Katariina Frimanin kipinä rytmiseen voimisteluun syttyi kuusi vuotta sitten – kesällä 2023 hän pokkasi hopeamitalin Special Olympics -maailmankilpailuista

Sport Club Vantaata edustava 21-vuotias Katariina Friman on aloittanut voimistelun 15-vuotiaana. Seuran Uniikit-kilparyhmässä harjoittelevan Frimanin kipinä voimisteluun syttyi ensikosketuksesta lajiin.

– Rytmisen voimistelun pariin mut innosti erilaisten välineiden kanssa tekeminen. Laji näytti hienolta ja kiinnostavalta, Friman kuvaa.

Harrastuksena alkanut laji on siivittänyt Frimanin myös kilpailemaan. Kilpailuinnostus kantoi kesällä 2023 aina Special Olympics -maailmankisoihin asti, josta Friman pokkasi hopeaa rytmisen voimistelun tason 2 All around -kilpailusta. Kilpailu koostui neljästä välineestä: narusta, nauhasta, vanteesta ja keiloista.

Kisamatka on jäänyt vahvasti mieleen.

– Voimistelun paras muisto on ollut kokonaisuudessaan nämä maailmankisat Berliinissä. Koko matka ja kilpailut olivat ikimuistoinen juttu, Friman muistelee.

Sport Club Vantaa tarjoaa erityisliikkujille mahdollisuuden voimistella sekä harraste- että kilpatasolla

SC Vantaa on tarjonnut erityisliikkujille harrastusmahdollisuuksia vuodesta 2014 lähtien. Seura järjestää toimintaa sekä harrastusliikunnasta että kilpavoimistelusta kiinnostuneille. Uniikit-harraste- ja -kilparyhmä harjoittelevat kahdesti viikossa.

– Ryhmät on suunnattu lapsille, nuorille ja aikuisille. Tällä hetkellä treeneistä löytyy harrastajia 12-vuotiaista 47-vuotiaisiin. Molemmat ryhmät harjoittelevat kahdesti viikossa ja mukana on aina vähintään kaksi valmentajaa, kertoo erityisliikkujaryhmien vastaava valmentaja Susanna Kuusela.

Molemmat ryhmät harjoittelevat monipuolisesti voimistelun perustaitoja, mutta kilparyhmän harjoitteluun kuuluvat lisäksi Special Olympics -ohjelmat. Voimistelijat osallistuvat kilpailuihin vuosittain Suomessa ja muutaman vuoden välein ulkomailla.

– Kilpailujen lisäksi leireilemme kahdesti vuodessa. Osallistumme aktiivisesti sekä Paralympiakomitean että Voimisteluliiton toimintaan, Kuusela kuvaa.

Treenikavereista muodostunut hyviä ystävyyssuhteita 

Sekä Uniikit-harraste- että -kilparyhmä ovat keränneet paljon positiivista palautetta seuralle.

– Kehitämme toimintaamme jatkuvasti ja pyrimme innostamaan uusia harrastajia mukaan toimintaamme. Meillä on hyvä ryhmähenki ja meille on tärkeää, että treeneissä on hyvä ilmapiiri, toteaa Kuusela.

Myös Friman allekirjoittaa seurayhteisön merkityksen. Arvokkaiden kilpailukokemusten ohella voimistelu on tuonut elämään mielekkään yhteisön ja hyviä ystäviä.

– Voimistelun parasta antia ovat kaikki lajin tuomat kaverit. Treeneissä on aina kivaa ja yhdessä tekeminen on hauskaa. Treenikavereista on tullut myös hyviä ystäviä, Friman summaa.

Löydä harrastamisen kipinä Sporttihausta!

Suomen Olympiakomitea ja lajiliitot haluavat innostaa uusia liikkujia seuratoiminnan pariin. Tänä syksynä harrastuksen löytäminen ja aloittaminen on helpompaa kuin koskaan. Suomisportin uudistuneesta Sporttihaku -palvelusta löytyy tuhansia harrastusmahdollisuuksia.

Löydä oma harrastamisen kipinäsi – etsi uusi harrastus Suomisportin Sporttihausta!

Urheiluseura: katso, miten mukaan Sporttihakuun!

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuva: Lauri Jaakkola

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista