Suomen Olympiakomitean vuosikokoustiedote 20.5.2025

Suomen Olympiakomitean vuosikokous järjestettiin 20.5. Helsingin Olympiastadionilla. Kevätkokous keskusteli strategiatyöstä ja huippu-urheilun uudistumisesta sekä vahvisti Suomen Olympiakomitea ry:n vuoden 2024 vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen.   

Avauspuheenvuorossaan Olympiakomitean puheenjohtaja Petteri Kilpinen puhui urheilun arvostuksesta. Hän painotti, että suomalainen urheilu tarvitsee yhteiset tavoitteet ja toimintatavat, joita valmistellaan parhaillaan käynnissään strategiatyössä. 

– Urheilu kiinnostaa kaikkia suomalaisia aivan valtavasti. Tavoitteenamme on, että suomalainen urheilu ja liikunta kulkevat samaan suuntaan yhteisillä tavoitteilla. Meillä täytyy olla yhteinen kieli, yhteinen mieli ja yhteinen visio. Tämä on vain meistä kiinni: me voimme ratkaista sen, menemmekö samaan suuntaan vai toisiamme vastaan, korosti Kilpinen. 

Puheenjohtaja Kilpinen nosti esille myös käynnissä olevan huippu-urheilun kehitystyön, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti ja jota on rakennettu yhdessä urheilutoimijoiden kanssa. Samalla käynnissä on ollut huippu-urheilujohtajan rekrytointi, joka on herättänyt paljon kiinnostusta. 

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist toi ministeriön tervehdyksen. Ministeri kiitti Olympiakomiteaa sekä koko urheiluyhteisöä yhteistyöstä ja vuoropuhelusta kautensa aikana. Kilpinen kiitti puolestaan ministeri Bergqvistiä sujuvasta yhteistyöstä sekä hienoista tuloksista Suomen hallituksen puoliväliriihessä, jotka mahdollistavat pitkäjänteisen urheilun kehittämisen. 

– Puoliväliriihessä tehtiin liikunnan ja urheilun osalta paljon hyviä kirjauksia. Onnistuimme estämään leikkaukset urheilujärjestöiltä. Lisäksi toteutuu urheiluyhteisön pitkäaikainen toive mahdollisuudesta monivuotisiin valtioavustuksiin. Meille kävi hyvin, Bergqvist sanoi tervehdyksessään. 

– Olen ollut etuoikeutettu saadessani toimia ministerinä tällä toimialalla. Toisin kuin julkisuudessa on aika ajoin väitetty, yhteistyö ministeriön sekä urheiluyhteisön ja Olympiakomitean kanssa on toiminut pääsääntöisesti erittäin hyvin, Bergqvist jatkoi. 

Lähetekeskustelu strategiatyön etenemisestä  

Olympiakomitean syyskokouksessa 2024 hyväksyttiin ponsi, jonka perusteella hallitus on käynnistänyt suomalaisen urheilun strategian laatimisen. Strategiatyössä kirkastetaan sekä koko urheiluyhteisön että Olympiakomitean tavoitteet ja roolit. Työn tavoitteena on vahvistaa urheiluyhteisön yhteistä ääntä, vaikuttavuutta ja asemaa yhteiskunnassa.  

– Määränpäänämme on koota suomalainen urheilu yhteen. Tavoitteena on luoda yhteinen suunta ja luoda pohja kestävälle ja tulevaisuuteen katsovalle urheilukulttuurille. Kokouksessa esitellyssä strategialuonnoksessa on myös ensimmäisiä suuntaviivoja Olympiakomitean roolista. Tämänhetkisen luonnoksen pohjalta haluamme olla urheilun asiantuntija, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja lisäarvoa tuottava palveluntarjoaja, totesi Kilpinen. 

– Tärkein ajatus on, että rakennamme urheilun kautta parempaa yhteiskuntaa. Haluamme saada sille sen arvostuksen mitä sille kuuluu, korosti Kilpinen.  

Jäsenistö antoi palautetta esitykseen. Keskustelussa pidettiin oikeansuuntaisena strategian suuntaa ja Olympiakomitean roolia. Lisäksi keskustelussa pidettiin tärkeänä, että strategian rakentamisessa korostuvat yhteistyön, avoimuuden ja moninaisuuden merkitys. 

Strategiatyö jatkuu yhteisöä osallistaen kesän ja syksyn ajan. Strategiatyöhön voi osallistua mm. nettisivuille päivittyvien kyselyjen avulla. Päätökset strategiasta tehdään syyskokouksessa 2025. 

Huippu-urheilun uudistuminen – takaisin huipulle  

Kevään aikana on tehty ministeriön johdolla perusteellinen prosessi huippu-urheilun uudistamiseksi, jonka aikana urheilutoimijoita kuultiin ministerin pyöreän pöydän keskusteluissa. Keskustelujen pohjalta linjattiin, että suomalaisen huippu-urheilun määrittely, vaatimustaso ja toimintamallit uudistetaan niin, että koordinaatiosta vastaa jatkossakin Olympiakomitea. Laadun kehittämiseksi ja riippumattomuuden varmistamiseksi nimitetään huippu-urheilun asiantuntijaryhmä. 

– Olympiakomitea jatkaa huippu-urheilun koordinoivana tahona Suomessa, mutta uudella strategialla, rakenteella ja toimintatavoilla. Team Finland ei ole Olympiakomitean uusi huippu-urheiluyksikkö, vaan siihen kuuluvat kaikki keskeiset suomalaiset huippu-urheilun ytimessä olevat tahot. Team Finlandin työtä tukee asiantuntijaryhmä, joka nimetään 28.5 pyöreän pöydän keskustelussa. Team Finlandin työn panostus kohdistuu kärkiurheilijoihin ja Next Generation –talentteihin, tiivistää Kilpinen. 

Jäsenistö keskusteli hallituksen huippu-urheilun uudistamisesityksestä. Esitys sai paljon positiivista palautetta. Puheenvuoroissa korostettiin kuitenkin sitä, että huippu-urheilutyössä lajeilla on erilaisia rooleja, mitkä tulee huomioida tulevissa valmisteluissa.  Esitys hyväksyttiin.  

Muut kokouksen asiat 

Syyskokouksessa 2024 tehtiin esitys, että hallituksen tulisi tarkastella hallituksen puheenjohtajan roolia, tehtäviä ja mahdollista palkkiota. Kokouksessa esiteltiin vaihtoehtoisia malleja. Kevätkokous evästi Olympiakomitean hallitusta jatkamaan puheenjohtajan ansiomenetyksen korvauksen valmisteluja. Muutos edellyttää syyskokouksessa tehtävää sääntömuutosta. 

Lisäksi kevätkokous vahvisti Suomen Olympiakomitea ry:n 2024 vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen hallituksen esityksen mukaisesti.  

Lisätiedot: Suomen Olympiakomitea, puheenjohtaja Petteri Kilpinen 050 5795555 ja toimitusjohtaja Taina Susiluoto 050 3319832. 
 

Liitteet: Kokouksen aineistot ovat nähtävissä kevätkokouksen 2025 aineistokansiossa.