Vastuullista vaikuttamistyötä kansainvälisillä kentillä – suomalaisia valittu kansainvälisiin tehtäviin

Kevään 2023 aikana Suomen Olympiakomitea on saanut suomalaisia vaikuttajia keskeisiin luottamustehtäviin kansainvälisesti. Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto on valittu Kansallisten Olympiakomiteoiden yhdistyksen Association of National Olympic Committees (ANOC) lakiasioidenkomiteaan, yhteiskuntasuhteiden päällikkö Kaisa Larjomaa European Non Governmental Sports Organisation (ENGSO) EU-asiantuntijatyöryhmään ja Saga Yli-Hannuksela ENGSO:n nuorisokomiteaan.

– Suomen Olympiakomitea haluaa olla aktiivinen toimija kansainvälisesti ja mahdollisuudet vaikuttaa päätöksiin tapahtuvat keskeisesti erilaisten positioiden, komiteapaikkojen tai työryhmien kautta. Haluamme vaikuttaa siellä, missä päätöksiä tehdään – vastuullisuus edellä, toteaa Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto.

Olympiakomitean kansainvälisen työn yksi keskeisistä strategisista valinnoista on vastuullisuus. Kansainvälisen vastuullisuustyön kärjet ovat hyvä hallinto, tasa-arvo, ihmisoikeudet ja kestävä kehitys. Toimitusjohtaja Taina Susiluoto on valittu Kansallisten Olympiakomiteoiden yhdistyksen ANOC:in lakiasioidenkomiteaan.

–  Koen tärkeäksi, että lakiasioidenkomitea keskittyy esimerkiksi hyvän hallinnon eteenpäin viemiseen – erityisesti avoimuuden ja läpinäkyvyyden edistämiseen. Lisäksi Venäjän ja Valko-Venäjän osallistumiseen liittyvät kysymykset ovat tällä hetkellä käsiteltävinä muun muassa urheilun kansainvälisessä tuomioistuimessa CAS:ssa. Voi olla, että lakiasiakomiteana voimme joutua kommentoimaan vaikkapa näihin liittyviä kysymyksiä, toteaa Susiluoto.

Eurooppalainen urheilumalli liikunnan ja urheilun kulmakivenä

Eurooppalainen urheilumalli mahdollistaa liikunnan ja urheilun harrastamisen ruohonjuuritasolta ammattilaiseksi – taustoista riippumatta. Euroopassa vapaaehtoiskulttuuri on keskeinen osa seuratoimintaa ja seurojen kautta kasvaa tietä huippu-urheilijaksi. Olympiakomitea pitää tärkeänä turvata eurooppalainen urheilumalli ja siten myös vaikuttamistyö vapaaehtoiskulttuurin, seuratoiminnan ja huippu-urheilun edistämiseksi on Olympiakomitean kansainvälisen työn yksi pääpilareista.

Yhteiskuntasuhteiden päällikkö Kaisa Larjomaa on valittu ENGSOn EU-asiantuntijatyöryhmään.

– ENGSO on viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana tehnyt valtavan työn nostaessaan liikunnan ja urheilun kansalaistoiminnan EU:n agendalle. Toimintaympäristön muuttuessa voimakkaasti on äärimmäisen tärkeää, että EU tunnustaa järjestöjen ja järjestäytyneen urheilun erityisaseman. Vuoden 2024 eurovaaleissa on seuraava iso näytön paikka, Larjomaa toteaa.

Liikkeellä yhteisenä rintamana

Yhteistyön vahvistaminen ja tiedonvaihdon lisääminen on kansainvälisen työn yksi kulmakivistä.

– Kansainvälistä vaikuttamistyötä emme voi olympiakomiteana tehdä yksin, siihen tarvitaan mukaan koko suomalaista urheiluyhteisöä. Haluamme olla liikkeellä yhteisenä rintamana jäseniemme kanssa ja kannustaa heitä kansainväliseen työhän, kertoo Susiluoto.

– On myös tärkeää saada kasvatettua nuoria mukaan vaikuttajapolulle ja siksi olenkin erityisen iloinen, että Painiliiton tukemana ja Olympiakomitean ehdokkaana, Saga Yli-Hannuksela on valittu ENGSO:n nuorisokomiteaan, ENGSO Youthiin, iloitsee Susiluoto.

Nuorten ääni ei juurikaan vielä kuulu urheilun ja liikunnan kansainvälisessä päätöksenteossa. ENGSO Youth tekee uraauurtavaa työtä nostamalla esille ja osallistamalla nuoria mukaan päätöksentekoon.

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista