Lake Placid 2023: Torstain suomalaislajeina freestyle, pikaluistelu ja ampumahiihto

Suomalaisia nähtiin torstaina freestylen big airissa, pikaluistelun 500 metrillä ja ampumahiihdon takaa-ajossa.

Freestylessä Viivi Paljärven big air -karsinta sujui käsikirjoituksen mukaan ja hän onnistui molemmissa karsintalaskuissaan. Paljärvi kuittasi toisesta laskustaan 85 pistettä, ja jatkaa huomiseen finaaliin kolmannelta sijalta.

– Molemmat runit meni hyvin ja tein mitä halusinkin. Nyt vaan sormet ristiin, että huomenna samanlaisella tatsilla. Tosin sääennuste näyttää aika heikolta, pohti Paljärvi.

Pikaluistelussa sprinttimatkat

Pikaluistelussa kisattiin 500 metrillä. Samuli Suomalainen oli 14:s ja Max Kokko 18:s. Kisan kaksoisvoitto meni Japaniin, kultaa otti Wataru Morishige ja hopeaa Kazuya Yamada.

– Ihan hyvin meni 300 metriin asti, mutta sitten tuo viimeiseen kaarteeseen meno, siinä tapahtui pieni horjahdus ja se söi muutaman kymmenyksen ajasta. Oli yllättävän hyvä veto, olen kyllä ihan tyytyväinen, koska 500 m ei kuitenkaan ole tällä hetkellä päämatkani, sitä varten ei ole treenattu. On ollut nousujohteinen kisarupeama. Ensimmäinen matka, 1000 m, meni aika penkin alle, mutta sitten 1500 m olikin jo hyvä. Kuudes sija, siihen olen tyytyväinen, ja tämäkin oli ihan jees. Tästä on kiva lähteä treenaamaan ja valmistautumaan vikoihin maailman cupeihin, summasi Suomalainen kisaviikkoaan.

Ampumahiihtäjät takaa-ajokisassa

Ampumahiihdossa hiihdettiin takaa-ajokisa. Matias Maijala starttasi ladulle +1.50 kärjen takana ja tuli maaliin 16:ntena eiliseen tapaan. Voiton vei toisena ladulle startannut Yhdysvaltojen Bjorn Westervelt.

– Tosi hyvä kisa oli. Makuut oli tosi kiva ampua, ja ne kaatuikin ja tuntui hyvältä. Myös hiihto oli tosi hyvää tänään. Vikalla kierroksella sain vielä hyvin loikattua viimeiseen mäkeen, eikä takaa päässyt enää ketään ohi siinä viimeisellä kierroksella.

Maastohiihdon viestijoukkueen matkaan tänään hyppäävä Maijala odottaa erilaista kisaa.

– Yritetään nyt palautua niin hyvin kuin pystytään, ja se onkin hauska kisa, ei tarvitse keskittyä ampumiseen, sen kun antaa palaa vaan ladulla. Se on varmaan oikein kiva kisa.

Naisten 10 kilometrin takaa-ajossa voiton otti Kanadan Shilo Rousseau. Suomalaisista parasta vauhtia piti Sofia Joronen, joka tuli maaliin 15:ntenä. Sanni Oikkonen oli 16:s ja Hilda Kukonlehto 24:s.

– Harmittaa, kun ammunta ei meinaa nyt millään onnistua, kakkoset on liikaa. Harmittaa, ettei pysty siihen, mihin tietää pystyvänsä. Eka pystyltä tuli 2 sakkoa. Se oli ihan kamala ammunta, kesti tosi kauan. Toinen pysty, ensimmäinen meni ohi, mutta sitten neljä seuraavaa laukausta osui ja ne oli täydellisiä. Eli neljä viimeistä laukausta tässä kisassa oli hyviä, Joronen totesi.

Suomalaiset Lake Placidissa 20.1.

Ajat Suomen aikaa

Kilpailevat:
16.05 Maastohiihto N, viesti 3×5 km (Tiia Olkkonen, Vilja Kauranen, Hilla Niemelä)
16.30 Alppihiihto N, pujottelu, 1. kierros (Fanny Rintanen)
17.05 Freestyle N, big air, finaali (Viivi Paljärvi)
18.05 Maastohiihto M, 4×7,5 km (Verneri Poikonen, Juha Nurmi, Eero Iso-Tryykäri, Matias Maijala)
19.30 Alppihiihto N, pujottelu, 2. kierros

Kisatapahtumia striimataan livenä verkossa osoitteessa https://www.fisu.tv/

Kisajärjestäjien sivut ja tulospalvelu

Universiadit on kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISUn (Fédération Internationale du Sport Universitaire, International University Sports Federation) alainen monilajinen urheilutapahtuma. Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut 17-25 -vuotias urheilija.

Vuoden 2023 talviuniversiadit kisataan Lake Placidin legendaarisissa olympiamaisemissa 12.-22.1.2023. Kilpailuohjelmassa on 12 lajia, joista kahdeksassa nähdään suomalaisedustusta. Mukana on yhteensä reilut 1600 urheilijaa 50 eri maasta.

Kuva: Raphael Zaugg

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista