Melontaharrastus toi arkeen tärkeän seurayhteisön ja sytytti harrastamisen kipinän

Melontaharrastus on vaikuttanut Raimo Tammisen elämään monin tavoin. Tammisen nykyinen kajakki on kuljettanut tätä jo yli 60 000 kilometriä, mikä vastaa puoltatoista kierrosta maapallon ympäri.

Helsinkiläiseen Melaveikot-seuraan hän liittyi vuonna 2005.

– Olin harrastanut melontaa jo jonkin aikaa ennen seuraan liittymistä. Seura on kuitenkin tuonut harrastukseen merkittävää jatkuvuutta ja säännöllisyyttä. Ilman seuraani en olisi aktiiviharrastaja, Tamminen kuvaa.

Melontaharrastus ei kysy ikää

Tammisen kipinä melontaan syttyi vastaan myöhään aikuisiällä.

– Ikä ei ole lajissamme este. Seuramme vanhin harrastaja on lähes 90-vuotias. Melonnan voi aloittaa kuka tahansa, milloin tahansa.

Seurayhteisö on Tammisen mukaan tiivis.

– Meillä on esimerkiksi hyvin aktiivinen WhatsApp-ryhmä. Jokainen löytää varmasti halutessaan seuraa melontareissuille.

– Seurayhteisö on vahvistanut mielenkiintoa lajia kohtaan. On arvokasta, että ympärillä on ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet samasta lajista, hän jatkaa.

Laji kiehtoo ja inspiroi

Meri oli Tammiselle suuressa roolissa melontaharrastuksen aloittamisessa.

– Meri on arvaamaton. On tärkeää kunnioittaa sitä ja toimia sen ehdoilla. Turvallisuudesta huolehtiminen on lajissamme ensisijaisen tärkeää, eikä siitä saa tinkiä koskaan. Vesi ei väsy tai anna virheitä anteeksi. On tunnistettavat omat rajat ja tiedostettava, ettei merta voi haastaa.

Parhaimmillaan meri kuitenkin edustaa vapautta. Merellä vallitseva hiljaisuus ja luonnon läheisyys on Tammiselle ”kuin taikaa”.

– Merellä tunnen olevani vapaa. Vastaavaa tunnetta en koe missään muualla. Vesillä minulle tulee tunne siitä, että juuri tässä hetkessä on kaikki.

Matalan kynnyksen laji

Melontaharrastuksen aloittamiseksi on suoritettava joitakin alkeiskursseja, joissa käydään läpi lajin perusteita sekä tekniikkaa. Alkeiskurssien suorittamisen jälkeen voi liittyä melontaseuran jäseneksi.

– Alkeiskurssit ovat maksullisia, mutta kokonaisuudessaan lajin kustannukset ovat varsin maltillisia. Kausimaksu kattaa koko vuoden eli 12 kuukautta. Toki tämä edellyttää merien olevan auki.

– Melontaseurat ovat oman kokemukseni mukaan hyvin aktiivisia kurssien ja retkien järjestäjiä. Seuroista saa hyvää kokemusta ja kattavaa opastusta lajin pariin.

Seura on tuonut Tammisen elämään aktiiviharrastuksen lisäksi tärkeitä ihmisiä.

– Koskaan ei tarvitse lähteä yksin vesille. Joistakin seurakavereista on tullut myös vapaa-ajan ystäviä.

Löydä harrastamisen kipinä Sporttihausta!

Suomen Olympiakomitea ja lajiliitot haluavat innostaa uusia liikkujia seuratoiminnan pariin. Liikunnan terveysvaikutukset ovat merkittäviä niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisesti. Tänä syksynä harrastuksen löytäminen ja aloittaminen on helpompaa kuin koskaan. Suomisportin uudistuneesta Sporttihaku -palvelusta löytyy tuhansia harrastusmahdollisuuksia. Löydä oma harrastamisen kipinäsi – etsi uusi harrastus Suomisportin Sporttihausta!

SEURA: katso, miten mukaan Sporttihakuun!

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista