Suomen Olympiavoittajat: Lasten liikuttamiseksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi tarvitaan systeeminen muutos

Suomen Olympiavoittajat ovat huolissaan lasten huonosta kunnosta ja liikkumattomuudesta. Vain noin kolmasosa lapsista ja nuorista saavuttaa liikkumissuosituksen tuoreen LIITU-tutkimuksen mukaan. Move!-mittausten mukaan noin 40 prosentilla oppilaista fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista.

Lapset ovat niin heikossa kunnossa, että Olympiavoittajien mielestä tilanne on hälyttävä. Lasten ja nuorten kokonaishyvinvointi on vaarassa. Olympiavoittajat varoittaa, että jos liikkumattomuuskriisiin ei herätä, liikkumattomuuden hintalappu tulee olemaan Suomelle suuri.

Liikunta vaikuttaa fyysisen terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi myönteisesti esimerkiksi mielenterveyteen, yhteisöllisyyteen, oppimiseen ja työkykyyn. Lisäksi Olympiavoittajat muistuttaa, että lasten liikkumattomuus uhkaa myös tulevaisuuden huippu-urheilua. Ilman hyvinvoivia nuoria meillä ei ole mitään, ei tulevaisuuden urheilusankareitakaan. Vain liikkuva maa menestyy myös huippu-urheilussa.

LIITU-tulosten mukaan lasten omaehtoinen liikkuminen ja seuraharrastaminen ovat vähentyneet entisestään, eikä liikkuminen ei ole palannut koronaa edeltäneelle tasolle. Liikkumattomuus näkyy myös varusmiespalveluksessa, jonka aloittavien nuorten miesten fyysinen kunto on heikentynyt jo pitkään.

Olympiavoittajat vaativat päättäjiltä toimia lasten liikunnan lisäämiseksi. Tulevaan hallitusohjelmaan tarvitaan liikuntatekoja.

– Mikään toimenpide liikkumattomuuden korjaamiseksi ei ole liian iso, eikä meillä ole aikaa hukattavaksi. Hallitusohjelman tavoitteeksi tulee kirjata liikunnan lisääminen kaikissa ikäryhmissä aina lapsista lähtien. Nyt tarvitaan monia järeitä toimenpiteitä, painottaa Suomen Olympiavoittajat ry:n puheenjohtaja Tapio Korjus.

Kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutuksia selvittänyt työryhmä on tänään julkaissut raporttinsa, jossa on ehdotuksia tarvittaviksi politiikkalinjauksiksi. Yksi työryhmän esityksistä tulevaan hallitusohjelmaan on kansallinen toimintakykyohjelma.

– Juuri tällaisia isoja toimenpiteitä tarvitaan. Olympiavoittajat antaa tukensa ehdotuksille, joilla edistetään systeemistä muutosta lasten liikuttamiseksi, sanoo Korjus.

Lisätietoja:

Tapio Korjus, puheenjohtaja, Suomen Olympiavoittajat ry, 040 5740355