Maribor 2023: Kangasniemi ja Nelimarkka hopealle

Aatu Kangasniemi otti kuulahopean lisäksi toisen EYOF-mitalinsa voittamalla hopeaa moukarinheitossa. Kangasniemen paras heitto irtosi viimeisellä kierroksella ja kantoi 75,09.

– Oli vähän samankaltainen kisa kuin kuulassa, lämmittelyheitot oli aika kämäisiä. Näin suomalaisena ei ollut tottunut ihan noin hitaaseen rinkiin, eikä välttämättä ollut optimi kenkävalinta, mutta heitto heitolta alkoi pikkuhiljaa paranemaan. Viimeisellä heitolla oli enemmän tehoa ja sattui olemaan ihan hyvä heitto teknisestikin, niin sitten tietenkin se ottaa verkkoon ja lähtee metrit siinä. Se oli kuitenkin päivän pisin eli ihan tyytyväinen voi olla. On hienoa, että sain kaksi mitalia ja kokemuksena tämä on ollut tosi hieno. Kilpailemisen lisäksi myös se yhdessäolo ja uusien ihmisten tapaaminen on se kohokohta, summasi Kangasniemi.

Aatu Kangasniemeä valmentaa Harri Kangasniemi ja hän edustaa Nurmijärven Yleisurheilua. 

Kisan voiton otti Unkarin Armin Szabados.

Rebecca Nelimarkalle hopeaa keihäänheitossa

Rebecca Nelimarkka

Mariborin yleisurheiluilta tarjosi Suomelle toisenkin mitalin, kun Rebecca Nelimarkka heitti hopealle keihäässä. Nousujohteisen kisan paras heitto syntyi neljännellä kierroksella ja kantoi 58,91. Kisan voitti Kroatian Vita Barbic.

– Kaikkeni jätin kentälle, mutta tällä kertaa se ei riittänyt kultaan, sanoi Nelimarkka.

Nelimarkka oli mitalikannassa myös viime vuoden EYOF-kisoissa Banska Bystricassa ja voitti silloin kultaa. Hänen valmentajansa on Samu Myllymaa ja hän edustaa Nakkilan Virettä.

Hannu Sjöblom starttasi 400 m aitojen finaaliin, mutta matka keskeytyi takareisivammaan.

EYOF-kisojen kisaformaatissa on mukana medley-viesti, jossa 1. juoksija juoksee 100 m, toinen 200 m, kolmas 300 m ja neljäs 400 m. Tyttöjen viestissä Suomen joukkueessa juoksivat Maria Djusko, Elmiina Siikala, Mila Heikkonen ja Emmi Savenius. Joukkue oli eränsä kolmas, mutta heidän aikansa 2.11,40 ei riittänyt finaalipaikkaan.

Poikien medley-viesti kaatui vaihdon epäonnistumiseen ja matka jäi kesken. Viestijoukkueessa olivat mukana Axel Nisula, Alvar Itämeri, Juho Venäläinen ja Hannu Sjöblomin korvannut Joonas Kumpulainen.

Venla Päivärinta neljäs vapaauinnissa – Mustoselle seitsemäs sija rintauinnissa

Venla Päivärinta. Kuvaaja: Tommi Holma.

Venla Päivärinta ui neljänneksi 50 m vapaauinnissa. Hänen aikansa 26,18 oli täsmälleen sama kuin semifinaaliuinnissa aikaisemmin iltapäivällä, ja uusi henkilökohtainen ennätys. Päivärinta eteni alkueristä ajalla 26,58, joka sekin oli hänen uusi ennätyksensä.

Veera Mustonen oli jälleen ennätysvauhdissa ja paranteli aikaansa 100 m rintauinnin finaalissa. Uusi ennätys kirjataan lukemin 1.11,89. Mustonen oli finaalin seitsemäs.

Olivia Riekki oli 50 m vapaauinnin alkuerien yhdeksäs ajalla 26,80, mutta kilpailuformaatin mukaan jatkoon pääsee vain yksi urheilija kustakin maasta.

Nicolas Nyström paranteli myös ennätystään 400 m sekauinnissa, mutta aika 4.41,93 ei riittänyt finaaliin.

Sekauintiviestissä Suomen nelikko, Selma Laukkanen, Linnea Heikkilä, Venla Holma ja Riialiina Kiljala, ui eränsä kolmanneksi, mutta heidät hylättiin vaihtorikkeen takia.

800 m vapaauinnissa Malla Hämäläinen ui sijalle 14 ajassa 9.11,35. Miina-Anniina Härkäsen aika oli 9.11,59 ja sijoitus 15.

– Viikko meni todella hienosti. Uimarit uivat vähintään omalle tasolleen ja aika iso osa ylittikin sen. Olen todella tyytyväinen uimareiden edesottamuksiin näissä kisoissa. Taso oli tosi kova ja meidän nelossijoilla olisi viime vuonna sijoittunut paljon korkeammalle, mutta urheilu on sellaista ja kilpailu on kovaa. Suurimmat onnistujat olivat Veera Mustonen kahdella finaalipaikalla, ja molemmissa uudet, hienot ennätykset, ja Venla Päivärinta, joka nosti tasoaan todella huimasti näissä kisoissa. Finaalissa neljäs todella kovalla ajalla ja satasessakin välierissä, todella lähellä finaalipaikkaa siinäkin. Myös Malla Hämäläinen ui hienosti finaaliin 400 m vapaauinnissa. Lisäksi tyttöjen 4 x 100 vapaauintiviesti oli todella kova. Kaikki ylittivät oman tasonsa ja venyivät todella hienosti. Harmittava nelossija siinäkin, mutta kaiken kaikkiaan todella onnistuneet kilpailut ja tästä on todella hyvä jatkaa eteenpäin, analysoi valmentaja Aleksi Rajansuo kisaviikkoa.

Suomalaisten tulokset:

100 m rintauinti N
7. Veera Mustonen 1.11,89

50 m vapaauinti N
4. Venla Päivärinta 26,18
9. Olivia Riekki 26,80

400 m sekauinti M
22. Nicolas Nyström 4.41,93

800 m vapaauinti N
14. Malla Hämäläinen 9.11,35
15. Miina-Anniina Härkänen 9.11,59

4 x 100 m sekauintiviesti N
DSQ Suomi

Judossa EYOF-kisojen viimeiset suomalaisesitykset

Judossa alle 70-kiloisten ottelussa Isla Erkkilä kohtasi Bulgarian Nadie Jaafarin. Kovaksi tiedetty vastustaja oli odotusten mukainen ja vei ottelun nimiinsä. Erkkilä pääsi jatkoon keräilyerien kautta, mutta tie katkesi tappioon Hollannin Xanne Van Lijfiä vastaan.

Yleisurheilu päättää kisatapahtumat Mariborissa

Kisojen päätöspäivänä nähdään suomalaisia vielä yleisurheilukentällä.  Mukana ovat Mico Lampinen, Aino Aalto, Eetu Valtola, Niklas Piirainen, Inka Peltola ja Ella Mäntylä.

Suomalaiset EYOF-kisoissa lauantaina 29.7. (Suomen aikaa)

10.50 Yleisurheilu, M, kiekonheitto, finaali, Mico Lampinen
11.00 Yleisurheilu, N, korkeushyppy, finaali, Aino Aalto
11.10 Yleisurheilu, M, 2000 m esteet, finaali, Eetu Valtola
11.30 Yleisurheilu, M, kolmiloikka, finaali, Niklas Piirainen
11.50 Yleisurheilu, N, 1500 m, finaali, Inka Peltola
12.00 Yleisurheilu, N, kuulantyöntö, finaali, Ella Mäntylä

Kisojen tulospalvelu
Kisastriimit EOC TV:ssä 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista