Vuoden urheiluseura -ehdokkaaksi nimetty Turun Urheiluliitto edistää monipuolista harrastamista – seuran tapahtumat liikuttavat vuosittain tuhansia

Vuoden 2023 Urheiluseura palkitaan Urheilugaalassa 11.1.2024. Tänä vuonna valintakriteerinä on ”seurat koko kansan liikuttajina”. Vuoden Urheiluseuraksi ovat ehdolla Lahden Uimaseura, TarinaGolf ja Turun Urheiluliitto. Tässä artikkelissa esittelemme Vuoden Urheiluseura -ehdokkaista Turun Urheiluliiton.

Turun Urheiluliitto on 5 000 jäsenen monilajiseura. Kahdeksan lajin monilajiseura liikuttaa kaikenikäisiä aina 0-vuotiaista jopa 99-vuotiaaseen. Myös erityisliikunta on vahvasti mukana seuran toiminnassa. Turun Urheiluliiton toiminnanjohtaja Riikka Visa näkee tärkeänä, että seuran toiminnasta löytyy harrastamisen mahdollisuuksia kaikille halukkaille.

– Olemme tehneet runsaasti töitä monipuolisen harrastustarjontamme eteen. Vaikka seuramme on näkyvä huippu-urheiluseura, on meille tärkeää, että toiminnastamme löytyy harrastustoimintaa myös matalalla kynnyksellä. Haluamme edistää jokaisen ikäryhmän ja kaiken tasoisten ihmisten liikkumista, Visa kuvaa.

Monipuolisia urheiluelämyksiä vuoden ympäri

Kahdeksan lajin monilajiseura pyörittää viikoittain yli 350 eri ryhmää noin 400 ohjaajan ja valmentajan voimin. Seuran toiminnan ohella Turun Urheiluliitto tekee yhteistyötä niin Turun kaupungin kuin muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

– Toteutamme kaupungin kanssa yhteistyössä erilaisia matalan kynnyksen harrasteryhmiä aina lapsista ja nuorista ikäihmisiin. Harjoituksia järjestetään sekä seuramme että kaupungin tiloissa.

– Laajempia massoja liikutamme puolestaan tapahtumiemme kautta. Esimerkiksi Paavo Nurmi Marathonille osallistui viime kesänä yhteensä jopa 3 000 juoksijaa. Lisäksi järjestämme vuosittain SuperTreenit-tapahtuman, joka pitää sisällään 120 tuntia erilaisia jumppa- ja kehonhuoltotunteja sekä erilaisia luentoja. Kukin osallistuja pystyy valitsemaan päivän tarjonnasta mieleisensä ja rakentamaan juuri omiin tarpeisiin sopivan kokonaisuuden, Visa jatkaa.

Urheiluelämyksiä koetaan myös Turun Urheiluliiton omistamassa Paavo Nurmi Games:ssa ja kilpailutapahtuman yhteydessä.

– Vaikka me ”tavalliset ihmiset” emme varsinaisesti liiku itse kilpailutapahtumassa, luovat kilpailut urheilun tuomaa yhteisöllisyyttä ja elämyksiä. Kilpailujen yhteen nivoutuu myös Paavon Sporttipäivä, joka on koko perheelle suunnattu tapahtuma, jossa on muun muassa erilaisia lajikokeilumahdollisuuksia ja muita aktiviteetteja. Viime kesänä tapahtuma tavoitti aina 14 000 kävijää.

Vuoden urheiluseura -ehdokkuus koko seuran yhteinen saavutus 

Pitkät perinteet omaava seura haluaa luoda elämyksiä eri ikäisille ja tasoisille liikkujille. Visa uskoo, että seuran vuosien laadukas työ on omiaan houkuttelemaan mukaan seuran toimintaan.

– Vankka tausta monipuolisen harrastamisen edistäjänä ei kuitenkaan riitä. Markkinoimme toimintaamme ja viestimme tapahtumistamme laajalti. Olemme mukana kaupungin tilaisuuksissa kertomassa toiminnastamme ja lähdemme mielellämme mukaan erilaisiin yhteistöihin. Meillä on tunnettu asema paikallisena liikuttajana, mutta samalla kehitämme toimintaamme jatkuvasti.

– Meille on myös tärkeää tuoda toimintaamme ja tapahtumiimme esimerkiksi kulttuurin toimijoita. Alakoululaisille suunnatuilla leireillämme on mukana muun muassa musiikkikasvatusta. On tärkeää, että eri alojen toimijat näkevät yhteistyön ensisijaisesti mahdollisuutena. Yhteistyön avulla voimme saada aikaan yhä kokonaisvaltaisempia tuloksia, Visa avaa.

Vuoden urheiluseura -ehdokkuus on koko seuralle merkittävä asia.

– Onhan tämä ollut koko seuralle hieno saavutus jo tässä vaiheessa. Meillä paiskii päivittäin hurja määrä timanttisia osaajia. Ilman heitä toimintamme ei totisesti olisi näin monipuolista ja laadukasta kuin se nyt on. Me teimme tämän yhdessä, Visa summaa.

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuva: Turun Urheiluliitto

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista