Maailman kallein sohva myyntiin 4,7 miljardilla 

Liikkumattomuuden ehkäisyn ja paikallaolon katkaisun eteen tehdään paljon hyvää työtä. Silti tulokset heikkenevät. Samaan aikaan liikkumattomuus haastaa meidän hyvinvointiamme, työ- ja toimintakykyämme sekä kriisinkestävyyttämme – ja viime kädessä talouttamme. Liikkumattomuus ja paikallaanolo maksavat yhteiskunnallemme yli 4,7 miljardia euroa joka vuosi. Olemme tilanteessa, jossa kustannukset ovat kivunneet suuruudeltaan valtion puolustusbudjetin suuruiseksi kulueräksi. 

– Liikkumattomuuden seurausten ennaltaehkäisyn tulisi olla merkittävästi nykyistä vaikuttavampaa. Tarvitsemme heräämisen sekä yhteiskunnan, että yksilön tasolla. Maailman kallein sohva haluaa havahduttaa meidät kaikki pohtimaan kriisin vakavuutta. Liikkumattomuuden ratkaisussa kyse on ennen kaikkea tottumusten ja tapojen muuttamisesta, painottaa Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Olympiakomitean Maailman kallein sohva -kampanja on osa Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -konseptia, jolla nostetaan liikkumattomuutta yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tehdään näkyväksi eri toimijoiden hyvää työtä tilanteen parantamiseksi.  

– Yhteiskunnan eri toimijoiden on löydettävä nykyistä paremmin roolinsa ja mahdollisuutensa liikkumisen edistämisessä. Tammikuussa lanseerattu Toimintakykyinen maa ja kansa -konsepti on kerännyt mukaansa moninaisen joukon eri toimijoita ja toinen toistaan kekseliäämpiä lupauksia toimintakyvyn lisäämiseksi. Mukana on jo yli 150 toimijaa. Kannustan jokaista toimijaa liittymään mukaan. Yhteiseen työhön tarvitaan meitä kaikkia – vain yhdessä voimme muuttaa suuntaa, linjaa Olympiakomitean liikunnallisen elämäntavan johtaja Petri Keskitalo.

Toimintakykyinen maa ja kansa mukana Suomi Areenassa 

On aika nostaa liikkumattomuudesta aiheutuvat sekä yksiköön että yhteiskuntaan suuntautuvat ongelmat puheenaiheeksi ilmaston ja talouden rinnalle. Suomen Olympiakomitea herättelee keskustelua Suomi Areenassa yhteistyössä kumppaneidensa ja MTV3 kanssa.  

Suomi Areena Porissa keskiviikkona 26.6. 2024

klo 10.00–10.45: Kuka ratkaisee liikkumattomuuden ongelman? 

Kenen vastuulla liikkumattomuuden ongelma ja ihmisten toimintakyvyn turvaaminen on nyt ja tulevaisuudessa? Onko terveydenhuollon tehtävänä huolehtia sairaista, vai varmistaa ihmisten terveys ja toimintakyky? Millainen on median vastuu – onko aktiivisesta elämäntavasta viestiminen tarpeeksi kiinnostavaa?

Klo 11.00–11.45: Kuka ratkaisee liikkumattomuuden ongelman?  

Liikkumattomuuden lietsoma henkinen ja fyysinen pahoinvointi vaikuttaa myös koko väestön kriisinkestävyyteen ja resilienssiin. Miten poliittisen kentän ja parlamentaarisen yhteisymmärryksen kautta voidaan varmistaa se, että liikkumattomuuden ongelman taklaaminen ei unohdu eduskuntatalon työhuoneiden pöytälaatikoihin tai jää vaalilupausten tasolle?

Tutustu ohjelmaan Liikunta ja urheilu näkyvästi esillä Suomi Areenassa.

Lisätiedot:

Lisätietoja

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista