silti suurelta. Kun sain psyykkisen valmennuksen maisteritutkintoni valmiiksi, se antoi paljon konkreettista tukea ja pystyin antamaan urheilijoille sparria myös henkisellä puolella.
Konkreettisia toimia tasa-arvon edistämiseksi
Espanjassa asuva Mikkonen on mukana olympialaisissa Unkarin olympiajoukkueen matkassa. Mikkosen valmennettava, 18-vuotias unkarilainen Viviana Marton nähdään olympia-areenoilla ensimmäistä kertaa. Myös Mikkonen näkee nyt olympialaiset uudesta perspektiivistä.
– WISH-ohjelma on ollut hyvä tuki – se on avartanut ajattelua ja tuonut varmuutta siitä, että muutos on mahdollista. KOK:n kaltaisten tahojen organisoimat kokonaisuudet avaavat ovia ja tutustumme kansainvälisiin kollegoihin yli lajirajojen. Uskon, että tällaiset konkreettiset teot myös edistävät tasa-arvon toteutumista parhaalla mahdollisella tavalla.
Mikkosen mukaan taekwondossa sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu urheilijoilla monilta osin hienosti. Naisvalmentajia nähdään lajissa kuitenkin valitettavan vähän.
– Nykyisin taekwondon naisvalmentajat ovat yleistyneet jonkin verran, ja naiset enenevissä määrin tunnistavat valmentajapolun olemassaolon. Puhutaan kuitenkin hyvin pienestä ryhmästä. Uskallan väittää, että yhä noin 90 prosenttia taekwondovalmentajista on miehiä.
– Pariisi tulee olemaan monin tavoin tärkeä naisvalmentajien näkyvyydelle. Kun meitä on vuosi vuodelta enemmän, meidät tunnistetaan ja tuomme valmentamisen myös urapolkuna esiin naisille konkreettisesti. Muutokseen tarvitaan aina aikaa. On tärkeää, että matka on aloitettu, Mikkonen pohtii.
Mikkonen odottaa olympialaisia innostuneena ja hyvillä mielin.
– Olen todella innoissani. Urheilijana olympialaiset ovat olleet yksi parhaimpia kokemuksiani. Valmennettavani on nuori ja motivoitunut, ja uskon hänen pystymään kilpailuissa parhaimpaansa. Toivomme yllättävämme kaikki, hän summaa.
WISH-valmentajat Pariisin olympialaisissa
Marwa Amri – Wrestling – Tunisia
Eva Niedielzska – Skateboard – Italy
Maria Panetti – Modern Pentathlon – Italy
Suvi Mikkonen – Taekwondo – Finland
Lea Schairer – Skateboard – Germany
Tine Deckers – Triathlon – Belgium