Kutsu: Tehkää lupaus Suomelle – tulkaa mukaan rakentamaan toimintakykyistä maata ja kansaa 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on haastanut suomalaiset osallistumaan liikkumishaasteeseen (linkki presidentin haasteeseen). Olympiakomitea jakaa presidentin huolen suomalaisten toimintakyvystä työmarkkinakeskusjärjestöjen, Ylen, Kuntaliiton, Deloitten ja muiden toimijoiden kanssa. Kutsumme kaikki mukaan rakentamaan toimintakykyistä Suomea.  

Suomessa tehdään paljon hyvää työtä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn parantamiseksi, mutta nämä toimet eivät vielä riitä. Liikkumattomuudesta ja paikallaanolosta aiheutuu vuosittain miljardien eurojen kustannukset. Liikkumattomuus vie suomalaisilta jalat alta. Toimintakyvyn alenemisen raja on nyt ylitetty.   

Kuvateksti: Väestön fyysinen kunto laskee lähes kaikissa ikäryhmissä. 

 

Kriisi, johon jokainen voi vaikuttaa irrottautumalla sohvasta 

On aika palauttaa liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Kyse on ennen kaikkea tottumusten ja tapojen muuttamisesta. Muutokseen tarvitaan kaikkien Suomessa toimivien panos. 

  

Toimintakykyinen maa ja kansa kutsuu mukaan 

– Käynnistämme yhdessä Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -konseptin, jolla rakennetaan käyttäytymisen muutosta. Haluamme rakentaa koko kansakunnan yhteisen ilmiön, jolla saadaan aikaan täyskäännös ihmisten liikkumisessa ja toimintakyvyssä. Jokaista organisaatiota, järjestöä, yritystä ja työpaikkaa tarvitaan mukaan, jotta onnistumme, kannustaa johtaja Petri Keskitalo Olympiakomiteasta. 

Osana konseptia keräämme lupauksia, jotka johtavat konkreettisiin liikettä lisääviin toimiin. 

– Olympiakomitea lupaa sytyttää harrastamisen kipinän koko maahan! Lupaamme Suomisportin Sporttihaun avulla auttaa jokaista löytämään iloa ja liikettä tarjoavan harrastuksen. Minun henkilökohtainen lupaukseni on, että johtamissani ”istumiskokouksissa” saa ja pitää liikkua, kertoo Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto 

Toimintakykyinen maa ja kansa -konsepti lanseerataan Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Lanseerauksen jälkeen lupaukset ja teot tehdään näkyväksi Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -tunnuksella, joka auttaa ihmisiä ja organisaatioita kiinnittymään yhteiseen tavoitteeseen. Tunnusta voi hyödyntää esimerkiksi omassa viestinnässään. Tavoitteenamme on, että tunnuksesta ja konseptista tulee tunnettu samaan tapaan kuin esim. Avainlippu. 

Muutokseen tarvitaan kaikkien panosta. Yhteisöillä, työpaikoilla ja kuntatoimijoilla on nyt erinomainen paikka toimia suunnannäyttäjänä. Jokainen voi löytää oman tapansa luoda toimintakykyistä maata ja kansaa. Voitte ilmoittaa organisaationne mukaan rakentamaan toimintakykyistä maata ja kansaa tällä lomakkeella. 

#liikkumishaaste #LupausSuomelle #LöftetillFinland 

Lisätietoja www.toimintakykyinensuomi.fi 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista