Urheilu ja suomalaisen luontojalanjälki – vinkit kestävämpään toimintaan

Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman päivityksessä 2024 nostettiin uudeksi toimenpiteeksi tietoisuuden lisääminen luonnon monimuotoisuudesta ja sen huomioimisesta urheilussa. Tuore selvitys ”Suomalaisten luontojalanjälki” antaa hyvää pohjatietoa aiheesta.  

Jyväskylän yliopiston Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin tutkijoiden ja Sitran yhteistyössä laatimassa selvityksessä laskettiin ensimmäistä kertaa, mikä vaikutus elämäntavallamme on luonnon monimuotoisuuteen. Selvityksen mukaan suomalaisten suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät ruoasta (42 %), liikenteestä (23 %) ja muusta kulutuksesta (21 %) – ja myös urheilu kytkeytyy näihin osa-alueisiin. Suoraan urheiluun liittyvä kulutus, eli mm. urheiluvälineet ja urheilupalvelut, kattaa karkean arvion mukaan 5 % muuhun kulutukseen liittyvästä luontojalanjäljestä. Tosiasiassa urheilun vaikutus ulottuu myös muille osa-alueille ruokavalinnoista liikenteeseen. Urheilussa onkin monia mahdollisuuksia vaikuttaa luontojalanjälkeen arjen tasolla. Selvityksessä esitetyt luontojalanjäljen pienentämiskeinot tarjoavat perusteltuja ratkaisuja kestävämpään urheiluun. 

Varustehankinnat ja ravinto keskeisiä luontovaikutusten kannalta – liikenne merkittävämpi ilmastovaikutuksissa  

Urheiluvälineet ja -varusteet kuormittavat luontoa valmistuksen, materiaalien ja kuljetusten kautta. Tästä johtuen käytettynä ostaminen on yksi tehokkaimmista keinoista pienentää vaikutuksia – käytettyjen tavaroiden luonto- ja hiilijalanjälki on nolla. Luontojalanjälkeään voi hillitä ylipäänsä vähentämällä uusia hankintoja ja suosimalla laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Seurojen toteuttamat välineiden kierrätys- ja lainaamotoiminnot ovat merkittäviä tekoja luontovaikutusten vähentämiseksi! 

Koska ruoka muodostaa suurimman osan koko luontojalanjäljestä, kasvipainotteinen ruokavalio on vaikuttavin keino keventää omaa jalanjälkeä. Aktiiviliikkujalla energian tarve kasvaa, joten ruokavalintojen merkitys korostuu. Myös urheilutapahtumien ruokailussa kannattaa tarjota kasvipainotteisia vaihtoehtoja. Ruokavaliomuutokset ovat luontovaikutuksiltaan merkittäviä ja ne pienentävätkin suhteessa enemmän luontojalanjälkeä kuin hiilijalanjälkeä. 

Liikenne muodostaa yli viidenneksen suomalaisten luontojalanjäljestä. Luontovaikutuksia voi vähentää kulkemalla harrastuksiin polkupyörällä, julkisilla tai kimppakyydeillä. Vielä luontojalanjälkeä suurempi vaikutus yksityisautoilun vähentämisellä on hiilijalanjälkeen.  

Myös suihkussa vietetyn ajan puolittaminen säästää luontoa pienentämällä merkittävästi veden- ja energiankulutusta. 

Luontovaikutuksia voi vähentää pala kerrallaan. Valintoja oikeaan suuntaan voi tehdä niin seuroissa, liitossa, tapahtumissa kuin yksittäisen urheilijan ja harrastajan tasolla.  

Mikä luontojalanjälki? 

Luontojalanjälki kuvaa ihmisen toiminnan vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen. Se kertoo, kuinka paljon esimerkiksi kulutus, liikkuminen tai tuotanto heikentävät elinympäristöjä ja uhkaavat eliölajien säilymistä. Toisin kuin hiilijalanjälki, joka mittaa ilmastopäästöjä, luontojalanjälki huomioi laajemmin luonnon tilaa heikentävät tekijät, kuten maankäytön muutokset, luonnonvarojen suoran hyödyntämisen, saastumisen, ilmastonmuutoksen ja haitalliset vieraslajit. 

Lähde: Jyväskylän yliopiston JYU.Wisdom ja Sitra: Suomalaisten luontojalanjälki -selvitys (2025)