Suomen liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist vieraili Sporttitalolla tiistaina 3.10. Ministerin mukana vierailuun osallistui 15-vuotias Minea Kaippio, joka osana Planin #GirlsTakeover -tempausta otti ministerin pestin haltuunsa päiväksi. Ministerit vierailivat Olympiakomitean johtoryhmän kokouksessa, tutustuivat Sporttitaloon ja tapasivat jäsenjärjestöjä.
Ministeri Bergqvist ilmaisi huolensa koskien suomalaisten liikkumattomuutta puheessaan Olympiakomitean jäsenjärjestöille nostaen samalla esille myös poikkihallinnollisuuden merkitystä tilanteen ratkaisemiseksi.
– Tiedämme, että liikkumattomuus on valtava haaste ja valtava ongelma. Tästä syystä hallitus on luonut Suomi Liikkeelle -ohjelman, ja ensimmäinen ministerityöryhmä on jo kokoontunut asian tiimoilta. Tärkeä kysymys on myös se, miten saamme muut ministeriöt mukaan, koska tämä ei ole vain opetus- ja kulttuuriministeriön asia. Tämä on koko meidän yhteiskuntamme asia, painotti Bergqvist.
Ministeri nosti esille myös vallitsevan kansainvälisen tilanteen mukanaan tuomat haasteet urheilukentällä.
– Olen jo kauan sanonut, että niin pitkään, kun Venäjä jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa, ei venäläisillä tai valkovenäisillä urheilijoilla ole asiaa kansainvälisiin urheilutapahtumiin. Urheilun eettistä toimintaa on tuettava, korosti Bergqvist.
Hän nosti puheenvuorossaan esille myös sen, että suomalaisten urheilijoiden pitää pystyä valmistautumaan rauhassa Pariisin olympialaisiin.
“Nuorisoministeri” Kaippio piti myös puheen jäsenjärjestöille. Hän korosti erityisesti liikunnan ja urheilun tasa-arvokysymyksiä ja yhdenvertaisuutta, sekä harrastusten merkitystä erityisesti lasten ja nuorten elämässä.
– Näkökulma, josta urheilumaailmaa liian usein unohdetaan katsoa, on tasa-arvo. Urheilu ja tasa-arvo eivät ole toisistaan irrallisia. Nämä kaksi arvoa elävät rinnakkain, toisiinsa vaikuttaen ja toisiaan tukien. Ajattelenkin, että tasa-arvolla ja urheilulla on loppujen lopuksi aika lailla sama päämäärä: luoda hyvinvointia ja osallisuutta. Urheilun täytyy olla jokaiselle kuuluvaa ja mahdollista, vetosi Kaippio.
Hän totesi, että hallituksella on nyt edessään neljä kokonaista vuotta aikaa panostaa ihmisten liikkumiseen, hyvinvointiin, osallisuuteen ja tasa-arvoon. Muutos lähtee puheista, mutta teoilla osoitetaan niiden todellinen paino.
– Kun katson nyt taaksepäin omia lapsuuden harrastuskokemuksiani, tunnistan niiden hyödyt entistä vahvemmin. Opin ryhmässä toimimisen taitoja, sain voimaa yhteisöllisyydestä ja kiinnityin yhteiskuntaamme. Nämä vaikutukset ja opitut taidot tulevat kannattelemaan minua vielä pitkään, sanoi Kaippio.
– Tasa-arvoa ei saavuteta yhdessä päivässä, vuodessa tai hallituskaudessa. Muutos on hidasta, aikaa vievää ja työtä vaativaa. Parempi huominen ei synny pelkistä puheista ja tyhjistä lupauksista. Vasta teoilla osoitetaan niiden todellinen paino. Parempaa huomista ei saavuteta yhden ihmisen voimin, vaan työhön tarvitaan meistä jokainen.