Miljoonan kilometrin liikuttaja Savonmaalta – TarinaGolf on ehdolla Urheilugaalassa Vuoden urheiluseuraksi

Vuoden 2023 Urheiluseura palkitaan Urheilugaalassa 11.1.2024. Tänä vuonna valintakriteerinä on ”seurat koko kansan liikuttajina”. Vuoden Urheiluseuraksi ovat ehdolla Lahden Uimaseura, TarinaGolf ja Turun Urheiluliitto. Tässä artikkelissa esittelemme Vuoden Urheilseura -ehdokkaista TarinaGolfin.

TarinaGolf on Itä-Suomen suurin urheiluseura: seuran riveissä liikkuu kaiken kaikkiaan hieman vajaa 2 500 jäsentä. TarinaGolf haluaa tarjota liikkumisen mahdollisuuksia monipuolisesti. Seuran puitteissa golfataan kesäisin yli 50 000 kierrosta ja talvisin hiihdetään 500 000 kilometrin edestä.

– Liikutamme vuosittain yli 10 000 ihmistä. Meille on tärkeää, että tavoitamme toiminnallamme mahdollisimman laajoja joukkoja eri ikäisiä ja tasoisia liikkujia. Myös esteettömän liikkumisen mahdollistaminen on toimintamme keskiössä, kuvaa TarinaGolfin toiminnanjohtaja Osmo Ruuska.

TarinaGolfissa on vahvat perinteet myös kilpaurheilun saralla. Seura on voittanut poikkeuksetta vuosittain vähintään yhden SM-mitalin – lisäksi ”tarinalaisia” on nähty mitalisijoilla jopa EM-kisoissa ja edustajat sekä miehissä että naisissa myös ammattilaisgolfin Euroopan pääkiertueella.

– Urheilijoidemme menestys kansallisesti ja kansainvälisesti on ollut systemaattisen työn tulos. Olemme halunneet satsata lasten ja nuorten harrastamisen mahdollisuuksiin seurassamme. Haluamme rakentaa vankkaa harrasteperustaa, jonka pohjalta on mahdollista lähteä tavoittelemaan menestystä myös kilpagolfissa, Ruuska kertoo.

Liikkumisen mahdollisuuksia matalalla kynnyksellä

TarinaGolfin kaksi täysimittaista 18-reikäistä golfkenttää yhdistyvät talvisin Siilinjärven kunnan latuverkostoihin. Hiihtäjiä Siilinjärven Tarinanharjuun saapuu niin lähialueilta kuin kauempaakin.

– Oli kyse sitten golfista tai hiihdosta, haluamme tuoda liikunnan kaikkien ulottuville, Ruuska summaa.

Erityisesti golfin osalta seura tekee aktiivisesti töitä lajiin liittyvien mielikuvien muuttamiseksi.

– Golf saatetaan yhä harmillisesti nähdä melko elitistisenä harrastuksena. Meille on tärkeää, että muutamme osaltamme näitä mielikuvia. Jäsenistömme ikähaarukka on tällä hetkellä 7–91 vuotta. Joukkoomme mahtuu eri tasoisia pelaajia erilaisilla tavoitteilla. Tätä haluamme tuoda näkyväksi muun muassa verkkosivuillamme ja viestinnässämme laajemmin.

– Lisäksi golf on tutkitusti terveyttä edistävä laji ja sopii nuorten lisäksi myös erityisesti ikääntyville. On jopa todettu, että golfari elää keskimäärin viisi vuotta pidempään, Ruuska lisää.

Harrastustoiminnan tarjoaminen matalalla kynnyksellä on TarinaGolfissa keskeisessä roolissa. Kaikille golfista kiinnostuneille tarjotaan esimerkiksi ilmaisia ohjattuja tutustumistilaisuuksia ja green card -kursseja järjestetään kesäisin viikoittain. Kesällä 2023 seurassa aloitti yli 300 uutta pelaajaa.

– Olemme rakentaneet aloittajalle oman polun, johon kuuluu ilmaiset ohjatut tutustumisillat, kipinäkierrokset, alkeiskurssit, starttiharkat, kummitoiminta sekä aloittajalle räätälöidyt pelipaketit.

– Kilpailu vapaa-ajasta on nykyisin äärimmäisen kovaa, jolloin on tärkeä löytää kekseliäitä ratkaisuja ihmisten tavoittamiseksi. Mikäli haluamme liikuttaa mahdollisimman laajoja joukkoja, on meidän tarjottava toimintaa matalalla kynnyksellä järkevään hintaan, summaa Ruuska.

Kaikki yhtä tarinaa

TarinaGolfissa yhteisöllisyys ja talkootyö ovat suuria kantavia voimia.

– Meillä pelaa päivittäin 600 pelaajaa. Kenttien ylläpitoon osallistuu runsas joukko tarinalaisia niin kentänohjaajina kuin kenttien kukkaistutusten hoidossa. Koko Tarina-yhteisö haluaa pitää huolta kentästä. Samalla tämä on meille osoitus siitä, että seuran toiminta nähdään tärkeänä.

– Jokainen toimintamme osa-alue on osa samaa tarinaa. Oli kyseessä sitten yhteistyö paikallisten yritysten tai seurojen kanssa, on kirkkain tavoitteemme saada mahdollisimman moni liikkumaan – ja samalla kenties löytämään elämän mittaisen harrastuksen seurastamme, Ruuska summaa.  

Teksti: Aliisa Vaurhin

Kuva: TarinaGolf

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista