SM-viikko sai jyväskyläläiset liikkeelle ja liikkumaan

Jyväskylän SM-viikolla tehtiin kaikkien aikojen kokonaisyleisöennätys ja järjestettiin ennätysmäärä lajikokeiluita. Kaiken kruunasi ensimmäistä kertaa järjestetty koko perheen Talvirieha.

SM-viikon ytimeen on aina kuulunut suomalaisen urheilun monimuotoisuuden esittely sekä SM-kisojen että lajikokeiluiden kautta. Viikonloppuna Jyväskylässä järjestetty SM-viikko tarjosi upean tilaisuuden tutustua uusiin urheilulajeihin. Lähes pääsymaksuton tapahtuma saikin liikuntapääkaupunkilaiset sankoin joukoin liikkeelle.

– Jyväskylässä tehtiin SM-viikon kokonaisyleisöennätys, kun saimme reilusti yli 10 000 ihmistä liikkeelle. Isossa roolissa oli jääravit, joka keräsi Jyväsjärven jäälle lähes 6 000 katsojaa. Myös Hipposhalli oli lauantaina ajoittain tupaten täynnä ja muillakin suorituspaikoilla tuntui väkeä riittävän, iloitsi SM-viikon tuottaja Päivi Harri.

Jyväskylän SM-viikko rikkoi kävijäennätyksiä. Kokonaisuudessaan yleisöä kävi paikan päällä jopa 10 000. / Kuva: Touho Häkkinen

Kolmen päivän aikana suuri osa lajeista tarjosi yleisölle mahdollisuuden kokeilla lajeja myös ihan itse. Lajikokeilut olivatkin suuri menestys, ja liikkumisen kipinä syttyi varmasti sekä pienissä että isommissa liikkujissa. Eikä kokeilut lopu tapahtumaviikonloppuun, monet mukana olleet lajit ja seurat järjestävät avoimia lajikokeiluita ja treenejä myös myöhemminkin SM-viikon innoittamana.

Ensimmäistä kertaa SM-viikon yhteydessä järjestetty Talvirieha tarjosi talvista tekemistä ja liikunnan riemua ihan kaikille. Jyväsjärvellä Lutakon satamassa ravattavan jääravien SM-kisan ympärille rakentui koko perheen Talvirieha, jota järjestämässä on ilahduttavan monimuotoinen joukko.

– SM-viikko järjestetään aina yhteistyössä lajiliittojen ja kulloisenkin isäntäkaupungin liikuntatoimijoiden kanssa. Ensimmäistä kertaa SM-viikolla järjestettävän Talviriehan järjestelyissä tämä yhteistyö laajentui kaupungin kulttuuri- ja nuorisopuolelle, mistä olen erittäin iloinen. Yhteistyö eri tahojen kanssa sujui erinomaisesti, ja yhdessä saimme aikaan erittäin monipuolisen ja yleisölle kiinnostavan Talviriehan, Harri iloitsee.

Talviriehassa nähtiinkin iloisia ilmeitä ja punaisia poskia, kun perheen pienimmät (ja vähän isommatkin) tutustuivat talvisiin lajeihin suksilla ja ilman, ratsastivat keppihevosilla, pelasivat pallopelejä, lumikeilasivat ja nauttivat rekiajelusta. Välillä otettiin vähän rauhallisemin ja tehtiin “Elämän kukka” -yhteisötaideteosta omatekemistä jäätiilistä. Yksi osallistujista kiteytti varmasti suurimman osan ajatukset hihkaistessaan: “Iskä, tämä on niin ihanaa etten haluaisi koskaan lopettaa!”

SM-viikko on mukana Suomen Olympiakomitean Toimintakykyinen Suomi -kampanjassa, jonka tavoitteena on lisätä liikettä ja pitää Suomi toimintakykyisenä.

SM-viikon lupaus Suomelle

“SM-viikon perusajatus on esitellä suomalaisen urheilun monimuotoisuutta ja tuoda myös vähemmän tunnettuja lajeja suuren yleisön tietoisuuteen. Kahdeksan vuoden aikana SM-viikolla onkin ollut mukana peräti 85 eri lajia, joihin yleisö on voinut tutustua mm. kaikille avoimissa lajikokeiluissa. Me lupaamme jatkossakin tutustuttaa suomalaisia erilaisiin urheilulajeihin ja näin luoda jokaiselle mahdollisuuden löytää oman lajinsa ja liikkumisen muodon.”

Mikä SM-viikko?

SM-viikko on urheilun monilajitapahtuma, jossa suomalaishuiput kilpailevat lajiensa mestaruuksista.

 

Teksti: SM-viikko/Anu Haapalainen

Kuvat: Touho Häkkinen

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista