Tenetin koulusta osa valtakunnallista urheiluyläkouluverkostoa – kaksoisurapolku vahvistuu Kainuussa

Sotkamossa sijaitsevassa Tenetin koulussa on alkanut urheiluyläkoulutoiminta viime syksynä, lukuvuoden 2023–2024 alussa. Koulun vahva liikuntapainotus ja tiivis yhteistyö Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kanssa luovat ainutlaatuisen ympäristön urheilullisille oppilaille. Lisäksi Vuokatin talvilajien olympiavalmennuskeskus toimii aivan lähellä lisäten Tenetin urheiluyläkoulun vetovoimaa.

Koululla on jo kymmenen vuoden historia liikuntapainotteisena kouluna, ja Tenetin koulu on ollut osa valtakunnallista urheiluyläkouluverkostoa jo vuodesta 2022. Urheiluyläkoulutoiminta täydentää Tenetin koulun tarjontaa tarjoamalla lahjakkaille nuorille mahdollisuuden yhdistää opiskelu ja urheilu saumattomasti.

Urheiluyläkoulussa opiskelu Tenetin koulussa tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia. Kouluviikon aikana oppilaat osallistuvat muun muassa yhteiseen koululiikuntaan, yleisvalmennukseen ja lajiharjoitteluun. Lajiharjoitukset tapahtuvat Vuokatti-Rukan urheiluakatemian valmentajien johdolla. Lajiharjoituksissa on joissakin lajeissa mukana myös toisen asteen urheilijoita. Näin yläkoululaiset saavat esimerkkejä ja käytännön kokemusta, millaista urheilijan kaksoisura voi toisen asteen urheiluoppilaitoksessa olla.

– Koulun pitkä liikuntapainotushistoria on antanut meille hyvät avaimet lähteä urheiluyläkouluksi ja onkin hienoa, että olemme saaneet olla osana valtakunnallista urheiluyläkouluverkostoa vuodesta 2022 saakka. Meillä on täällä Sotkamossa jo ennestään hyvin toimiva urheilijan polku, ja olosuhteiden puolesta pystymme takaamaan laadukkaan arjen urheileville oppilaille. Upouusi, nyt kesällä valmistuva koulurakennus ja sen liikuntatilat parantavat liikuntaolosuhteitamme vielä entisestään, sillä saamme silloin nykyiseen verrattuna tuplakokoisen liikuntasalin. Lähellä meillä on lisäksi ladut, frisbeegolf-radat, rinteet, rullaradat, maastot, Vuokatti-Areena sekä Vuokatti Sportin olosuhteet. Tykkiladulle koulun ovilta on matkaa vain 50 metriä, koulun rehtori Salla Leinonen.

Tavoitteena kokonaisvaltainen kehittyminen

Tenetin koulun tavoitteena on tukea nuorten urheilijoiden kehittymistä kokonaisvaltaisesti. Koulu on myös panostanut oppilaiden hyvinvointiin tarjoamalla välipalan joka iltapäivä. Jatkossa myös oppilaiden omille eväille on tavoitteena järjestää kylmäsäilytysratkaisut sekä mahdollisuus ruoan lämmittämiseen koulun tiloissa. Uuden valinnaisaineen myötä urheilevat oppilaat pääsevät syksyllä 2024 harjoittelemaan kotitalouden tunneilla erityisesti urheilevan ja aktiivisen nuoren reseptejä ”Urheilijan ravitsemus” -tunneilla.

Urheiluyläkouluun valittavien oppilaiden määrä päätetään vuosittain, ja koulun tavoitteena on toivottaa tervetulleeksi nuoria ympäri Suomen. Erityisesti talvilajien harrastajille Tenetin koulu voi olla houkutteleva vaihtoehto, sillä Sotkamo tarjoaa ensiluokkaiset harjoitusmahdollisuudet.

– On todella ilahduttavaa, että Vuokatti-Rukan urheiluakatemian ja Olympiavalmennuskeskuksen ympäristössä urheilijan kaksoisura- ja koulutusmahdollisuudet vahvistuvat. Polku urheiluyläkouluista ja -leirityksestä Sotkamon urheilulukiotoimintaan on myös huolehdittu laadukkaasti, toteaa erityisasiantuntija Laura Tast huippu-urheiluyksiköstä.

Samoilla linjoilla on myös Vuokatti-Ruka urheiluakatemian valmennuksen johtaja Jussi Simula.

– Tavoitteellisesti urheilevien nuorten tukeminen lisääntyy, kun vahvan yläkoululeirityksen rinnalle rakennetaan urheiluyläkoulutoimintaa. Haluamme tuoda nuorille mahdollisimman monenlaisia ratkaisuja kaksoisuran toteuttamiseen. Leiritysmalli on yksi hyvä malli, mutta urheiluyläkoulu tuo hienon lisän toimintaamme.

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista