Lumilajit koolla Vuokatissa: Menestymme yhdessä Milano-Cortinassa 2026

Seuraaviin olympialaisiin Pariisissa oli keskiviikkona aikaa 93 päivää, mutta lumilajien silmissä siintää jo vuoden 2026 talvikisat Italiassa. Lumilajit kokoontuivat Vuokatissa yhteiseen seminaariin starttaamaan matkan kohti Milano-Cortinaa. Korkeatasoinen huippu-urheilutapaaminen kiteytyi tahtotilaan: Menestymme yhdessä Milano-Cortinassa 2026.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen kiteytti menestysedellytysten kulminoituvan jatkuvaan vuoropuheluun parhaiden osaajien kesken ja kykyyn keskittyä toisteisesti laadukkaisiin arjen perusasioihin.

– Kansainväliselle huipulle ei ole oikotietä, eikä ole olemassa mitään salaisuuksia. Toisteisesti laadukas arki ratkaisee. On tehtävä töitä kovaa mutta fiksusti, altistettava itsensä kriittisille keskusteluille koko urheiluyhteisön kanssa ja kyettävä oppimaan muilta. Se on menestysreseptimme kohti Milano-Cortinaa, Heikkinen sanoi.

Tapaamisen seminaariosuudessa kuultiin mm. ampumahiihdon päävalmentajan Erik Kulstadin ajatuksia Milano-Cortinan olympiaprojektista, alppihiihtäjä Elian Lehdon kuulumisia ja valmentaja Eero Blomqvistin näkemyksiä Elianin tiestä kohti maailman kärkeä, sekä Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtosen raportti tutkimus- ja kehitystoiminnasta urheilijoiden tukena.

Pekingin menestyksestä oppeja Milano-Cortinaan

Suomen olympiajoukkueen johtaja Leena Paavolainen kertoi Milano-Cortinan prosessin tulevista vaiheista ja niistä opeista, joita Pekingin talviolympialaisista hyödynnetään myös seuraavissa kisoissa.

– Pekingin talvikisojen menestyksen taustalla oli vahvasti lumilajien yhteistyö, tiedon ja kokemusten jakaminen sekä yhteiset tavoitteet ja yhteinen identiteetti. Olympiakomitean tehtävänä on vahvistaa tätä yhteistä toimintatapaa edelleen ja mahdollistaa lajien välinen yhteistyö ja lajien kyky oppia toisiltaan.

– Tällä hetkellä meillä on käynnissä talvilajien kehittämis- ja tukiprosessi, jossa analysoimme lajien tilanteet ja suuntaamme tukea ja resursseja lajien tueksi. Tavoittelemme 2-vuotisia suunnitelmia tästä keväästä Milano-Cortinaan saakka ja uskomme vahvasti, että Pekingin menestys on toistettavissa pitkäjänteisellä lajien välisellä yhteistyöllä, Paavolainen sanoi.

Milano-Cortina 2026: Kisajärjestäjien sivut

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista