Olympiakomitean lausunto uuden rahapelijärjestelmän lainsäädännöstä

Viite: Hallituksen esitys eduskunnalle uutta rahapelijärjestelmää koskevaksi lainsäädännöksi (HE 16/2025)

Suomen Olympiakomitea kiittää mahdollisuudesta lausua hallituksen esityksestä, jolla on merkittäviä vaikutuksia suomalaiseen urheiluun. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi rahapelilaki, jonka myötä uudistunut luvanvarainen rahapelitoiminta voisi käynnistyä vuoden 2027 alusta.

Olympiakomitea pitää perusteltuna rahapelijärjestelmän uudistamista ja siirtymää lisenssijärjestelmään. Olympiakomitea tukee uudistuksen tavoitteita ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja sekä parantaa rahapelijärjestelmän kanavointiastetta. Nykyinen rahapelijärjestelmä vuotaa ulkomaisille peliyhtiöille niin, ettei pelaamisesta saada verotuloja Suomeen eikä myöskään rahaa suomalaiselle urheilulle.

Rahapelijärjestelmä on historiallisesti ollut tiiviisti kytkeytynyt suomalaiseen urheiluun. Urheilujärjestöt perustivat vuonna 1940 Veikkauksen edeltäjän Oy Tippaustoimisto Ab:n, ja rahapelituotot ovat pitkään olleet liikunnan ja urheilun valtion rahoituksen perustana. Urheilu oli rahapelituotoista kaikista riippuvaisin toimiala, esimerkiksi viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana yli 90 prosenttia valtion liikuntabudjetista katettiin rahapelitoiminnan tuotoista (pl. Olympiastadionin rahoitus ja korona-aika). Koronapandemian jälkeen vuonna 2024 siirryttiin uuteen rahoitusjärjestelmään, jossa rahapelituottoja ei enää kohdenneta jakosuhteiden mukaisesti urheilulle tai muihin yleishyödyllisiin käyttötarkoituksiin.

Uudella rahapelijärjestelmällä on kuitenkin edelleen merkittävä vaikutus urheiluun ja erityisesti sen yksityiseen rahoitukseen aikana, jolloin valtionrahoitukseen ollaan kohdistamassa suuria säästöjä. Rahapelijärjestelmäuudistus vaikuttaa esimerkiksi lajiliittojen, urheiluseurojen, urheilijoiden ja urheilutapahtumien markkinointiin, sponsorointiin ja varainhankintaan.

Olympiakomitea pitää hallituksen esitystä oikeansuuntaisena ja pääosin hyvin onnistuneena esimerkiksi markkinoinnin ja sponsoroinnin osalta. Olympiakomitea haluaa nostaa esille erityisesti pienimuotoisen rahapelitoiminnan lisenssin ja kilpailumanipulaation ehkäisemisen huomioitavaksi jatkovalmistelussa.

Markkinointi

Hallitusohjelman mukaisesti uudistuksessa turvataan mahdollisuus ohjata kulutusta luvalliseen tarjontaan muun muassa markkinoinnin avulla. Uudistuksen tavoitteena on parantaa rahapelijärjestelmän kanavointiastetta, johon keskeisesti vaikuttaa uuden toimilupajärjestelmän houkuttelevuus, jonka perusteella rahapelitoimijat hakeutuvat rahapelimarkkinoille. Kun rahapelaamista ohjataan uudella rahapelilailla säänneltyyn tarjontaan, tällä on merkittäviä vaikutuksia markkinointi- ja sponsorointituloihin.

Olympiakomitea pitää kannatettavana hallituksen esityksen linjaa rahapelien markkinoinnin sallimisesta tietyin rajoituksin. Uuden järjestelmän toimivuus edellyttää riittävän laaja-alaista markkinointia esimerkiksi urheilutapahtumissa, jotta rahapeliyhtiöt hakeutuvat lisenssijärjestelmään ja kuluttajat ohjautuvat säännellyn järjestelmän piiriin. Markkinoinnin rajaaminen toimiluvan saaneilta heikentäisi järjestelmän kanavointikykyä.

Samalla on ymmärrettävää ja perusteltua, että markkinointia rajataan rahapelihaittojen ehkäisemiseksi. Kyseessä on siis tasapainon löytäminen pelihaittojen ehkäisemiseen pyrkivän säätelyn ja kanavointiastetta nostavan rahapelijärjestelmän houkuttelevuuden välille. Markkinoinnin kieltojen sijaan on toimivampaa vähentää rahapelihaittoja säätelemällä markkinoinnin sisältöä. Näitä säännöksiä hallituksen esitykseen on kirjattu kattavasti, ja esityksen mukaan markkinoinnin tulisi olla maltillista. Lisäksi rahapelien markkinoinnin tulee aina sisältää tieto rahapelaamisen ikärajasta sekä siitä, mistä saa tietoa pelaamisen hallinnan välineistä ja apua rahapeliongelmiin. Uudistuksessa on myös kiinnitettävä huomiota siihen, että markkinoinnin sääntely on selkeää ja tarkkarajaista, jotta tulkinnasta ei synny epäselvyyksiä.

Olympiakomitea pitää hyvänä, että rahapelimarkkinointi urheilutapahtumissa olisi lähtökohtaisesti sallittua. Tapahtumapaikoilla olisi tapahtumien aikana mahdollista markkinoida rahapelejä toimeenpanevan yhtiön brändin lisäksi rahapelejä. Rahapelien markkinointi tapahtumapaikoilla rajoitettaisiin tapahtuma-ajankohtaan, mutta rahapeliyhtiön brändimarkkinointia voisi olla myös tapahtuma-ajan ulkopuolella, jos rahapeliyhtiö toimii esimerkiksi urheiluareenan pääsponsorina.

Markkinointia rajoitettaisiin alaikäisten suojelemiseksi rahapelihaitoilta. Alle 18-vuotiaita ei voi käyttää rahapelimainonnassa eikä rahapelejä voi mainostaa tilaisuuksissa, joiden osallistujat ja yleisö olisivat pääasiassa alaikäisiä. Tärkeää on, että valmistelun aikana on selkeytetty, että urheilutapahtumien osalta alaikäisille suunnatuilla tapahtumilla tarkoitetaan esimerkiksi lasten ja nuorten urheilukilpailuja, mutta ei aikuisten urheilua, jota katsomassa on myös alaikäisiä.

Ulkomarkkinointi sallittaisiin tietyin rajoituksin. Myönteistä on, että valmistelussa on päädytty siihen, ettei ulkomarkkinointia rajoitettaisi tulkinnanvaraisesti ainoastaan rahapelien pelipaikkojen välittömään läheisyyteen, koska käytännössä merkittävä osa rahapeleistä pelataan sähköisesti mobiililaitteilla. Kuten esityksessä nyt ehdotetaan, ulkomarkkinoinnin rajoittaminen on perustellumpaa siten, ettei sitä saa sijoittaa esimerkiksi päiväkotien, koulujen, apteekkien, terveyskeskusten tai päihdehuollon yksikön läheisyyteen.

Painetussa mediassa ja painettua mediaa vastaavassa sähköisessä julkaisussa rahapelimarkkinointi olisi myös sallittua. Tässä yhteydessä on tulkittava, että markkinointi on sallittua esimerkiksi urheilujärjestöjen ja liigojen digitaalisissa medioissa, uutiskirjeissä ja otteluohjelmissa.

Rahapeliyhtiö saisi markkinoida rahapelejä vain omilla verkkosivuillaan ja omilla sosiaalisen median tileillään. Vaikuttajamarkkinointi olisi kiellettyä. Lausuntokierroksen jälkeen esityksen sääntelyä on paranneltu urheilusponsoroinnin erityispiirteet huomioiden. Sponsoroinnin kohde, kuten urheilija, joukkue tai liiga, voisi esimerkiksi asusteissaan, sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillaan tuoda esiin sponsorinsa. Näin ollen sponsoroitavan urheilijan, joukkueen tai liigan verkkosivuilla tai sosiaalisen median kanavilla olisi mahdollista tehdä sponsorina olevan toimiluvanhaltijan nimen ja logon sisältäviä julkaisuja. Sponsoroinnin näkökulmasta on tärkeää, että toimiluvanhaltijan ja sponsoroitavan tahon välisestä yhteistyöstä voi viestiä myös muualla kuin toimiluvanhaltijan kanavissa.

Sponsorointi

Olympiakomitea pitää erinomaisena, että sponsorointi sallitaan uudistuksessa. Rahapeliyhtiöiden harjoittaman urheilusponsoroinnin voidaan arvioida lisääntyvän merkittävästi. Markkinoille tulevat rahapeliyhtiöt hakevat sponsorointikumppanuuksia esimerkiksi lajiliittojen, palloilusarjojen, urheiluseurojen, urheiluareenojen ja yksittäisten urheilijoiden kanssa. Rahapeliuudistuksella on todennäköisesti huomattavia positiivisia taloudellisia vaikutuksia osalle urheilutoimijoista ja sen myötä urheilun rahoitukselle. Myös hallituksen esityksessä on tunnistettu, että ”sponsoroinnin kieltäminen jättäisi urheilutoimijat vaille yhtä tulonlähdettä ja saattaisi johtaa huippu-urheilussa kansainvälisen kilpailuasemamme heikkenemiseen”.

Samalla huomioitavaa on, että oletettavasti urheilusponsorointi kohdistuu suurimpiin lajeihin sekä tunnetuimmille ja näkyvimmille urheiluseuroille, joukkueille ja urheilijoille, eivätkä sponsoroinnista tulevat tuotot jakaudu tasaisesti eri urheilulajien kesken tai ulotu alemmille sarjatasoille. Näin on käynyt esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa rahapelimarkkinoiden vapautuessa.

Vielä on aikaista arvioida, paljonko uudistus toisi urheiluun rahoitusta markkinoinnin ja sponsoroinnin myötä, mutta todennäköisesti kyseessä olisi vähintään kymmeniä miljoonia euroja. On myös mahdollista, että urheilusponsoroinnin tulot tasaantuvat ja vähenevät muutaman vuoden jälkeen uuden rahapelijärjestelmän käyttöönotosta, kuten on käynyt Ruotsissa ja Tanskassa. Lisäksi yksittäisen urheiluseuran ja urheilijan sponsoritulot tulevat vaihtelemaan urheilullisen menestyksen ja näkyvyyden mukaan.

Hallituksen esityksessä asetetaan sponsoroinnille reunaehtoja. Rahapeliyhtiöt eivät esimerkiksi saisi tehdä sponsorointia koskevia sopimuksia alle 18-vuotiaiden kanssa tai koskien alle 18-vuotiaiden tapahtumia, kilpailuja, sarjoja taikka niihin rinnastettavia tilaisuuksia. Lisäksi tehdessään sponsorisopimuksia rahapeliyhtiön olisi varmistettava, että sen logoja tai pelituotteiden nimiä ei esiinny alle 18-vuotiaiden käyttöön erityisesti tarkoitetuissa tuotteissa. Tämä tarkoittaa, ettei rahapeliyhtiöiden nimiä, logoja tai pelituotteita ei saa esiintyä juniorijoukkueiden asusteissa tai edustusjoukkueessa pelaavien junioreiden asusteissa. On vastuullista, että sponsorointia rajataan alaikäisten suojelemiseksi rahapelihaitoilta.

Uudistuksessa sallitaan myös pääsponsorointi, mikä on urheilun kannalta erittäin myönteistä. Pääsponsoroinnilla on merkittävä vaikutus urheiluun, koska monet yhtiöt ovat kiinnostuneita saamaan esimerkiksi urheilutapahtumasta, palloilusarjasta tai urheiluareenasta mahdollisimman suuren näkyvyyden. Sponsoroinnista kiinnostuneet yhtiöt toivovat monesti pääkumppanuuksia tai muita isoja vastineita, joten pääsponsoroinnin kieltäminen olisi heikentänyt tulevan järjestelmän kanavointikykyä. Esityksen mukaan sponsorina toimiva toimiluvanhaltija voisi toimia esimerkiksi urheiluareenan pääsponsorina, jolloin sponsoroitu urheiluareena voitaisiin nimetä sponsorin nimen mukaisesti ja urheiluareenassa ja sen rakenteissa voisi olla esillä sponsorin nimi ja logo.

Jatkovalmistelussa toivomme sponsoroitaville urheilijoille ja muille urheilutoimijoille rahapeliyhteistyöhön liittyviä tulkintaohjeita, erityisesti somen käyttöön. Tämä vahvistaisi urheilutoimijoiden tietämystä vastuulliseen rahapeliyhteistyöhön liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Lisäksi yhteiskunnallisina esikuvina toimivia urheilijoita voisi ottaa mukaan viestintään rahapelihaittojen ehkäisemisestä.

Pienimuotoisen rahapelitoiminnan lisenssi

Hallituksen esitykseen ei sisälly uudistuksen valmisteluaikataulun takia Ruotsin lainsäädännön kaltaista mallia, jossa yleishyödylliset toimijat voisivat verovapaasti ja pienemmällä lisenssimaksulla toimeenpanna pienimuotoisia rahapelejä varojen hankkimiseksi yleishyödylliseen toimintaan.

Esityksen mukaan yksinoikeustoimiluvan piiriin jäisivät raha-arpajaiset, veikkauspelit sekä fyysiset rahapeliautomaatit ja kasinopelit, kun taas kilpaillun markkinan rahapelitoimiluvan voisi saada esimerkiksi vedonlyöntiin sekä sähköisesti välitettäviin kasinopeleihin, rahabingoon ja raha-automaattipeleihin. Järjestöt voivat hakea kilpaillun markkinan rahapelitoimilupaa, mutta raha-arpajaisten jääminen yksinoikeusjärjestelmän piiriin sekä Ruotsin mallin mukaisten verovapauden ja pienempien lisenssimaksujen puute heikentävät selvästi yleishyödyllisten toimijoiden kiinnostusta hakea lisenssiä.

Olympiakomitea esittää, että uudistuksessa mahdollistetaan pienimuotoisen rahapelitoiminnan lisenssi, joka edullisena ja verovapaana tukisi esimerkiksi urheilujärjestöjen varainhankintaa. Olympiakomitea toivoo, että eduskunnan hallintovaliokunta tekisi mietinnössään seuraavan lausuman:

Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto selvittää ennen lain voimaantuloa mahdollisuuden edistää järjestöjen, kuten urheiluseurojen, varainhankintaa toteuttamalla yleishyödyllisten toimijoiden pienimuotoisen rahapelitoiminnan lisenssi ja keventämällä tavara-arpajaisten sääntelyä.

Lisenssin mahdollistaminen ja vapautus arpajaisverosta tukisi esimerkiksi urheilujärjestöjen työtä liikunnan ja urheilun edistämiseksi. Hallitusohjelman julkaisun jälkeen kansalaisjärjestöjen toimintaympäristö on muuttunut dramaattisesti tiukentuneiden ja aikaistuneiden valtionavustusleikkausten myötä, joten juuri nyt tarvittaisiin toimia urheilutoimijoiden varainhankinnan helpottamiseksi. Myös valtioneuvoston kansalaisjärjestöstrategiassa 2023–2027 tavoitteeksi on asetettu kansalaisjärjestöjen oman varainhankinnan edellytysten vahvistaminen. Lisenssin mahdollistava selvitys tulisi tehdä ennen lain voimaantuloa, koska esityksen mukaan raha-arpajaiset sisältävät yksinoikeustoimilupa olisi voimassa kymmenen vuotta.

Uudistuksessa tulisi toteuttaa Ruotsin mallin mukainen pienimuotoisen rahapelitoiminnan lisenssi. Ruotsissa yleishyödyllisiin tarkoituksiin tarkoitettuihin arpajaispeleihin (arpajaiset ja bingo) lisenssin voi saada voittoa tavoittelematon yhdistys, yleishyödylliseen tarkoitukseen pelejä järjestävät yhdistykset on vapautettu peliverosta (18 %) ja yleishyödyllisten toimijoiden lisenssihinnat ovat edullisemmat. Ruotsissa rahapeleistä ohjautuu vuosittain yli 140 miljoonaa euroa erilaisille järjestöille.

Pienimuotoisen rahapelitoiminnan lisenssiin tulisi sisältyä bingopeli, nettibingo sekä paperi- ja digiarvat. Uudistuksessa tulisi myös mahdollistaa rahapalkinnot yleishyödyllisten toimijoiden paperi- ja digiarvoissa, bingoissa ja nettibingoissa. Tämä mahdollistaisi ns. yhdistelmäpelit, joissa voittoina voi olla sekä rahaa että tavaroita. Lisäksi lisenssi voisi sisältää mahdollisuuden järjestää tapahtumakohtaisia raha-arpajaisia sekä vedonlyöntiä oman seuran tai joukkueen tapahtumista, joka mahdollistaisi esimerkiksi rahavoitot ottelun sisäisissä arpajaisissa ja tulosveikkauksissa.

Yleishyödyllisten toimijoiden pienimuotoisen lisenssin puuttumista esityksestä perustellaan rahapelien saatavuuden, näkyvyyden ja hyväksyttävyyden lisääntymisellä. Perustelut ovat erikoiset, koska pienimuotoinen rahapelitoiminta (kuten urheilujoukkueen paperiarvat) olisi kokonaisuuteen nähden vähäistä ja alemman riskitason rahapelitoimintaa samalla, kun lisenssijärjestelmän piiriin siirtyy tutkitusti eniten rahapeliongelmia aiheuttavia pelimuotoja, kuten netin raha-automaattipelit, kasinopelit ja vedonlyönti. Monissa Euroopan maissa yleishyödylliset raha-arpajaiset on hyväksytty ja todettu matalariskisiksi.

Samalla uudistuksessa tulee kehittää vanhentunutta arpajaislain tavara-arpajaisosiota keventämällä yleishyödyllisten toimijoiden tavara-arpajaisten sääntelyä, jotta esimerkiksi urheiluseuroilla ja joukkueilla olisi entistä parempi mahdollisuus tehdä varainhankintaa. Kehittämisehdotuksia ovat esimerkiksi lupien enimmäispituuden pidentäminen, pienarpajaisten yhteenlasketun myyntihinnan kasvattaminen ja fyysisen bingohallin vaatimuksen poistaminen. Nämä tukisivat osaltaan myös hallituksen tavoitetta byrokratian purkamisesta sekä valtioneuvoston kansalaisjärjestöstrategian toimeenpanoa.

Kilpailumanipulaatio

Kilpailumanipulaatio tarkoittaa vilpillistä vaikuttamista kilpailun tai ottelun kulkuun tai sen lopputulokseen. Kilpailumanipulaatio on lisääntynyt Suomessa ja on olemassa viitteitä järjestäytyneen rikollisuuden osallisuudesta. Siirryttäessä yhden yhtiön monopolijärjestelmästä useamman yhtiön toimilupajärjestelmään, pelitarjonnan lisääntyminen voi kasvattaa riskiä kilpailumanipulaatioon. Siksi onkin tärkeää, että tulevilta toimiluvan hakijoilta edellytetään vastuullista asennetta ja toimintaa kilpailumanipulaation torjumiseksi. Suurimmat riskit kohdistuvat suurimpiin palloilulajeihin, erityisesti alempien sarjatasojen joukkueisiin.

Olympiakomitea kannattaa esitettyjä toimenpiteitä kilpailumanipulaation estämiseksi. Hallituksen esityksessä kilpailumanipulaation estämiseen liittyen mainitaan rajoitukset tarjottaviin vedonlyönnin kohteisiin, rahapelitoimiluvan hakijan velvollisuus toimilupaa hakiessa esittää menettelytavat väärinkäytösten ehkäisemiseksi, havaitsemiseksi ja ilmoittamiseksi sekä toimiluvanhaltijan vuosittainen raportointivelvollisuus epäilyttävästä vedonlyönnistä ja kilpailumanipulaation torjuntatoimenpiteistä.

Vedonlyönnin toimeenpano olisi kielletty tapahtumasta tai tuloksesta kilpailussa, jonka osallistujista suurin osa on alle 18-vuotiaita. Lausuntokierroksen jälkeen esitykseen on täydennetty, että vedonlyönnin kohteena ei myöskään voi olla kilpailun, turnauksen tai urheilulajin sääntöjen rikkominen tai rikkomisesta seuraava rangaistus. Vedonlyönnin kohteena ei siis saisi olla säännönvastaisuuksista aiheutuvat seuraamukset, kuten esimerkiksi punainen tai keltainen kortti, pelirangaistus tai varoitus. Manipuloinnin vaara on omiaan kohoamaan näissä tilanteissa, joten rajoitukset ovat paikallaan. Olympiakomitea haluaa kiinnittää huomiota myös live-vedonlyöntiin liittyviin ongelmiin, jotka voivat johtaa sellaiseen käytökseen urheilussa, jota ei ilman vedonlyöntiä tapahtuisi. Tällaiset pelin sisällä tapahtuvat asiat, kuten kumpi joukkue saa ensimmäisen kulmapotkun tai kumpi tekee ensimmäisen maalin, ovat helpommin manipuloitavissa kuin lopputulos.

Toimiluvanhaltijalla on oltava menettelytavat kilpailumanipulaation havaitsemiseksi ja estämiseksi sekä kanava, joiden avulla pelaajat voivat ilmoittaa, jos heillä on epäily kilpailumanipulaatiosta tai sen uhasta. Lisäksi rahapelitoimiluvanhaltijan on viipymättä keskeytettävä vedonlyönti ja ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos se havaitsee epäsäännöllistä tai epäilyttävää vedonlyöntiä. Uusilta toimiluvanhaltijoilta tulee edellyttää yhtä vastuullista monitorointi- ja ilmoitusjärjestelmää kuin mitä Veikkauksella on nykyään sekä tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja urheiluliikkeen kanssa. Hakemusvaiheessa näihin menettelytapoihin ja niiden uskottavuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota arvioitaessa luvan myöntämisen perusteita. Ilmoituskanavien tulee olla kaikkien käytettävissä, ei pelkästään rahapelaajien.

Toimiluvanhaltijan on vuosittain toimitettava valvontaviranomaiselle selvitys epäsäännöllisestä tai epäilyttävästä vedonlyönnistä toimiluvanhaltijan vedonlyöntikohteissa, epäillyistä ja todetuista kilpailumanipulaatiotapauksista sekä kilpailumanipulaation torjuntatoimenpiteistä. Selvityksen antamisen tehostamiseksi voidaan asettaa uhkasakko. Selvitysvelvollisuus on kannatettava, koska sen avulla voidaan vuosittain arvioida toimiluvanhaltijan toimintaa ja toimiluvan jatkamisen edellytyksiä. Lisäksi selvityksillä saadaan vuosittain kootusti tietoa kilpailumanipulaation laajuudesta Suomessa.

Olympiakomitea toivoo, että kilpailumanipulaation vastaiseen työhön panostettaisiin vielä hallituksen esitystä vahvemmin lainsäädännöllä, resurssein ja tiedonvaihtoa tehostamalla. Kireään aikatauluun vedoten hallituksen esitykseen ei ole otettu ehdotuksia urheilupetoksen tai muun kilpailumanipulaatiota koskevan teon kriminalisoimiseksi. Olympiakomitea pitää tärkeänä, että Suomi on ratifioimassa Euroopan neuvoston kilpailumanipulaation vastaista yleissopimusta (nk. Macolinin sopimus), joka edellyttää sopimusvaltioita ryhtymään lainsäädännöllisiin toimenpiteisiin kilpailumanipulaation torjunnassa. Ratifioinnin yhteydessä tulisi toteuttaa rikoslain muutos urheilupetoksen kriminalisoinnista. Urheilupetoksen kriminalisointi mahdollistaisi nykyistä lainsäädäntöä tehokkaamman puuttumisen kilpailumanipulaatioon myös muussa kuin elinkeinotoiminnaksi katsottavassa urheilussa.

Tulevilta toimiluvanhaltijoilta tullaan perimään lisenssimaksua. Lisäksi ne tulevat saamaan tuloa Suomesta, joka on jatkossa myös Suomen verotuksen alaista. Olympiakomitea esittää, että lisenssimaksujen kertymästä tai toimiluvanhaltijoilta saatavasta verokertymästä voitaisiin osoittaa tietty osuus urheiluliikkeelle kilpailumanipulaation torjumiseen ja koulutuksen vahvistamiseen. Uudistuksessa on tarkoitus varmistaa rahapelihaittojen ehkäisemisen riittävät resurssit julkisella sektorilla ja järjestösektorilla, joten samalla tulisi huomioida myös kilpailumanipulaation torjunta.

Kilpailumanipulaation torjunta on kansallista ja kansainvälistä yhteistoimintaa urheiluyhteisön, vedonlyöntiyhtiöiden sekä poliisi- ja oikeusviranomaisten kesken. Kilpailumanipulaatiotapausten ennalta estämiseksi ja tapahtuneiden tapausten selvittämiseksi nopea tiedonkulku toimiluvanhaltijoiden, valvontaviranomaisen, poliisin ja urheilutapahtumien järjestäjien välillä on välttämätöntä. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry toimii tiiviissä yhteistyössä rahapeliyhtiöiden, urheilutoimijoiden ja poliisin kanssa. SUEK myös hallinnoi Euroopan neuvoston kilpailumanipulaation vastaisessa yleissopimuksessa määriteltyä kansallista toimintaryhmää. Lainsäädännössä SUEK:ille tulisi määrittää tiedonsaantioikeus lisenssinhaltijoilta, valvontaviranomaiselta ja poliisilta, joka mahdollistaisi kilpailumanipulaatiotapausten estämisen ja tapahtuneiden tapausten tutkinnan nykyistä tehokkaammin. 

Helsingissä 14.5.2025

Taina Susiluoto, toimitusjohtaja

Toni Ahva, yhteiskuntasuhdepäällikkkö

Suomen Olympiakomitea