Lake Placid 2023: Sunnuntai oli sprintterien juhlapäivä

Maastohiihdon vapaan hiihtotavan sprinteissä juhlittiin kahta suomalaismitalia Lake Placidissa. Tiia Olkkonen aloitti juhlat naisten finaalissa hopealla ja Verneri Poikonen nappasi hetkeä myöhemmin kultaa miehissä.

– Ihan huiput tunnelmat, tuli kyllä kylmikset tuossa maalissa. On ollut vähän vaikea alkukausi, niin tämä kyllä tuntuu nyt todella hyvältä, kiteytti iloinen Olkkonen.

– Tuntui mahtavalta tulla maaliviivan yli. Päivä alkoi huonosti ja aika-ajo tuntui pahalle. Soitin jo valmentajalle aika-ajon jälkeen, että eihän tästä tule mitään. Alkuerä oli ok, semifinaalissa sitten hyydyin, mutta onneksi pääsin lucky loser -paikalta viimeisenä finaaliin. Jotenkin nuo finaalit tuntuu sytyttävän, ja sain vielä hyvän energiabuustin tuohon vikaan nousuun. Tiesin, että kun kolmannelta paikalta lähden vikaan laskuun, niin kyllä mä mitaleilla olen. Ihan karmean hyvän suksen huoltoporukka, Ström ja kumppanit, laittoi tänään. Pystyin hyödyntämään peesipaikan ja tulemaan sieltä laskusta ohi. Mutkasta pääsin sisään ja kärjessä loppusuoralle, ja silloin tiesin, että ei musta kyllä enää kukaan ohi tule, sanaili Poikonen.

Naisten finaalissa nähtiin peräti kolme suomalaista, kun Olkkosen lisäksi tiensä sinne raivasivat Hilla Niemelä ja Siiri Kaijansinkko. Kisassa oli myös dramatiikkaa, kun toiseksi nopeimmalla ajalla finaaliin startannut Niemelä kaatui, ja taistelu kärkisijoista katkesi siihen. Kaijansinkko tuli maaliin viidentenä. Vilja Kauranen oli mukana erävaiheessa ja hänen sijoituksensa oli 27:s. Hanna Ray oli 32:s.

Miesten kisassa Eero Iso-Tryykäri oli mukana semifinaalivaiheessa sijoittuen kahdeksanneksi. Juha Nurmi oli 42:s.

Pelkonen yhdeksäs taitoluistelussa

Taitoluistelussa kisattiin kovatasoinen naisten kisa. Nella Pelkonen selvitti tiensä vapaaohjelmaan ja oli kokonaiskilpailussa yhdeksäs. Kisan kaksoisvoitto meni Japaniin. Ykkönen oli Mai Mihara ennen vuoden 2022 maailmanmestaria ja olympiapronssimitalistia Kaori Sakamotoa.

– Päällimmäisenä ok fiilis. Ei ihan parasta ollut, ja jäi aika paljonkin korjattavaa. Mutta toisaalta olisi voinut mennä huonomminkin eli kyllä tuohon pitää olla tyytyväinen. Oli kiva olla jäällä, kiteytti Pelkonen.

– Vähän sekavat fiilikset, kun alku oli tosi hyvä ja oli ainekset tosi hyvään onnistumiseen. Ne lopun helppojen hyppyjen virheet jäi vähän mietityttämään, että miksi näin, kun yleensä ne on Nellalle helppoja ja varmoja onnistumisia. Mutta tyytyväisiä kokonaisuuteen ollaan kuitenkin, kiteytti valmentaja Minna Järvinen.

Alppiyhdistetty alkoi super-G:llä ja pikaluistelussa 1000 m

Alppihiihdossa laskettiin alppiyhdistetyn super-G. Suomalaisista Emil Keränen laski sijalle 13 ja Niklas Järvikare sijalle 21. Alppiyhdistetty jatkuu tänään pujottelulla.

Pikaluistelussa 1000 m kisaan starttasivat suomalaiset Max Kokko ja Samuli Suomalainen. Kisan kaksoisvoitto meni Japaniin: Kazuya Yamada otti kultaa ja Taiyo Nonomura hopeaa. Suomalaisen sijoitus oli 15:s ja Kokon 33:s.

– Jalka oli aika hyvä tänään, ja pääsin hyvin lähtemään viivasta. Tällainen sää ei suosi mua, kun on ulkojää ja kova vastatuuli, niin tällaisena sprintterinä väsyn tosi nopeasti. Hyvillä mielin päämatkalle, joka on 500 m torstaina. Siellä pitäisi mennä sitten kovaa, kommentoi Kokko.

Yhdistetyn ohjelmassa oli 10 kilometrin yhteislähtökilpailu. Suomen Rasmus Ähtävä ei startannut kisaan sairastumisen vuoksi.

Suomalaiset Lake Placidissa 16.1.

Ajat Suomen aikaa

Kilpailevat:
16.30 Alppihiihto M, alppiyhdistetty, pujottelu (Emil Keränen, Niklas Järvikare
21.05 Ampumahiihto, sekaparisprintti (Hilda Kukonlehto, Matias Maijala)

Kisatapahtumia striimataan livenä verkossa osoitteessa https://www.fisu.tv/

Kisajärjestäjien sivut ja tulospalvelu

Universiadit on kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISUn (Fédération Internationale du Sport Universitaire, International University Sports Federation) alainen monilajinen urheilutapahtuma. Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut 17-25 -vuotias urheilija.

Vuoden 2023 talviuniversiadit kisataan Lake Placidin legendaarisissa olympiamaisemissa 12.-22.1.2023. Kilpailuohjelmassa on 12 lajia, joista kahdeksassa nähdään suomalaisedustusta. Mukana on yhteensä reilut 1600 urheilijaa 50 eri maasta.

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista