Uusien olympialajien tukea suunnataan kohti Pariisia ja Los Angelesia

Opetus- ja kulttuuriministeriön aiemmin tänä vuonna huippu-urheiluun myöntämän 200 000 euron erityisavustuksen kohteet ovat tarkentuneet. Rahoitusta suunnataan erityisesti uusimpien ja kokonaan uusien olympialajien huippu-urheilutoiminnan kehittämisen tukemiseen kohti Pariisin 2024 ja Los Angelesin 2028 olympialaisia.

Pariisin osalta tukikohteina tarkastellaan rullalautailun ja breakingin olympiaprojekteja. Los Angelesin osalta tukea kohdennetaan nyt ensimmäisessä vaiheessa coastal-soutuun, kiipeilyyn, krikettiin, baseballiin ja softballiin, lacrosseen, lainelautailuun, lippupalloon, rullalautailuun ja squashiin.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön laji- ja kisaohjelmista vastaava johtaja Leena Paavolainen kertoo, että tukea ei jaeta automaattisesti kaikille uusille lajeille, vaan rahoitus kanavoidaan osana lajien kehitys- ja tukiprosessia, jossa huomioidaan lajin nykytila ja suunnitelmat kohti tulevaisuutta.

– Huippu-urheiluyksiköllä on lajien kanssa menossa jatkuva kehitys- ja tukiprosessi. Prosessiin kuuluu vuosittainen tarkastelu, jossa todetaan lajin tilanne reaaliaikaisen tulosseurannan perusteella ja arvioidaan lajien huippu-urheilusuunnitelmat, Paavolainen sanoo.

– Tavoitteena on mahdollistaa uusissa ja menestyspotentiaalia omaavissa olympialajeissa valmennusjärjestelmien ja nuorten lahjakkuuksien valmennuksen tehostaminen ja tukeminen niin, että näissä lajeissa on mahdollista nähdä suomalaisia urheilijoita tulevissa olympiakisoissa, erityisesti Los Angelesin 2028 olympialaisissa. Samalla rakennetaan pitkäkestoista ja suunnitelmallista uusien lajien kestävää huippu-urheilujärjestelmää ja elinvoimaisuutta.

Jukka Rautakorpi: Uusissa lajeissa menestyspotentiaalia

Uusien olympialajien kehitysprosessia johtava Olympiakomitean huippu-urheiluvastaava Jukka Rautakorpi kertoo, että osalla uusista olympialajeista on jo Suomessa lajitoimintaa ja harrastajia, ja jopa kansainvälistä menestystä tai menestyspotentiaalia.

– Uudet lajit ovat erityisesti nuorten harrastamia ja nuoria kiinnostavia lajeja. Suomen mahdollisuudet uusissa olympialajeissa menestymiseen voivat olla perinteisiä lajeja parempia, ja tehtävien investointien vaikuttavuus huippu-urheilutulokseen voi niissä olla suurempi kuin perinteisissä olympialajeissa, Rautakorpi sanoo.

– Kaikki merkittävät urheilumaat priorisoivat resurssoinneissaan olympialajeja ja tavoittelevat menestystä käytännössä kaikissa olympiaohjelmassa olevissa lajeissa. Uusien olympialajien valmennusjärjestelmän käynnistäminen ja sen saattaminen tuottavaksi nopealla aikataululla edellyttää kuitenkin jo olemassa olevaa lajikulttuuria ja harrastajakuntaa. Tästä hyviä esimerkkejä ovat olleet esimerkiksi freestyle-hiihto ja lumilautailu, joissa suomalaismenestystä tuli nopeasti sen jälkeen, kun lajille myönnettiin olympiastatus.

Samalla Rautakorpi huomauttaa, että lajin vakiintuessa olympiaohjelmaan suuret urheilumaiden panostukset alkavat pidemmällä aikavälillä näkyä ja Suomen mahdollisuudet ja etumatka menestyksen tavoitteluun pienenevät oleellisesti.

– Näissä tilanteissa meillä on oltava fiksuja. Voimme esimerkiksi hyödyntää suomalaista osaamista, kuten pesäpallon pelaajien siirtymistä softballiin tai lumilautailussa saadun osaamisen siirtämistä rullalautailuun.

Prosessi uusien lajien tukemiseksi on jo käynnissä, ja jatkuu koko tämän vuoden ajan. Ensimmäiset kehittämistukipäätökset on tehty huhtikuussa ja toiset joulukuussa.

– Jokaiselle mukana olevalle lajille rakennetaan yhdessä lajin kanssa huippu-urheilun toimintasuunnitelma, lyhyen ja pitkän tähtäimen kehityskohteet ja tavoitteet seuraavalle olympiadille. Huippu-urheiluyksikön huippu-urheiluvastaavat ja muut asiantuntijat sparraavat säännöllisesti lajeja lajin huippu-urheilutoiminnan ja olympiaprojektien kehittämisessä, Paavolainen sanoo.

– Suomen Olympiakomitea tukee vuosittain merkittävällä tavalla menestyspotentiaalisia olympialajien urheilijoita ja olympialajeja huippu-urheilun tukijärjestelmän kriteerien mukaisesti. Nykyinen huippu-urheilutuki ei kuitenkaan riitä kattamaan uusien olympialajien kehittämisen ja urheilijoiden valmentautumisen tukemisen tarpeita. Tästä syystä OKM:n myöntämä tuore erityisavustus on merkittävä lisä seuraaviin olympiaprojekteihimme, Paavolainen kiittelee.

Ensimmäiset uusien olympialajien tukipäätösten kokonaissummat lajeittain:

Breaking                                       2 500 €
Coastal-soutu                            15 000 €
Kriketti                                          10 000 €
Lacrosse                                       2 500 €
Lainelautailu                               10 000 €
Lippupallo                                    10 000 €
Rullalautailu                               20 000 €
Softball                                         10 000 €
Squash                                          15 000 €

Lisätiedot:
Suomen Olympiakomitea, Leena Paavolainen, +358 40 0229652.
Suomen Olympiakomitea, Jukka Rautakorpi, +358 44 3400143.