Urheiluseuroilta vahva viesti kehysriiheen: alv-korotus vahingoittaisi seuratoimintaa ja nostaisi harrastamisen hintaa

Hallitus kaavailee liikuntapalveluiden arvonlisäveron nostamista 10 prosentista 14 prosenttiin vuonna 2025. Urheiluseuratoimijat ovat erittäin huolissaan veronkorotuksesta, joka iskee pahasti seurojen toimintaan ja uhkaa nostaa harrastamisen hintaa. Hallitus linjaa toimista julkisen talouden sopeuttamiseksi kehysriihessä huhtikuun puolessavälissä. 

Välittömänä vaikutuksena arvonlisäverollisten liikuntatilojen hinnat tulevat nousemaan urheiluseuroille ja liikkujille. Tämä nostaa liikuntaharrastamisen kustannuksia, jonka hintalapun maksavat perheet. Samaan aikaan myös inflaatio on kasvattanut harrastamisen hintaa. 

– Arvonlisäveron nosto vaikuttaa toiminnassamme suoraan jäsenistön maksuihin. Meidän olosuhdekustannuksemme ovat vuositasolla noin 425 000 € ja alv noston jälkeen noin 442 000 € eli vuosittainen lisäkustannus on noin 17 000 €. Nämä ovat isoja rahoja, kun emme saa rahalla mitään lisävastinetta, korostaa FC Honka ry:n toiminnanjohtaja Petri Harainen. 

Kustannukset lankeavat lopulta yhteiskunnalle 

Korkeammat hinnat vähentävät ihmisten halukkuutta käyttää liikuntapalveluita. Liikuntapalveluista voi tulla saavuttamattomia etenkin niille perheille, joilla on taloudellisia haasteita. Pelkona on, että tämä kasvattaa liikuntaharrastamisen eriarvoisuutta entisestään. Kasvavat hinnat voivat johtaa siihen, että ihmiset vähentävät liikunnan harrastamistaan tai lopettavat sen kokonaan, mikä osaltaan lisää terveydenhuollon kustannuksia ja aiheuttaa kustannuksia veronmaksajille. Liikkumattomuuden ja paikallaanolon kustannukset lankeavat lopulta yhteiskunnalle, mitkä ovat jo nykyisellään yli 4,7 miljardia euroa vuodessa. 

– Harrastaminen seuroissa vähenee kustannusten nousun myötä. Verokannan suunniteltu nosto on myös täysin ristiriidassa liikkumattomuudesta johtuvien haasteiden ratkaisemisessa. Urheiluseuroilla ja niiden vapaaehtoistoiminnalla sekä liikunta-alan yrittäjillä on asiassa erittäin keskeinen ongelmanratkaisijan rooli. Olemme kansanterveyden ja hyvinvoinnin yhteisellä asialla, joiden edistämistä pitää päinvastoin kaikin keinoin tukea eikä tietoisesti hankaloittaa. Kehityssuunta on tältä osin pelottava, toteaa Lempäälän Kisa Yleisurheilu ry:n toiminnanjohtaja Timo Reunanen. 

Enemmistön mielestä alv-korotus vähentäisi liikunnan harrastamista 

Urheiluseurajohtajat ovat jo aiemmin nostaneet esille huolen seuroihin kohdistuvien kustannusten noususta nimeten sen suurimmaksi huoleksi seurallensa (Olympiakomitean seurakysely). Huolen liikuntapalveluiden alv-korotuksesta jakaa myös valtaosa suomalaisista (Kantar Publicin kysely). Enemmistö suomalaisista näkee, että alv-korotus vähentäisi liikunnan harrastamista Suomessa. 

– Olympiakomitea ja seuratoimijat muistuttavat hallitusohjelmakirjauksista, joiden mukaan tavoitteena on selkiyttää liikunta-alan toimijoiden arvonlisäverokohtelua liikkumiseen kannustavaksi sekä selvittää liikunnan tukemista verotuksen keinoin. Veroselvitykset tulisi toteuttaa mahdollisimman pian ja samalla luopua arvonlisäveron nostamisesta, korostaa Olympiakomitean seuratoiminnanjohtaja Jaana Tulla. 

 

Petri Harainen, FC Honka
Timo Reunanen, Lempäälän Kisa Yleisurheilu ry
Jyrki Aaltonen, Vierumäen Golfseura
Manne Airaksinen, Tapiolan Honka
Elisa Hakanen, Tampereen Pyrintö
Jari Koistinen, Juniori KUPS
Eeva Laari, Keminmaan Naisvoimistelijat
Marita Mattila, Mäntyharjun Virkistys
AP Muurimäki, Kiekko-Vantaa
Timo Muurinen, HJK juniorit
Jere Pohjankoski, Lords of Discgolf
Tommy Rundgren, Lahden Uimaseura
Niina Saarman-Bartholdi, Herakles
Markus Tihumäki, Aisti Sport
Timo Tuomi, Nummelan Palloseura
Hanna Uusitalo, Oulun Pyrintö
Hanna-Kaisa Waittinen, Karhu-Kissat
Jaana Tulla, Suomen Olympiakomitean
 

Olympiakomitean koordinoiman seuratoiminnan vaikuttajaryhmän tavoitteena on edistää urheiluseurojen elinvoimaa ja tuoda urheiluseurojen ääntä esille yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ryhmässä on mukana noin 20 seuratoimijaa erityyppisistä seuroista eri puolilta maata. Urheiluseuratoiminta on Suomen suurin kansanliike: urheiluseuroja toimii Suomessa yli 9000 ja seuratoimintaan osallistuu eri rooleissa 1,8 miljoonaa ihmistä. Seuratoiminnassa on mukana jopa puoli miljoonaa vapaaehtoista työntekijää, jotka tekevät vuosittain jopa 50 miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä, jonka taloudellinen arvo on noin 700 miljoonaa euroa. 

Liikuntayhteisö on käynnistänyt #EiLeikataLiikunnasta -somekampanjan. Kampanjan tavoitteena on havainnollistaa päättäjille, mitä Suomi menettää, jos liikunnasta leikataan. Kutsumme kaikki liikunnan ja urheilun toimijat ja ystävät mukaan vaikuttamaan tämän viikon aikana. Voit osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #EiLeikataLiikunnasta ja hyödyntämällä kuvapohjia, jotka löytyvät tästä linkistä kuvapankkiin.