Lahden Uimaseura on yksi Urheilugaalan Vuoden urheiluseura -ehdokkaista – ”Uinti on koko kansan laji”

Vuoden 2023 Urheiluseura palkitaan Urheilugaalassa 11.1.2024. Tänä vuonna valintakriteerinä on ”seurat koko kansan liikuttajina”. Vuoden Urheiluseuraksi ovat ehdolla Lahden Uimaseura, TarinaGolf ja Turun Urheiluliitto. Tässä artikkelissa esittelemme Vuoden Urheiluseura -ehdokkaista Lahden Uimaseuran.

Lahden Uimaseura haluaa tuoda uintiharrastuksen jokaisen ulottuville. Seuran tavoitteena on tarjota Lahden alueella monipuolista vesiliikuntaa koko perheelle, laadukasta uintiopetusta kaikille ikäryhmille sekä kilpauintivalmennusta aina junioritoiminnasta kansainväliselle huipulle.

– Näemme uinnin tärkeänä kansalaistaitona. Toimintaamme ohjaavina arvoina ovat ihmisläheisyys, luottamus ja menestys. Meille jokainen yksilö on yhtä arvokas, olemme toiminnassamme avoimia ja toimimme oikeudenmukaisesti sekä kehitämme tekemistämme jatkuvasti, kuvaa Lahden Uimaseuran toiminnanjohtaja Tommy Rundgren.

Tavoitteena saada mahdollisimman moni innostumaan liikunnasta 

Lahden Uimaseuraan kuuluu yli 800 jäsentä. Seura pyörittää viikoittain jopa 90 eri uintiryhmää. Rundgren kuvaa seuran kalenteria ”melkoiseksi palapeliksi”.

– Toimintaamme on ohjannut vahva halu tuoda uintiharrastus mahdollisimman monen ulottuville. Uimataito on kansalaistaito, uinti on kaikkien laji.

– Kunnianhimoiset tavoitteet vaativat paljon työtä. Seuran harjoitusten ohella vastaamme Lahden alakoulujen uimaopetuksesta ja seura järjestää myös erityisryhmien uintitoimintaa. Teemme yhteistyötä niin lähiseurojen kuin paikallisten tapahtumien kanssa. Toimintamme laajuuden vuoksi aikataulujen rakentaminen on aina oma kuvionsa, mutta työstämme saatu palaute osoittaa, että tämä on kaiken vaivan arvoista, Rundgren lisää.

Rundgren näkee yhteistyön eri toimijoiden kanssa olevan avainasemassa liikunnallisen harrastamisen lisäämiseksi. Lahden Uimaseuran yhteistyö esimerkiksi Pelicans Salibandyn kanssa on osoitus lajirajojen ylittävästä monipuolisen harrastamisen edistämisestä.

– Lapsille suunnattujen säbä-uinti-kurssien avulla olemme onnistuneet rakentamaan toimivan konseptin monipuolisen liikkumisen edistämiseksi. Samalla yhteistyö kaventaa lajirajoja ja tuo toimijat lähemmäs toisiaan. Tärkeintä on, että mahdollisimman monen innostumaan liikunnasta. Lajikateus on syytä sivuuttaa, mikäli seurat haluavat edistää yhteistä hyvää, Rundgren tiivistää.

Ehdokkuus Urheilugaalassa seuran yhteinen saavutus 

Lasten ja nuorten sekä aikuisten Tähtimerkin omaava Lahden Uimaseurassa monipuolisuus näkyy myös harrastuspolkujen pituudessa.

– Haluamme ihmisten pysyvän toiminnassamme mukana mahdollisimman pitkään. Lasten ja nuorten drop outin ehkäisemiseksi tarjoamme eri tasoisia ryhmiä kilpauralle tähtääville, matalan kynnyksen harrastajalle ja niille, jotka haluavat harrastaa uintia, mutta myös ajoittain kilpailla. Myös aikuisille on eri tasoisia uintiryhmiä.

Jo ehdokkuus Urheilugaalassa on koko seuralle tärkeä saavutus ja osoitus siitä, että asioita on tehty oikein.

– Suomessa on valtava määrä hienoja urheiluseuroja. Vuoden urheiluseura -ehdokkuus on meille hieno osoitus siitä, että olemme tehneet asioita oikein ja tekemämme työ on tunnistettu merkittäväksi. Tämä on ollut jo nyt koko seurallamme hieno juttu. Kiitos kuuluu jokaiselle seuramme toimijalle, Rundgren summaa. 

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuva: Lahden Uimaseura

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista