Lisätalousarvioesityksestä tukea huippu-urheilulle sekä liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuuden edistämiselle

Hallitus on antanut eduskunnalle lisätalousarvioesityksen, jossa ehdotetaan yhteensä lähes 3,2 miljoonan euron lisäystä huippu-urheilun ja suurtapahtumatoiminnan kehittämiseen, seuratoiminnan tukemiseen sekä yhdenvertaisuuden edistämiseen liikunnassa ja urheilussa. Lisäys tehdään opetus- ja kulttuuriministeriölle palautuneista käyttämättömistä rahapelitoiminnan tuotoista.

Lisätalousarviossa esitetään 400 000 euron lisäystä Pariisin olympialaisten ja paralympialaisten valmistautumisen ja viimeistelyvaiheen tukemiseen, 500 000 euron lisäystä hiihtolajien tukemiseen Milano-Cortinan 2026 talviolympialaisten ja paralympialaisten valmistautumisessa sekä 200 000 euron lisäystä olympiakisoihin uusina lajimuotoina vahvistettujen lajien valmennuksen tehostamiseen.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori iloitsee merkittävästä esityksestä ja muistuttaa huippu-urheilun keskeisestä asemasta osana suomalaista kulttuuria:

– Huippu-urheilijat tuottavat iloa ja elämyksiä kaikille suomalaisille vaikeinakin aikoina. Huippu-urheilulähetykset ovat vuodesta toiseen katsotuimpien televisio-ohjelmien joukossa, ja huippu-urheilu tuottaa Suomeen myös työpaikkoja ja verotuottoja. On tärkeää, että huippu-urheilua arvostetaan ja tuetaan. Kiitämme hallitusta ja liikunta- , urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistiä lisärahoitusesityksestä ja sen kohdentamisesta olympia- ja paralympiaurheilijoiden, valmentajien ja lajien tukemiseen, Vapaavuori sanoo.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen toteaa esitetyn lisärahoituksen tehostavan merkittävällä tavalla valmentautumista tulevien vuosien olympialaisiin ja paralympialaisiin.

– Meillä on kattava tukijärjestelmä ja tarkat kriteerit kärkiurheilijoiden ja lajien tukemiseksi, mutta valitettavan usein joudumme jakamaan niukkuutta ja tekemään kompromisseja, joissa aivan kaikille ei riitä sellaista tukea, mitä he ansaitsisivat tai tarvitsisivat. Tämä lisärahoitus antaisi merkittävän mahdollisuuden tehostaa urheilijoiden tukemista kohti tulevien vuosien kisoja, Heikkinen kiittelee.

Suomen Olympiakomitea pitää positiivisena myös, että lisätalousarviossa esitetään 700 000 euron kertaluontoista lisäystä liikunnan ja urheilun suurtapahtumatoiminnan kehittämiseen, 689 000 euron kertaluontoista lisäystä yhdenvertaisuuden edistämiseen liikunnassa ja urheilussa ja 694 000 euron lisämäärärahaa seuratoiminnan kehittämiseen.

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta