Neljän lapsen äidin Emmin ”Netflix” on aamumelonta Kokemäenjoella

Emmi Puputti-Vehkalahden puhuessa melonnasta kuulee jokaisesta lauseesta lajin ja sen jokapäiväisen harrastamisen olevan valtavan paljon enemmän kuin mitä sana ”harrastus” pitää lähtökohtaisesti sisällään.

Neljän lapsen äiti herää kuudesti viikossa aamuviideltä ja suuntaa Kokemäenjoelle kajakkinsa kanssa. Ihan yksin, jos ei lasketa luonnon paikalle suomia kavereita.

– Aamu on mahtava, on niin hienoa treenata. On rauhallista: hiljaista ja tyyntä. Se on-suorastaan meditatiivistä aikaa. On hienoa olla osa luontoa. Se on todella voimauttavaa, Emmi kuvailee rauhallisen innokkaasti.

Äidin tehdessä treeniään, kotona nukkuu vielä aviomies ja neljä lasta: 3-vuotias vauhtipesä Hertta, 5-vuotias myöskin kovin dynaamisen oloinen nuoriherra Urho sekä jo iänkin puolesta rauhallisemmat 7-vuotias Hilma ja 10-vuotias Heta. Treenistä palatessa melontaretken rauha kaikkoaa takuuvarmasti.

Torstaisen pikaisen perheeseen kuvaushetkellä tutustumisen hetkenä ymmärtää Emmin puheet oman harrastuksen tärkeydestä ja voimaannuttamisesta kovin helposti. Elämä voi olla niin monella tavalla mahtavaa, kuten yhtenä osana kilpamelontaan panostaminen. Ja toisena lasten tuoma valo.

– Minun elämänrytmi on äärimmäisen tylsää. 21.30 nukkumaan ja herätys kello 5. Sitten perhe-elämää, työtä. Netflixiä en kyllä katsele, Emmi sanailee vähän virnistäen.

Sana ”tylsä” on tässä rytmityksen osalta ymmärrettävää, mutta siihen tylsyys kyllä Puputti-Vehkalahti -perheessä taitaa loppua.

– Haluan totta kai olla lasten kanssa paljon, siksihän heidät on tänne maailmaan haluttu. Me vietetään perheen kanssa paljon aikaa yhdessä. Tämä on vain jatkuvaa organisointia, Emmi kuvailee.

Torstaina perhe oli tehnyt leirinsä Joutjärven Melontakeskuksen rannalle Lahteen. Äidillä on edessä maratonmelonnan short trackin SM-kilpailu SM-viikolla.

– Yritän osallistua aina maratonmelonnan SM-kilpailuihin ja mahdollisuuksien mukaan ratamelonnan vastaaviinkin. Perhe on aina mukana, he haluavat olla kannustamassa. Äidin urheilu on vienyt lapsia jo erinäisiin paikkoihin, Emmi kertoo.

Emmillä on ”uudella urallaan” maratonmelonnan SM-mitaleita nyt kolmelta viime kesältä. N35-sarjassa Emmi on myös Euroopan mestari. Torstaina hän saavutti maratonmelonnan short trackissa naisten SM-hopeaa viime  vuoden ratamellonnan 500 metrin MM-pronssinaisen Sara Mihalikin jälkeen.

”Uudella urallaan”. Niin, Emmi, 39, meloi kilpaa parikymppiseksi, kunnes harrastamiseen tuli 6-7 vuoden tauko. Sitten rakkaus lajiin taas leimahti uudelleen. Viimeisen 11 vuoden aikana on sitten hänen omin sanoin vuorovuosin ollut raskaus, pieni vauva ja melontaa. Nyt käynnissä on kolmas perättäinen kisakesä.

– Petteri Ehoniemi on tehnyt minulle nyt harjoitusohjelmat. On todella kiva tehdä, mitä hän sanoo, Emmi nauraa.

Miksi melonta, liikunta? Mistä kipinä?

– Aito melonnan ilo on se syvin juttu. Se tuottaa hyvää fiilistä. Ei kilpaileminen ole mikään pääasia. Elämässä jaksaa paremmin, kun on hyvässä kunnossa. Uskon urheilun ja raikkaan ulkoilman hyvään vaikutukseen!

Kilpaileminen itsessään on muuttanut Emmin elämän aikana muotoaan.

– Kisaaminen motivoi treenaamaan enemmän. Kilpailen vain itseäni varten, fiilis siitä on tärkein.

Oman treenaamisen ja urheilemisen lisäksi kipinää rakkaaseen lajiin riittää myös omille sekä vieraillekin lapsille. Porilaisella Melamajavilla on ilmeisen innokas nuorisotoiminnan vetäjä.

– Pieni seura, mutta yritetään olla myös kilpamelonnassa nuorten kanssa mukana. Olen ottanut kopin seuran nuorisotoiminnasta omienkin lasten kautta. Meillä on ihanan motivoitunut junioriporukka, on ihanaa kun on saanut siirrettyä melonnan iloa eteenpäin, Emmi toteaa.

Epäilemättä Melamajavien junnuilla on lajia rakastava vetäjä. Heistä muuten Puputti-Vehkalahden esikoinen debytoi 10-vuotiaiden SM-kisassa perjantaina.

Maratonmelonnan short trackin SM-kilpailun Ylen lähetys on nähtävissä täältä

SM-VIIKKO LAHDESSA 3.-6.8.2023: TUTUSTU, SEURAA JA SYTYTÄ HARRASTAMISEN KIPINÄ

SM-viikon aikataulu. Kaikkiin SM-viikon tapahtumiin on yleisöltä vapaa pääsy.

SM-viikkoa voi seurata Yle:n kanavilla, TV2:ssa ja Areenassa, torstaista sunnuntaihin todella laajasti.

SM-viikon Ylen TV-lähetyksien aikataulu

SM-viikko voi seurata myös sen omista sosiaalisen median kanavista Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja YouTubessa. SM-viikon 2023 -nettisivuilta löytyy koostetusti kaikki olennainen tapahtumasta.

Olympiakomitea on aktiivisesti mukana SM-viikon operatiivisessa toteuttamisessa ja uutisoi myös tapahtumasta päivittäin nettisivuillaan sekä sosiaalisen median kanavissaan.

Teksti: Toni Flink

Kuvat: Roosa Vilkanen

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista