Supervoimana innostuneisuus – seurayhteisön kannustus motivoi ylittämään itsensä

Assi Koivisto-Allonen kuvaa itseään entiseksi sarjaluovuttajaksi. Aiemmat harrastus- ja lajikokeilut eivät tuntuneet oikeilta. Painonnoston aloittaminen Porlammin Pamauksessa muutti ajatusmaailman.

– Aiemmissa harrastuksissa koin olevani yksin. Kaipasin yhdessä tekemistä. Painnonnostossa koin heti kuuluvani joukkoon. Seuran tuki ja yhdessä tekeminen tsemppasivat tekemistä. Luovuttaminen ei ollut enää vaihtoehto, hän kuvaa.

Koivisto-Allonen kuvaa painonnostoa lajivalintana yllättäväksi.

– En ole koskaan omannut luontaisia edellytyksiä painonnostoon. Jo päältä päin näki, ettei minulla ole mitään käsitystä mihin olin ryhtymässä. Minulla ei ollut aloittaessani urheilutaustaa lainkaan.

Seurayhteisössä kukin saa treenata juuri omalla tavallaan ja tasollaan.

– Jokainen kuuluu joukkoon omana yksilönään. Minulla ei ole koskaan tullut tunnetta, etten olisi osa porukkaa. Kuulun tänne.

Seuran tuki tärkeässä roolissa

Kipinä liikuntaharrastuksen aloittamiseen heräsi Koivisto-Allosen havahduttua siihen, että hän haluaa elää arkeaan hyvässä kunnossa.

– Jos en olisi aloittanut liikuntaa, istuisin todennäköisesti nytkin kotona siksi, että käveleminen olisi hankalaa. Niskani eivät kääntyisi kunnolla ja valittelisin selkäkipujani. Sellainen olin ennen kuin urheilin.

Halu muutokseen oli suuri. Painonnostovalmentajastaan hän kuuli ensi kertaa ystävältään. Valmentajan tuki on ollut suuressa roolissa.

– Painonnostossa en ole koskaan kokenut olevani yksin. Valmentajan läsnäololla on suuri merkitys jo siksi, että kyseessä on sekä voima- että tekniikkalaji.

Seurayhteisön tuen ohella omalla asenteella on suuri merkitys. Koivisto-Allonen kuvaa ”supervoimakseen” innostuneisuuden.

– Kun on innostunut, syntyy motivaatiota. Kun on motivaatiota, syntyy tulosta.

Innostus ja motivaatio kehittyä ovat tuoneet Koivisto-Alloselle neljä Suomen mestaruutta, yhden Euroopan mestaruuden ja yhden maailmanmestaruuden.

– Kilpaillessa henkinen puoli korostuu. Minulla on kilpailuun vaadittavat hermot. Mestaruuksiakin enemmän minua lämmittää Suomen ennätykseni tempauksessa. Ennätyksen rikkomisen hetki oli ikimuistoinen.

Uuden oppiminen alkaa pienin askelin

Koivisto-Allonen haluaa muistuttaa, ettei painonnostosalilla jokaisella on vapaus tehdä omaa juttuaan – kilpaili tai ei.

– Urheiluseurassa meitä yhdistää urheilu. Joukkoon mahtuu paljon erilaisia ihmisiä. Olemme eri ikäisiä, eri kuntoisia ja erilaisissa elämän vaiheissa. Olemme kuitenkin samassa veneessä, eikä koskaan ole kynnystä jututtaa toista. Seuratoiminnan hienous on se, että se yhdistää ihmisiä.

Seura kannustaa haastamaan ja ylittämään itsensä.

– ”En pysty tähän” ei enää kuulu sanavarastooni. Mieluummin kokeilen kuin jätän tekemättä. Näen asian niin, että kaikki on vaikeaa ennen kuin sen oppii. Painonnostoharjoittelu aloitetaan kevyellä kepillä lajin perusteista. Siitä myös oma polkuni lähti. Oppiminen alkaa pienin askelein.

Koivisto-Allonen tunnistaa, että liikunnan viidakossa voi olla haastava navigoida. Hän rohkaisee jututtamaan esimerkiksi kaveria harrastusta etsiessä.

– Jos tuntee jonkun, johon luottaa ja joka nauttii liikunnasta, voi kysyä tältä pääsisikö tämän mukaan kokeilemaan. Esimerkki ja tuki ovat tärkeitä.

Myös Koivisto-Allosen matka painonnoston parissa alkoi kokeilusta.

– Jos en olisi uskaltanut kokeilla, istuisin vain kotona ja olisin yhä huonovointisempi. Täältä sain kaipaamani tuen ja seuran liikkumiseen.

Teksti: Aliisa Varuhin

Löydä harrastamisen kipinä Sporttihausta!

Suomen Olympiakomitea ja lajiliitot haluavat innostaa uusia liikkujia seuratoiminnan pariin. Liikunnan terveysvaikutukset ovat merkittäviä niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisesti. Tänä syksynä harrastuksen löytäminen ja aloittaminen on helpompaa kuin koskaan. Suomisportin uudistuneesta Sporttihaku -palvelusta löytyy tuhansia harrastusmahdollisuuksia. Löydä oma harrastamisen kipinäsi – etsi uusi harrastus Suomisportin Sporttihausta!

SEURA: katso, miten mukaan Sporttihakuun!

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista