”Verkostoon kuuluminen tuo meille positiivista vastuuta” – Seinäjoen Yhteiskoulu ja Kaarinan Piispanlähde osaksi Olympiakomitean urheiluyläkouluverkostoa

Seinäjoen Yhteiskoulu (SYK) on syksystä 2023 alkaen osa Olympiakomitean urheiluyläkouluverkostoa. Koululla on pitkät perinteet laadukkaasta erikoisluokkatoiminnasta jo vuodesta 1993 saakka. SYK on nyt toinen urheiluyläkoulu Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemiassa.

– Seinäjoen Yhteiskoulussa on tehty pitkäjänteisesti työtä liikuntaluokkien parissa jo pitkään, joten tuntuu hyvältä saada tunnustus, että toiminta on myös valtakunnallisin kriteerein tarkasteltuna laadukasta. Meillä on vahva arvopohja sekä hyvin toimiva perusrunko, mikä mahdollistaa vuosittain 40 oppilaan sisäänoton kahdelle urheiluluokallemme, kommentoi Seinäjoen Yhteiskoulun rehtori Jari Noponen.

Valtakunnalliseen urheilyläkoulujen verkostoon kuuluminen tuo Noposen mukaan lisäpotkua SYK:n toiminnan kehittämiseen myös jatkossa ja antaa alustan peilata omia toimintamalleja toisten urheiluyläkoulujen hyväksi havaitsemiin käytäntöihin. Seinäjoella Kasva urheilijaksi -oppitunnit tulevat vakiintuneeksi osaksi oppilaanohjausta sekä terveystiedon tunteja, ja koulu haluaa tiivistää myös entisestään yhteistyötä kotien sekä alueen seurojen kanssa.

– SYK:n vahvuutena ovat pitkät perinteet, kokemus ja osaaminen liikuntaluokkatoiminnassa. Sen pohjalta on hyvä kehittää myös uusia toimia yhteistyössä seurojen ja urheiluakatemian kanssa siten, että nuori pystyy tasapainoisesti yhdistämään koulunkäynnin, tavoitteellisen urheilemisen ja muun vapaa-ajan omassa arjessaan, toteaa Olympiakomitean asiantuntija ja silloin Kivistön yläasteena tunnetun koulun kasvatti Laura Tast.

Piispanlähteen koulussa on tehty seurayhteistyötä alusta asti

Piispanlähteen koulussa Kaarinassa on ollut mahdollista hakeutua liikuntaluokalle vuodesta 2014 alkaen. Jatkossa myös Piispanlähteen koulu kuuluu osaksi valtakunnallista urheiluyläkouluverkostoa ja siirtyminen liikuntayläkoulusta urheiluyläkouluksi tulee Kaarinassa tapahtumaan asteittain.

Piispanlähteen urheiluluokkalaiset saavat koulupäivien yhteydessä liikuntatuntien lisäksi Kasva urheilijaksi -yleisvalmennusta sekä mahdollisuuksia osallistua esimerkiksi seuraharjoituksiin. Urheiluyläkoulustatuksen myötä Piispanlähteen koulun suunnitelmissa on valinnaisen koululiikunnan entistäkin monipuolisempi sisältö.

Kaarinassa paikallisten urheiluseurojen ja Piispanlähteen urheiluyläkoulun yhteistyö on toiminut tiiviisti jo vuosien ajan, ja alusta saakka toimintaa on lähdetty luomaan sekä kehittämään yhdessä. Paikallisten seurojen myötä Piispanlähteen kouluun onkin valikoitunut kolme eri lajilinjaa: jalkapallo, koripallo ja muodostelmaluistelu sekä näiden lisäksi yleisvalmennuksen linja muiden lajien urheilijoille.

– Turun seudulla jo ennestään toimivat urheiluyläkoulut innostivat meitä Kaarinassa hakemaan myös Olympiakomitean virallista urheilyläkoulustatusta. Verkostoon kuuluminen tuo meille positiivista vastuuta kehittää oppilaslähtöistä toimintaa yhä edelleen, vieden toimintaa entistä enemmän myös tavoitteellista kilpaurheilua tukevaksi, kommentoi Piispanlähteen rehtori Tiina Tuominen.

– Olemme iloisia, että Seinäjoen yhteiskoulu ja Piispanlähteen koulu liittyvät osaksi Olympiakomitean valtakunnallista urheiluyläkouluverkostoa ja kaksoisuratoimintaa. Tavoitteellisesti urheilua harrastavalla nuorella koulunkäynnin ja urheilun yhdistäminen muuttuu haastavammaksi viimeistään yläkouluiässä, kun harjoittelun määrä kasvaa ja muuttuu intensiivisemmäksi, ja lisäksi koulunkäynnin asettamat vaatimukset lisääntyvät. On tärkeää, että nuorten ei tarvitse tehdä joko-tai-ratkaisuja urheilun ja opinnoissa pärjäämisen välillä. Yläkouluvaiheessa nuoren innostusta ja kasvua urheilijaksi tuetaan hyvällä yhteispelillä. Näin syntyvät myös hyvät valmiudet urheilijan uralle sekä toisen asteen opintoihin, sanoo Tast.

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista