Lake Placid 2023: Universiadit pakettiin maastohiihdon pitkillä matkoilla

Universiadien viimeisenä kilpailupäivänä hiihdettiin miesten 30 kilometrin ja naisten 15 kilometrin yhteislähtökisat. Lake Placidin raskaat ladut imivät viimeisetkin mehut urheilijoista.

Universiadien viimeisenä kisapäivänä hiihdettiin maastohiihdossa pitkät matkat. Miehillä urakka oli 30 kilometriä, naisilla 15. Miehissä parasta suomalaisvauhtia piti Verneri Poikonen, joka tuli maaliin 18:ntena. Juha Nurmi oli 28:s ja Eero Iso-Tryykäri 44:s. Kisan voiton vei Yhdysvaltojen John Hagenbuch.

– Rankka kisa. Kyllä tässä rupesi jo viimeiset pari päivää olemaan aivot ja kroppa aika pihalla, mutta vielä lähdettiin viimeiselle ristiretkelle ja päästiin maaliin. Yllättävänkin hyvälle näytti, ja tuntuikin, siihen noin 15 kilometriin asti, ja suksi oli aivan karmean hyvä, pystyi säästelemään energiaa. Sieltä tuli sitten Kazakstanin poika ja polki sauvan katki siellä ihan kolmannen kierroksen yläosissa. Kiitoksia Olkkosen Tiialle ja Niemelän Hillalle, siinä oli kaikkien aikojen sprinttiviesti ja vuoden sykähdyttävin urheiluhetki, miten nopeasti saatiin oma sauva alle kierroksen päästä kopilta mulle käteen. Siinä joutui kuitenkin useamman kilometrin hiihtelemään 10 senttiä liian lyhyellä sauvalla. Ruvettiin lyömään ihan hyvää vauhtia ja tuli aika lailla energiat vedettyä loppuun, ja sitten jouduin yksin hiihtelemään käytännössä melkein loppuun saakka. Vikalle kierrokselle sain vielä ihan ok kirivaihteen ja siinä sain vielä kaksi kaveria niistettyä edestä, mutta aika rankka matka, ja rankka reissu saatu päätökseen. Universiadit on ollut mahtava kokemus. Tiimihenki jäi päällimmäisenä mieleen, mutta on ollut kyllä hyviä kisojakin. Loppukautta ajatellen tekee hyvää, kertasi Poikonen kisaansa.

– Oli raskas reissu, on kyllä rankka rata. Alussa toisella kierroksella kaaduin tuossa vauhdikkaammassa laskussa ja jäin kärkiporukasta. Sompailin siinä takana sitten ja lopussa vikat kaksi kierrosta alkoi tulla ihan hyvin ja sain nostettua sijoitusta. On ollut kyllä mahtavat kisat. Itselleni ensimmäiset tällaiset isommat kisat ulkomailla. Joukkuehenki on ollut tosi hyvä, ja ollaan pärjätty hyvin. Itsellekin tullut hyviä suorituksia vaikean alkukauden jälkeen, kertoi Nurmi.

Naisten 15 kilometrillä voiton otti Viron Mariel Pulles. Suomalaisista matkaan lähtivät Vilja Kauranen sekä ampumahiihtäjät Sofia Joronen ja Sanni Oikkonen.

– Kun tuli mahdollisuus lähteä kisaan mukaan, niin halusin kokeilla. Lihakset on tuntuneet koko viikon hyviltä, joten uskalsin lähteä hyvillä mielin. Tiesin, että voi tulla hyvä kisa, niin miksipä ei. Lähdin saalistamaan onnistunutta ja hyvää suoritusta. Oli mukavaa, kun oli paljon tyttöjä ladulla, eikä tarvinnut yksin hiihdellä. Viimeisellä ringillä hävisin aika monta sijoitusta ylämäessä, mutta tiesin, että alamäessä pystyn niitä paikkaamaan. Aivan kelpo suoritus omasta mielestä, Joronen kertoi.

– Onneksi selvisin maaliin asti. Alkuverkassa jo tuntui siltä, että eiliselle jäi kaikki mehut lihaksista, mutta oli ihan kiva kokemus päästä hiihtämään tätä yhteislähtöä täällä, kuitenkin viimeinen päivä ja viimeinen kisa, eli ei niin väliä, vaikka kaikki voimat kuluikin loppuun. On ollut hieno kokemus, en ole hirveästi päässyt isoihin kisoihin aikaisemmi. Oli kiva myös päästä kisaamaan näin monta kisaa täällä, totesi Oikkonen.

Joronen oli lopputuloksissa 35:s ja Oikkonen 40:s. Kauranen joutui keskeyttämään.

Universiadit on kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISUn (Fédération Internationale du Sport Universitaire, International University Sports Federation) alainen monilajinen urheilutapahtuma. Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut 17-25 -vuotias urheilija.

Vuoden 2023 talviuniversiadit kisataan Lake Placidin legendaarisissa olympiamaisemissa 12.-22.1.2023. Kilpailuohjelmassa on 12 lajia, joista kahdeksassa nähdään suomalaisedustusta. Mukana on yhteensä reilut 1600 urheilijaa 50 eri maasta.

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista