Suomalaiset liikkuvat entistä vähemmän, ja se näkyy kansalaisten fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa ja kestävyydessä. Heikentynyt toimintakyky merkitsee kasvavia terveydenhoitokuluja ja miljardiluokan kustannuksia kansantaloudelle. Deloitten järjestämässä lounaspaneelissa pohdittiin, mitä yrityksissä voidaan tehdä kehityksen pysäyttämiseksi.
Nordic Business Forum -tapahtuman yhteydessä järjestettyyn paneelikeskusteluun osallistuivat Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto ja Deloitte Finlandin toimitusjohtaja Lari Hintsanen.
Keskustelun aluksi Hintsanen totesi, että suomalaisten liikkumisesta on tutkittua tietoa jo 50 vuoden ajalta.
– On meidän onnemme, että faktaa on pitkältä ajalta. Valitettavasti tilastot kertovat kuitenkin karua kieltä: me kaikki liikumme aivan liian vähän. Nykyisten sukupolvien fyysiset ja henkiset muskelit eivät yllä lähelläkään edeltävien sukupolvien tasoa. Hälyttävintä on, että meidän lapsistamme vain joka kolmas liikkuu riittävästi.
Hintsanen toivoi, että jokainen yksilö löytäisi oman tapansa lisätä fyysistä aktiivisuutta omassa arjessaan.
– Muutoksen siemen lähtee jokaisesta itsestä. Mutta on myös asioita, jotka täytyy ratkaista laajemmalla tasolla, Hintsanen jatkoi viitaten Suomen koulujärjestelmän ja liikuntaharrastusten yhteensovittamiseen.
Tähän Susiluodolla oli selkeä näkökanta.
– Tarvitsemme systeemisen muutoksen koulujen arkeen, jossa liikunta lisääntyy niin päivän sisällä kuin harrastusmahdollisuuksina kouluilla iltapäivisin. Tämä toisi lapsiperheiden iltoihin arjen helpotusta
Johtajat kulttuurimuutoksen edelläkävijöinä – kokouksissa ei ole pakko istua!
Susiluoto toivoi, että jokainen löytäisi oman hyvinvoinnin lähteensä, mutta korostaa johtajien roolia muutoksen käynnistämisessä.
– Johtajat johtavat omalla esimerkillään. Itse olen ottanut uudeksi tavaksi kannustaa kokousten osallistujia nousemaan ylös heti, kun sellainen tulee mieleen. Kokousten alussa kerron, että ei ole pakko istua koko ajan, vaan voi jaloitella koska vaan. Olen saanut tästä uudesta käytännöstä paljon positiivista palautetta, ja moni on sanonut ottavansa tämän vinkin käyttöön myös omalla työpaikallaan. Tällaiset asiat ovat pieniä, mutta tärkeitä askelia työkulttuurin muuttamisessa.
– Liikuntaa ei ole pakko myöskään ahmia tuntitolkulla, jos siihen ei yksinkertaisesti ole aikaa. On tärkeää havaita, että liikuntaa voi napostella myös ihan pieninä annoksina. Kun niistä pienistä annoksista pitää kiinni, syntyy tapoja ja rutiineja, jotka edistävät hyvinvointia myös huonoina päivinä, kun liikunta ei houkuttele.
Hintsanen puolestaan kertoi esimerkin Deloitten työarjesta.
– Sain eräältä asiakkaaltani kehotuksen järjestää lounastapaamisten sijaan liikunnallisia tapaamisia. Se sai pohtimaan meidän työpaikkakulttuuriamme ja tekemään pieniä muutoksia. Nyt Deloitte rohkaisee henkilöstöä aamukävelyille kalvosulkeisten sijaan. Emme enää kutsu henkilöstöä auditorioihin istumaan ja kuuntelemaan esityksiä, vaan teemme live-podcasteja, joita ihmiset voivat kuunnella kävelyn lomassa.
Liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen on yksi Suomen Olympiakomitean strategisista tavoitteista. Yhteistyö Deloitten kanssa keskittyy rakentamaan ja johtamaan liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan edistämisen verkostoja ja käytäntöjä Suomessa.
– Uskomme vahvasti, että yhteistyön avulla voimme nostaa toimintakyvyn Suomen vahvuuksiksi. Meidän roolimme on tukea Olympiakomiteaa tällä muutosmatkalla, Hintsanen tiivistää.
Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: Viestintäjohtaja Mika Noronen, puh. 040 504 8714
Deloitte Finland: Brändi-, markkinointi- ja viestintäjohtaja Rami Saarela, puh. 050 5252 173