Turvallisesti extremeä viittäkymppiä ympäri kaukaloa

Kun kuusi urheilijaa kiitää ympäri jääkiekkokaukaloa lähes kiinni toisissaan pitkäteräisillä luistimilla lähes viidenkympin nopeudella, on ilmassa jännitystä ja jopa vaaran tunnetta ainakin lajiin tottumattoman katsojan näkökulmasta. Tätä on short track -luistelu.

– Onhan tämä todella intensiivinen laji, kun kaukalon ympäri mennään isossa porukassa lähes kahdeksassa sekunnissa. Muitakin tapahtumia riittää sitten usein. Onhan tämä vähän extremeä, mutta turvallista sellaista, tiivistää SM-viikon short track -luistelun järjestelyistä vastaavan jyväskyläläisen KENSU:n puheenjohtaja Verneri Kinnunen.

Itse pikaluistelumaajoukkueessakin useamman vuoden ajan mukana ollut Kinnunen puhuu short trackista silmät leiskuen. Suomessa edelleenkin vuosikymmenten harrastamisen jälkeenkin kovin pienenä pysynyt laji omaa suuren potentiaalin, niin kilpaurheilullisesti kuin katsojapotentiaalikin suhteen edellämainituista syistä. Eikä myöskään vähiten siksi, että luistimet sopivat suomalaisten jalkaan, eikä siksi että extreme monia suomalaisia viehättää.

Henri Pitkänen, Verneri Kinnunen, Kaukalopikaluistelu, monilajitapahtuma, SM-viikko 2024, Jyväskylä 8.3.2024, klo 19.23.01.

Kinnunen uskoo lajin kasvupotentiaalinen vahvasti.

– Ei me olla kyllä nähty omalta osaltani parin vuoden lajin tekemisen suhteen vielä mitään. Tämä SM-viikon tapahtuma on meille upea juttu TV-näkyvyksineen. Pääsemme näyttämään hienoa lajiamme upeissa puitteissa isommalle katsojamäärälle, hän hehkuttaa.

Kinnunen itse aloitti pikaluistelun nykyisenkin seuransa KENSU:n luistelukoulussa 6-vuotiaana, noin 25 vuotta sitten. Uralla kokemusta on pikaluistelusta maailmancupin kisoista lähtien, mutta myös kuusi vuotta Ruotsissa treenaten opiskelujen ohessa.

– Meidän treeniohjelmaan kuului Ruotsissa myös short trackiä 1-2 kertaa viikossa ja sieltä ihastus lajiin on jäänyt elämään. Tykkäsin siitä jo kovasti treenimuotona pikaluistelijana.

Kysyttäessä kenelle laji sopii Kinnusen vastaus tulee nopeasti ja tyhjentävästi.

– Short track sopii kyllä kaikille vauhdista pitäville ikään katsomatta. Meininki on sähköistä ja tässä on mahdollisuus päästä todella kovaa omilla lihasvoimilla.

Lajikuva, Kaukalopikaluistelu, monilajitapahtuma, SM-viikko 2024, Jyväskylä 8.3.2024, klo 19.55.01.

KENSU:lla mukana on kaikentasoisia luistelijoita luistelukoululaisista Suomen kärkimenijöihin. Kerran viikossa seuralla on kaukalossa vakiovuoro ja kolmasti viikossa Viitamäen 333 metrin radalla ulkona. Seurassa on jäseniä luistelukoululaiset mukaan laskien 150 ja viikottain short track -vuoroilla heitä nähdään reilut parikymmentä.

– Meillä on tarjota ihan mukavasti valmennusta jo eritasoisille luistelijoille, mutta toki lisää väkeä tarvitaan tällekin puolelle aina. Resurssien kasvun myötä kehitystäkin syntyy, siihen seura panostaa. Me olemme jo saaneet luotua lajikulttuuria short trackinkin puolelle, Kinnunen listaa.

Yksi lajia suuresti eteenpäin vievä voima olisi esikuvat.

– Esikuvia tietysti tarvittaisiin ja toivonkin, että muissakin pikaluisteluseuroissa otettaisiin short track omakseen, Kinnunen heittää toiveitaan ilmoille.

Lisätietoja short trackistä Suomen Luisteliliiton sivuilla.

Teksti: Toni Flink
Kuvat: Tomi Hänninen

Tutustu ja sytytä harrastamisen kipinä!

SM-viikko on urheilun monilajitapahtuma, jossa suomalaishuiput kilpailevat lajiensa mestaruuksista. SM-viikko järjestettiin Jyväskylässä 8.-10.3.2024.

SM-viikon lupaus Suomelle

“SM-viikon perusajatus on esitellä suomalaisen urheilun monimuotoisuutta ja tuoda myös vähemmän tunnettuja lajeja suuren yleisön tietoisuuteen. Kahdeksan vuoden aikana SM-viikolla onkin ollut mukana peräti 85 eri lajia, joihin yleisö on voinut tutustua mm. kaikille avoimissa lajikokeiluissa. Me lupaamme jatkossakin tutustuttaa suomalaisia erilaisiin urheilulajeihin ja näin luoda jokaiselle mahdollisuuden löytää oman lajinsa ja liikkumisen muodon.”

Sytytämme liikkumisen kipinän koko maahan!

On aika palauttaa liikkuminen Suomen vahvuudeksi. Olympiakomitean Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -ohjelmakonsepti kutsuu kaikki mukaan.

Suomisportin Sporttihaku auttaa jokaista löytämään iloa ja liikettä tarjoavan harrastuksen.  Palvelusta löytyy tuhansia harrastusmahdollisuuksia. Löydä omasi!

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista