Suomen Olympiakomitean hallitustiedote 22.3.2024

Suomen Olympiakomitean hallitus kokoontui 21.3. vieraanaan liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist. Hallitus vahvisti Pariisin olympiajoukkueen toiset urheilijavalinnat ja hyväksyi vuoden 2023 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen esitettäväksi kevätkokoukselle.  

Ministeri Bergqvist: Lisätalousarviossa esitetty lisätukea urheilijoiden valmistautumisen ja viimeistelyvaiheen tukemiseen

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist oli tyytyväinen voidessaan informoida hallituksen esittämästä 3,2 miljoonan euron lisätalousarviosta liikuntaan ja urheiluun. Hallitus kävi ministeri Bergqvistin kanssa keskustelun, jossa käsiteltiin laajasti mm. huippu-urheilua ja toimia kv-urheilutapahtumien saamiseksi, valtionavustusleikkausten vaikutuksia, seuratoiminnan tilannekuvaa ja sitä kuinka tietoisuuden lisääntyminen liikkumisen merkityksestä saadaan muuttumaan vastuunotoksi eri yhteiskunnan sektoreilla.

– Olympialiikkeessä ja urheilumaailmassa olemme kaikki varmasti jo vesi kielellä odottaessamme Pariisin kisoja kesällä. Hallitus onkin tänään lisätalousarviossaan esittänyt 400 000 euron lisäystä urheilijoiden valmistautumisen ja viimeistelyvaiheen tukemiseen. Oli hieno kuulla Olympiakomitean kuulumisia kisavalmisteluista tänään. Toivottavasti saamme nauttia hienoista sinivalkoisista suorituksista olympia- ja paralympialaisissa kesällä, Bergqvist sanoi.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää ministerin esitystä erittäin tervetulleena, ja painottaa liikunnan ja huippu-urheilun rahoituksen turvaamista myös pidemmällä aikavälillä.

– Tässä hetkessä lisätalousarvio on erittäin tervetullut ja tarpeellinen. Huippu-urheilijat tuottavat iloa ja elämyksiä kaikille suomalaisille vaikeinakin aikoina. Huippu-urheilulähetykset ovat vuodesta toiseen katsotuimpien televisio-ohjelmien joukossa, ja huippu-urheilu tuottaa Suomeen myös työpaikkoja ja verotuottoja. On tärkeää, että huippu-urheilua arvostetaan ja että liikunnan ja huippu-urheilun rahoitus turvata myös pitemmällä aikavälillä.

Pariisin joukkueessa jo 12 urheilijaa

Hallitus vahvisti Suomen olympiajoukkueen toiset urheilijavalinnat Pariisin olympialaisiin. Suomen joukkueeseen nimettiin rintauimari Matti Mattsson ja ILCA6-luokan purjehtija Monika Mikkola. Kahden ensimmäisen valinnan jälkeen Suomen joukkueeseen on jo nimetty 12 urheilijaa 4 lajista. Lisää olympiavalintoja tehdään seuraavan kerran huhtikuussa ja siitä eteenpäin noin kuukausittain heinäkuulle saakka.

Hallitus hyväksyi vuoden 2023 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen esitettäväksi tilintarkastajille ja edelleen kevätkokoukselle. Lisäksi hallitus kävi keskustelun liikunnan ja urheilun rahoituksesta vuosille 2025-2027 ja sitä koskevasta vaikuttamissuunnitelmasta. Hallitus keskusteli myös osaamisen kehittämisen etenemissuunnitelmasta ja päätti, että osaamisen kehittämisen kokonaisuus ja siihen liittyvät päätökset linkitetään osaksi huippu-urheilun ja KIHU:n strategiaprosesseja sekä urheiluyhteisön rakenne- ja verkostotyötä.

Suomen Olympiakomitean hallituksen seuraava kokous järjestetään maanantaina 22.4.

Lisätiedot: Suomen Olympiakomitea, toimitusjohtaja Taina Susiluoto, 050 331 9832.

Pöytäkirja (PDF)

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista