Turkkilalle ja Versluisille onnistuminen vapaatanssissa – lumilautailussa kaksi kovatasoista big airin karsintaa

Ranskan Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron luistelivat jäätanssin olympiavoittoon maailmanennätyspistein 226,98 kirkastaen näin PyeongChangin hopeamitalinsa.  

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis onnistuivat vapaatanssissaan ja luistelivat ehjän suorituksen. Kaksikko sai vapaatanssistaan 105,65 pistettä ja yhteispisteet nousivat 173,88. Lopputuloksissa he nousivat yhden sijaan ja olivat 15:s olympiadebyytissään.   

– Tosi hyvät fiilikset ja upeat kisat ollut meille kokonaisuutena. Ollaan tosi, tosi tyytyväisiä! On ollut ihanaa päästä harjoittelemaan huippujen kanssa ja saada siitä lisämotivaatiota kotiin, Turkkila summasi kaksikon tuntoja heti kilpailun jälkeen.  

Valmentaja Maurizio Margaglio oli myös tyytyväinen näkemäänsä:  

– Emme voisi olla onnellisempia! Juulia ja Matthias tekivät juuri niin kuin suunnittelimme. Kaksi puhdasta ja kaunista ohjelmaa osoittavat, että emme ole vain osallistumassa vaan he kuuluvat maailman parhaisiin luistelijoihin.  

Niemelä paras suomalainen naisten big airin karsinnassa 

Uuden-Seelannin Zoi Sadowski Synnott oli jälleen kovin lumilautailun naisten big airin karsinnassa. Carola Niemelä oli paras suomalainen sijoittuen 20:nneksi. Enni Rukajärvi oli 22:s. Niemelän ensimmäisen kierroksen bäkkiseiska jäi vajaaksi ja hän kaatui hypyn. Toisella kierroksella hän ländäsi fronttiseiskan indy-otteella ja sai siitä pisteet 58,50. Kolmannella Niemelä toisti ensimmäisen hyppynsä, mutta ote jäi puuttumaan ja pisteet jäivät 42,25:een. Niemelän yhteispisteet olivat 100,75.   

– Mulla jäi hyvä fiilis, kun sain kaksi ländättyä temppua niin kuin oli tarkoituskin.  Oli tosi hauska laskea ja mä olin ihan fiiliksissä. Aina on kiva laskea – ihan huippua! Hyvä maku jäi ekoista olympialaisista. Kyllä mä uudestaan haluaisin tulla, iloinen Niemelä kertoi.  

Rukajärvi lähti ensimmäisellä tekemään cabatonnia, mutta vauhdit tuntuivat hiljaisilta ja Rukajärvi jätti temppunsa cabaysiksi ja kaatui sen. Toisella Rukajärvi lähti uudelleen hakemaan cabatonnia, mutta kaatui alastulossa. Kolmannella Rukajärvi tyylitteli bäkkiseiskan ja sai siitä pisteet 63,50. Karsinnassa laskettiin kahden erisuuntaan tehdyn tempun yhteispisteet, jotka Rukajärvellä olivat 89,25.  

– Ei se ihan nappiin mennyt. Jotenkin halusin vaan tehdä sen tonnin, enkä miettiä mikä olisi kisan kannalta järkevintä ja ei vaan ihan onnistunut. Ekalla oli hyvä fiilis, mutta vauhti tuntui hitaalta niin jätin ysiin ja se ei valitettavasti mennyt päälle. Tokalla koitin tonnia ja vikalla sitten fiilistelin. Aika paljon harmitti sen ekan hypyn jälkeen, Rukajärvi summasi.  

Päävalmentaja Antti Koskinen:  

– Tänään ei ollut Ennin päivä. Kisaraniin ei saanut onnistumista ja se tuli siitä, että paukut ei riittänyt. Tuli tehtyä siinä ehkä tokalle väärä valinta. Hän halusi lähteä yrittämään parasta mahdollista ja voi olla, että vähempikin olisi riittänyt. Aina ei lähde, nyt oli valitettavasti se päivä. Carolalta hieno nousu kisan loppua kohti. Tosi hieno suoritus Carolalta ensikertalaisena ja tosi kiva oli nähdä, millä ilmeellä Carola oli liikenteessä – hyvällä tsempillä ja fiiliksellä, niin kuin kuuluu ollakin.  

Kärävän lasku ei aivan riittänyt finaaliin 

Sunnuntailta siirretty freeskin naisten slopestylekarsinta vietiin maanantaina läpi aurinkoisissa olosuhteissa. Karsinnan voittoon laski Viron Kelly Sildaru. Anni Kärävä sai ensimmäisellä kierroksella tehtyä ehjän laskun ja sai siitä 55,80 pistettä. Hän valitteli puuskaista tuulta ja ensimmäisen reilin pientä virhettä.  

Kärävä oli ensimmäisen kierroksen jälkeen juuri 12:s. Toisella kierroksella hän vaikeutti raniaan ja ländäsi sen ja sai pisteet 61,73. Pisteet eivät kuitenkaan aivan riittäneet 12 laskijan finaaliin.   

– Nousujohteinen päivä ja sikahyvä fiilis ja oon onnellinen, että vaikealla radalla pääsin alas asti. Ekalla laskulla jäi eka reili vähän puolikkaaksi ja tokalla laskulla missasin yhden gräbin ja oli alastulossa vähän hankaluutta. Harmittaa, etten päässyt finaaliin, mutta pitää muistaa ne hyvät asiat, mitä tässä on tapahtunut. Se, että pääsee laskemaan tämmöisessä paikassa ja niin monet ihmiset ovat takana tukemassa niin se tuntuu tosi hienolle, Kärävä kertoi.  

Äärimmäisen kovatasoinen lumilautailun big air -karsinta – Rene Rinnekangas 13:s, Kalle Järvilehto 18:s 

Kalle Järvilehto ja Rene Rinnekangas nähtiin äärimmäisen kovatasoisessa miesten lumilautailun big airin karsinnassa. Karsinnan parhaana finaaliin tiensä selvitti Kanadan Max Parrot. Parrot voitti olympiakultaa myös miesten slopestylen kilpailussa. Rinnekangas oli karsinnan 13:s ja paras suomalainen. Järvilehto oli karsinnan 18:s.  

Rinnekangas oli harmillisesti finaalista ensimmäisenä tippunut urheilija. Ensimmäiseltä kierrokselta hän nappasi huippupisteet, kun bäkki 16 toi Rinnekankaalle 78,85 pistettä. Toisella kierroksella temppu jäi vajaaksi ja kolmannella Rinnekankaan kädet ottivat alastulossa maahan. Laskujen yhteispisteiksi muodostui 139,50.  

– Kyllähän se harmittaa. 13. sija: eka, joka ei pääse finaaliin. Vikassa kädet löi maahan ja ei riittäneet pisteet. Kyllä se oli ihan puhtaudesta kiinni. Aika lähellehän se meni. Se harmittaa eniten, ettei päässyt näyttämään sitä kirkkainta suoritusta.  

Järvilehto teki loistavan onnistumisen toisella kierroksella ja ländäsi bäkki 16 tailgräbillä napaten huikeat 85,75 pistettä. Ensimmäisellä ja kolmannella kierroksella tasapaino ei säilynyt laskun loppuun asti. Järvilehdon yhteispisteet olivat 107,75.  

– Vähän karvas makuhan se jäi. Oli epäonnistumisia ja tosi tärkeä onnistuminen. On niin pienestä kiinni tuo vauhtien saaminen kohdilleen. Se onnistuminen merkkasi sikana.  

Päävalmentaja Antti Koskisen mukaan suorituksissa nähtiin paljon hyvää. Loppusilaus jäi pienestä kiinni.  

– Harmittaa molempien jätkien puolesta. Potentiaalia olisi ollut tietenkin finaaliin ja finaalissa olisi ollut hieno päästä näyttämään. Tämä on herkkää hommaa ja kaikki antoi kaikkensa tähän päivään. Monta asiaa kuitenkin oli, missä tuli hienoja onnistumisia ja suorituksia. Viimeinen silaus jäi hyvin pienestä kiinni. Kovia kisoja odotettiin ja sitähän nämä olikin.   

Naisleijonille tappio Yhdysvaltoja vastaan – Suomi kohtaa pronssiottelussa Sveitsin 

Naisleijonat taipui 4–1 tappioon Yhdysvaltoja vastaan. Ensimmäisessä erässä Suomen maalilla Anni Keisala pysäytti erän puolessa välissä Yhdysvaltojen Amanda Kesselin läpiajon. Keisala joutui venymään erän lopussa useampaankin loistotorjuntaan Yhdysvaltojen pyörittäessä pitkiä hyökkäyksiä. Suomi pääsi aivan erän loppuun ylivoimahyökkäykseen, mutta Yhdysvaltojen maalilla Alex Cavallini venytti kahdesti Michelle Karvisen laukauksen eteen.  

Toisessa erässä Suomi joutui alivoimalle Tanja Niskasen ottaessa kampitusjäähyn. Yhdysvallat käytti paikan hyväkseen ja meni 1–0-johtoon. Sekä Noora Tulus että Petra Nieminen pääsivät jo kertaalleen hyviin maalintekopaikkoihin, mutta lopulta Yhdysvallat oli se, joka pääsi maalinteon makuun uudelleen ja Hilary Knight vei USA:n 2–0-johtoon.   

Kolmas erä ei alkanut suomalaisittain toivotulla tavalla; Petra Nieminen otti jäähyn poikittaisesta mailasta erän ensimmäisillä minuuteilla. Suomi kesti alivoiman hienosti, eikä antanut Yhdysvalloille siimaa kasvattaa maalieroa. Yhdysvallat puolusti vahvasti läpi erän ja kasvatti johtoasemaansa edelleen 3–0:aan Haley Scamurran maalilla. Kun peliä oli jäljellä alle 30 sekuntia, kavensi Susanna Tapani Yhdysvaltojen johdon 3–1. Viimeisillä sekunneilla nähtiin onnistumisia kuitenkin myös Yhdysvaltojen osalta; Abby Roque laukoi ottelun viimeisen maalin ja ottelu päättyi USA:n 4–1 voittoon.   

Suomi kamppailee olympiapronssista keskiviikkona Sveitsiä vastaan.  

Maalivahti Anni Keisalalla riitti töitä, laukauksia maalia kohti tuli yli 40.  

– USA:n peli ei ollut hirveästi muuttunut, me pelattiin kyllä paljon paremmin. Puolustettiin tiiviimmin, uskallettiin pitää kiekkoa ja päästiin hyökkäyksiinkin, mutta paikoista olisi vain pitänyt laittaa sisään. Tosi hyvältä tuntui oma pelaaminen koko ajan, oli alusta asti luottavainen fiilis omaan ja joukkueen tekemiseen. Kaikkeni jätin jäälle, parempaan en pystynyt.   

Joukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski oli ylpeä joukkueen otteista.  

– Oli hyvä taistelu. Annettiin todellakin mahdollisuus itsellemme tänään pelata voitosta, ja tosi ylpeä siitä miten pelattiin tänään. Näissä peleissä on käytettävä omat paikat ja siinä USA oli tänään parempi. Kyllä meidän pitää jatkaa tällä tiellä missä ollaan. Paljon nuoria pelaajia, jotka pelanneet tosi hienon turnauksen tähän mennessä. Uskon, että ollaan tosi nälkäisiä seuraavaan peliin myös.  

Päävalmentaja Juuso Toivolan mukaan ottelu oli tiukka. Joukkue pelasi Toivolan mukaan pelillisesti hyvin.  

– Oli tiukka matsi. Ensimmäinen erä oli todella hyvä. Se oli hyvää peliä. Toisessa erässä hyvää oli, että uskalletaan pelata ja pysytään kiekossa. Se aiheuttaa kuitenkin sitä, että joudumme liian paljon pyörimään omissa. Kolmas erä oli mahdollisuuksia antava. Sveitsillä on vaarallinen ykköskenttä, joten etsimme joukkueen kanssa tähän lääkkeitä ja taktikoimme tältä pohjalta. Uskon, että tarina on viimeistä lukua vaille valmis ja me kirjoitamme sen keskiviikkona.  

Artikkelikuva: Lehtikuva 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista