Kolmas suomalaisuimari 2000-luvulla – Matti Mattsson tykitti olympiafinaaliin

Ennen Matti Mattssonia uinnin olympiafinaaleihin ovat suomalaisista 2000-luvulla yltäneet Jani Sievinen Sydneyssä 2000 ja Hanna-Maria Seppälä Pekingissä 2008. 

Matti Mattsson on selviytynyt 200 metrin rintauinnin olympiafinaaliin Tokiossa. Porilainen ui välierissä SE-ajan 2.08,22 ja varmisti paikkansa torstain loppukilpailuun välierien viidenneksi nopeimpana. Finaaliin vaadittiin aika 2.08,76. 

– Koko uinti oli aika pitkää liukua. Ajattelin, että tämä riittää kyllä. Tästä on hyvä jatkaa huomiselle, olympiareissun parhaat yöunensa alkuerien ja välierien välisenä yönä nukkunut Mattsson totesi. 

– Finaalipaikka pani melkein porilaisenkin miehen herkistymään. Olympiafinaali on asia, josta on haaveillut pikkupojasta asti. Nyt elän omaa unelmaani. Olympiafinaali ja kahden lapsen isä – ei kai paljon enempää voi vaatia. 

Jo tiistain alkuerissä Mattsson piti kärkivauhtia. Aika 2.08,44 oli alkuerien kolmanneksi nopein. 

Ennen Mattssonia kaksi suomalaista on uinut olympiafinaalissa 2000-luvulla. Jani Sievinen oli kahdeksas 200 metrin sekauinnissa Sydneyssä 2000 ja Hanna-Maria Seppälä (nyk. Hintsa) neljäs sadan metrin vapaauinnissa Pekingissä 2008. 

200 metrin rintauinnissa suomalaisuimari on esiintynyt olympiafinaalissa vain kerran aiemmin. Arvo Aaltonen otti matkalla olympiapronssia Antwerpenissä 1920. Mattsson seuraa esimerkkiä 101 vuotta myöhemmin torstaina kello 4.44. 

27-vuotias Mattsson ui kolmansissa Olympialaisissaan. Lontoossa 2012 hän oli päämatkallaan 17:s ja Riossa 2016 sijoitus oli 16:s. Eetu Karvosen valmentaman uimarin tähänastisen uran paras saavutus on MM-pronssi Barcelonasta 2013. 

Mäkelä-Nummela 14:s avauspäivän jälkeen 

Satu Mäkelä-Nummela on avauspäivän jälkeen 14:ntenä trapin peruskilpailussa osuttuaan keskiviikkona 70 kiekkoon 75:stä (23+23+25). Avauspäivän jälkeen johdossa on kaikki 75 kiekkoa rikkonut Slovakian Zuzana Rehak Stefecekova. Viimeisellä loppukilpailuun oikeuttavalla sijoituksella, kuudentena, on Australian Penny Smith tuloksella 72, kun torstaille jäi ammuttavaksi vielä 50 kiekkoa. 

– Alkupalat olivat vähän heikot. Huominen pääruoka pitäisi olla tukuisampaa, jotta olisi jotain jälkiruokavaihtoehtoja. Aika kaukana ollaan, Mäkelä-Nummela myönsi. 

Tuuli Petäjä-Sirén purjehti RS:X-luokassa keskiviikkona tasaisen sarjan: lähtösijoitukset 10, 11 ja 12. Kun jäljellä on kolme lähtöä ja kymmenelle parhaalle mitalilähtö, Petäjä-Sirén on 11:ntenä kahdeksan pistettä kymmenentenä olevaa brasilialaista Patricia Freitasia perässä. 

– Tänään oli superupea päivä, mielettömän hienot olosuhteet. Omat suoritukset menivät hyvin, mutta ei ihan täydellisesti. Tulee tiukka päivä huomenna, Petäjä-Sirén totesi. 

Antti Vikström oli epäonninen jousiammunnan ensimmäisellä pudotuskierroksella. Oulaisten Sulkaa edustava suomalainen johti Malesian Khairul Anuar Mohamadia vastaan jo 5-1, mutta Vikströmin jousen hajoaminen muutti asetelmaa dramaattisesti. Malesialainen nousi jatkonuolen kautta voittoon 6-5. Vikströmin sijoitukseksi tuli jaettu 33:s. 

– Taas meni alalapa poikki. Tämä oli nyt varajousi. Sitten otin käyttöön varavarajousen, joka saatiin rakennettua täällä. Kolmella jousella ammuttiin nämä Olympialaiset, Vikström äimisteli. 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista