Vuoden isovanhempi -tunnustus Tarja Murrolle

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry myöntää Vuoden isovanhempi -tunnustuksen tänä vuonna Tarja Murrolle. Tunnus jaetaan vuosittain henkilölle tai taholle, joka on myönteisellä tavalla edistänyt lasten ja isovanhempien suhteita sekä isovanhempien arvostusta.  VALLI ry haluaa tunnustuksella muistuttaa, että aikana, jolloin puhutaan paljon lasten liian vähäisestä liikkumisesta, isovanhemmatkin voivat olla tärkeässä roolissa mukana kannustamassa lapsia liikkumaan.

Tarja Murto on tullut tutuksi seiväshypyn arvokisojen kotikatsomoihin saakka lapsenlapsensa Wilma Murron ahkerana kannustajana. Hän on puhunut julkisuudessa paljon, miten on lastenlastensa kanssa liikkunut ja kannustanut heitä urheilemaan.

– Tänä vuonna Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry valitsi vuoden isovanhemmaksi Tarja Murron kiitokseksi esimerkillisestä tiennäyttäjän roolista isovanhempana, joka tukee nuorta sukupolvea urheilussa ja liikunnassa. Siinä tarvitaan kannustusta, huolenpitoa, sisukkuutta, läsnäoloa ja kykyä luoda uskoa tulevaisuuteen, VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva kertoo.

– Ihmettelin suuresti, miksi juuri minä tällaisen tunnustuksen saan. Meitä isovanhempia on niin paljon ja kaikki ovat varmasti tärkeitä ja tunnustuksen arvoisia. Mutta tietysti tämä tuntuu hyvältä, Tarja Murto kuvailee tunnelmiaan kuultuaan tunnustuksesta.

Liikunta mahdollistaa monia yhdessä tekemisen muotoja

– Olen sanonut lastenlapsilleni, että aina ei tarvitse voittaa, vaan tärkeintä on liikkua. Kun he olivat lapsia, me kisailimme ja urheilimme leikkimielisesti ihan tässä meidän pihallamme, Tarja Murto kertoo.

Hän korostaa, että isovanhemmat voivatkin kannustaa lapsenlapsia liikkumaan ihan vain yhteisen ulkoilun avulla. Aina ei tarvitse ajatella, että pitäisi harrastaa jotain tiettyä urheilulajia.

Myös Virpi Dufva toteaa, että liikunta mahdollistaa lukemattomia yhdessä tekemisen muotoja isovanhemmille ja lapsenlapsille:

– Isovanhemmuus mahdollistaa tutustumisen erilaisiin urheilumuotoihin ja liikkumiseen liittyviin asioihin, kuten vaikka tapahtumiin, jotka liittyvät isovanhempien liikuntamuistoihin. Aiheeseen liittyvää yhteistä tekemistä voi olla esimerkiksi urheilumuseossa käynti.

Aina halataan, kun nähdään

Vaikka urheilu on ollut tärkeässä roolissa, tärkeintä Tarja Murrolle on kuitenkin se, että lastenlapset ovat pysyneet terveinä ja asiat ovat kaikkien elämässä menneet hyvin.

– On ollut hienoa seurata lastenlasten kasvamista ja heidän onnistumisiaan elämässä. Pidämme edelleen yhteyttä tiiviisti: he soittelevat ja tulevat käymään usein. Olen edelleen se mamma, joka paistaa lettuja, jos joku lastenlapsista vaan pyytää, Tarja Murto naurahtaa.

Vaikka Tarja Murron lastenlapset ovat jo aikuisia ja isovanhemmuuskin on sen myötä vähän muuttunut, yksi asia on pysynyt ennallaan: Aina halataan, kun nähdään.

Juhlitaan isovanhempia 21.lokakuuta

Isovanhempien päivää vietetään vuosittain lokakuun kolmantena lauantaina, eli tänä vuonna sitä juhlitaan 21.10. Merkkipäivää on vietetty vuodesta 1985 VALLI ry:n aloitteesta. Päivän tavoitteena on kiinnittää huomiota isovanhempien merkitykseen lapsenlapsilleen sekä isovanhempien arvostukseen koko yhteiskunnassa.

Vuoden isovanhempi -tunnustus on myönnetty aikaisemmin muun muassa Matti Alahuhdalle, Aktivistimummoille, iskelmälaulaja Katri Helena Kalaojalle, kirjailija Kirsi Kunnakselle, rap-mummo Eila Nevanrannalle, arkkiatri Risto Pelkoselle ja ”Lotan papalle” eli isoisä Jorma Saahkolle.

 Lisätietoja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry

Kuvassa vasemmalla vuoden 2022 isovanhempi Matti Alahuhta ja Leena Alahuhta. Edessä keskellä vuoden 2023 isovanhempi Tarja Murto ja hänen poikansa Matti Murto, takarivissä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva. Oikealla Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto.

Kuva: Laura Oja.